Overslaan en naar de inhoud gaan

Statenverkiezingen kunnen kabinet opbreken

Oud-VVD-leider Hans Wiegel houdt er rekening mee dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar komt na de Provinciale Statenverkiezingen…

Oud-VVD-leider Hans Wiegel houdt er rekening mee dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar komt na de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar. Als de VVD zich op 18 maart redelijk houdt en de PvdA zakt verder weg, dan leert de geschiedenis volgens hem dat dat bijna altijd tot een kabinetscrisis leidt.

Spannend

,,Die kans is dus zeker aanwezig, zeker ook omdat je ziet dat D66 en CDA nu veel meer met elkaar optrekken dan een jaar geleden. Het wordt spannend'', zei Wiegel in het televisieprogramma WNL op Zondag. De Statenverkiezingen zijn belangrijk voor de samenstelling van de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben nu alleen met steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een meerderheid in de Senaat.


Activistisch

Het kabinet piept en kraakt nog steeds, aldus Wiegel, mede door ontwikkelingen in de PvdA. Zo heeft PvdA-voorzitter Hans Spekman gezegd dat zijn partij veel vaker activistische politiek kan gaan bedrijven nu veel maatregelen uit het regeerakkoord door het parlement zijn. Volgens Wiegel is die ,,aanval'' heel lastig voor PvdA-leider Diederik Samsom, omdat die het blijkbaar anders moet doen.

Op scherp

,,Het is heel gevaarlijk om zowel regeringspartij als activistisch te zijn. Dat hoort eigenlijk niet bij elkaar'', constateerde Wiegel. De kleinste regeringspartij, de PvdA in dit geval, heeft het volgens hem altijd al het moeilijkste. ,,Als je activistisch gaat zijn, de boel op scherp gaat zetten en als zo’n kabinet eerder valt, dan kun je daar wel eens zelf grote last van krijgen'', zei de VVD-prominent. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wajonger

Het maakt niks uit of het kabinet valt of niet. Als de PvdA een klein partijtje wordt zal het CDA haar plaats innemen. Nederland heeft een rechtse meerderheid. De opkomst bij de Statenverkiezingen zal erg laag zijn. De kiezer weet dat er niets meer te kiezen valt. De parlementaire democratie functioneert feitelijk niet meer nu de solidariteit tussen werkenden en niet-werkenden door toedoen van PvdA en FNV is verbroken.

Op 26 oktober 2014, 13:17
True

de publieke omroep, wnl voorop, zorgt er wel voor dat het eurofiele gespuis aan de macht blijft

Op 26 oktober 2014, 20:38
Dorrie

Ik wil graag leren om verder te komen

Op 27 oktober 2014, 00:06
Kaas !

Ach, Wiegel leeft nog in het carboon, lekker laten slapen samen met die linkse meelopers van Wakker Nederland.

Op 27 oktober 2014, 08:47
Johannes

De heer Wiegel doet feitelijk een oproep om snel ons staatsbestel te veranderen. De Chambre de reflection is verworden tot een politiek orgaan waar de burger geen rechtstreekse invloed op heeft en is in zijn wezen zeer ondemocratisch. Schaf deze kamer af en geef de Raad van State in het wetgevingsproces een zwaardere adviesstem. Alleen indien de RvS positief is kan de wet door.

Op 27 oktober 2014, 11:05
Fritz

Johannes,
U maakt van de Raad van State op deze wijze geen adviesorgaan, maar een orgaan dat een vetorecht heeft op wetgeving. Dat lijkt me, voor een niet-gekozen orgaan, wel behoorlijk zwaar.

Op 27 oktober 2014, 12:25
Niels

Fritz,
Jammer dat u het idee van Johannes meteen een beetje belachelijk maakt. Ik kan me goed voorstellen dat in aavulling op het idee van Johannes best een toetsingskader voor de RvS wordt ingericht. Op die manier is het "veto" dat u noemt aan kaders gebonden. Daarnaast vind ik dat we best onze vraagtekens mogen zetten bij de hoeveelheid democratie op sommige plekken in ons staatsbestel. Daar hoeft op zich niks mis mee te zijn...

Op 27 oktober 2014, 13:15
Fritz

Beste Niels,
Voor alle duidelijkheid: Ik maak niets belachelijk en heb die intentie ook niet gehad. Er staat simpelweg "Alleen indien de RvS positief is kan de wet door". Daar is geen woord Spaans bij. Als ik die uitspraak naar de letter neem, betekent dit een vetorecht voor de Raad van State. De Raad van State wordt op geen enkele manier democratisch gekozen. Dan lijkt me een veto of zwaarwegende stem voor de RvS ondemocratischer dan het in stand houden van de (getrapt gekozen) Eerste Kamer (wat je daar ook van mag vinden). De RvS treedt nu al op als adviesorgaan voor de regering. Natuurlijk mag men vraagtekens stellen bij de hoeveelheid 'democratie' maar dan moeten de beweegredenen daartoe wel zuiver zijn. De reden dat men thans de Eerste Kamer ter discussie stelt, ligt waarschijnlijk simpelweg in het feit dat de huidige regeringspartijen vrezen straks geen meerderheid meer te hebben in de Eerste Kamer. Dat soort opportunistische redenen horen niet aan de basis van een staatsbestelwijziging te liggen. Er zijn overigens wel andere democratische organen die men zou kunnen opdoeken. Ik denk daarbij aan waterschapsbesturen die tegenwoordig het speeltje worden van de (landelijke) politiek, terwijl waterbeheer zich nauwelijks leent voor het politieke spel.

Op 27 oktober 2014, 13:49
Niels

@Fritz. Excuus voor mijn interpretatie. Goed betoog verder. Sluit ik me bij aan. Ik zou er aan willen toevoegen dat de manier waarop organisaties en organen ingericht horen te zijn, zouden moeten volgen op de inhoudelijke vraagstukken van vandaag de dag.

Op 27 oktober 2014, 15:22
H. Wiersma

Je kunt over Wiegel zeggen wat je wilt maar dit 'politieke dier' weet wel de vinger op de zwakke plekken te leggen. De proefballonnetjes die nu weer opgaan om een staatscommissie voor de bestuurlijke inrichting te formeren zijn natuurlijk niet meer dan een poging om deze materie weer op de lange baan te schuiven. Van de uitvoering van het Regeerakkoord (!) op dat punt is vanwege alle geschutter door de huidige minister van BZK nagenoeg niets gerealiseerd. Na alle andere blunders komt het einde van dit Kabinet duidelijk dichterbij en/of in zicht.

Op 27 oktober 2014, 18:47
Aaron

De PvdA is haar sociaal democratische roots kwijt. Nu met de nieuwe oproep om een nieuwe koers in te slaan staat haaks op het afbraakbeleid van deze partij.
Mede op het oog van de provinciale statenverkiezingen willen de "grote" partijen zich profileren als brede partij.
De combinatie van VVD en PvdA is geen ideale positie, mede door het feit dat er continue steun nodig is van de constructieve oppositie.
Ik ben zelf zeer benieuwd naar de uitslagen van de provinciale staten. Het zou kunnen betekenen dat er een nieuwe wind door het politieke landschap zou kunnen gaan blazen.

Op 27 oktober 2014, 21:20
Paul

Goh een activitische pvda alla bolkestein, tja lijkt me gevaarlijk ... Voor de vvd

Op 27 oktober 2014, 23:32

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in