Advertentie

Ambtelijke fusie Aalsmeer en Amstelveen

Vanaf 2013 gaan Aalsmeer en Amstelveen gezamenlijk verder De raad van Aalsmeer stemde in met ambtelijke samenvoeging met buurgemeente Amstelveen. Eerder nam de raad van Amstelveen een unaniem positief besluit.

19 februari 2012

De gemeenteraad van Aalsmeer heeft  ‘ja’ gezegd tegen de ambtelijke samenvoeging met buurgemeente Amstelveen. Eerder nam de raad van Amstelveen een unaniem positief besluit.

Grootschalig

Beide organisaties smelten samen tot één nieuwe ambtelijke organisatie die voor beide gemeenten alle ambtelijke taken uitvoert. Landelijk gezien is volgens Aalsmeer ‘de meest grootschalige en vergaande samenwerking tussen twee ambtelijke apparaten, waarbij beide gemeentebesturen blijven bestaan.’

Kwetsbaar

Met de samenwerking wordt er bespaard op de uitvoeringskosten , terwijl het niveau en de continuïteit van de gemeentelijke dienstverlening worden geborgd. Volgens burgemeester Jan van Zanen (Amstelveen) is het om nog een andere reden een goede keuze:  ‘In tijden van bezuinigingen, opgelegd door het Rijk, is het verstandig om een robuuste organisatie op te bouwen.’

‘Onze ambtelijke capaciteit is nu nog voldoende, maar de druk van buiten neemt toe. Met deze samenwerking wordt onze organisatie minder kwetsbaar door de beschikbaarheid van meer expertise” vult zijn Aalsmeerse collega Pieter Litjens aan.

Zelfstandig

Beide gemeenten blijven zelfstandig voortbestaan, met een eigen gemeenteraad en een eigen college van burgemeester en wethouders. De ambtelijke uitvoering van de bestuursbesluiten wordt vanaf 2013 uitgevoerd door de centrumgemeente Amstelveen. Aalsmeerse ambtenaren worden vanaf die datum Amstelveense ambtenaren.

De nieuwe organisatie gaat praktisch alle taken uitvoeren voor beide gemeenten. Delen van het Aalsmeerse ambtenarenapparaat gaan vanaf komende zomer stap-voor-stap over.

 

Alle taken

Meer en meer gemeenten kiezen voor samenwerking. De samenwerking tussenAmstelveen en Aalsmeeris volgens hun burgemeesters uniek door de grootschaligheid in combinatie met een vergaande uitvoering van taken.

Aalsmeer heeft ruim 30.000 inwoners en Amstelveen ruim 83.000. Daarnaast betitelen zij hun samenwerking als ‘zeer vergaand.’ De nieuwe organisatie gaat praktisch alle taken uitvoeren voor beide gemeenten. Bij andere organisaties met een groter inwonersaantal, zoals Enschede en Losser, is de samenwerking minder vergaand.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

S. Otter / jurist
Dit is geen nieuw idee: Veendam en Pekela zijn ambtelijke gefuseerd tot 'dekompanjie.nl'. Ook Ten Boer en Losser werken op deze manier. Voor een kleine gemeente is een ambtelijke fusie een laatste redmiddel om aan gedwongen opheffing te ontsnappen.
chesnedy
Hiermee hebben de burgemeetster, wethouders en raadsleden van beide gemeenten wel hun (hoofdzakelijk CDA/VVD) baantjes gered en een gemeentelijke fusie voorkomen. Gewoon compleet samenvoegen die hap en ook nog toevoegen aan Amsterdam.
Jan
Denk nu niet dat je als gemeentebesturen straks nog een eigen beleid kunt voeren. Welnee, uit efficiebcyoverwegingen zal straks alles gelijkgetrokken moeten worden.
Advertentie