Overslaan en naar de inhoud gaan

Provider gezocht!

Een mobiele telefoon is in het dorp Brabantse kerkdorp Netersel (850 inwoners) een overbodige luxe. Er is namelijk geen bereik. De…

Heerlijk, een dorp zonder mobiel gekwetter.
Als je in de Randstad leeft, lijkt dat mooi, maar hier is het verschrikkelijk. De functionaliteit die de mobiele telefonie ons biedt, is opgenomen in onze samenleving en hoe we met elkaar samenleven. De brandweer en de politie hebben sms-alerts geïntroduceerd. Netersel heeft een defibrillator gekocht. Dorpelingen hebben een opleiding gekregen om daarmee om te gaan. Maar zij moeten wel snel mobiel bereikbaar zijn. Zo’n levensreddend project valt in het water zonder een mobiel netwerk.

 

Waarom hebben de providers het kerkdorp verlaten?
Er zou een voldoende dekkend netwerk komen. De masten staat in een honingraatstructuur opgesteld, zodat ze over het hele land bereik hebben. Maar de providers hebben van elkaar gedacht dat het wel goed zou komen met de dekking van Netersel. KPN vertrok toen ze Telfort hadden overgenomen en T-Mobile verdween toen ze Orange hadden overgenomen. En toen was er geen bereik meer! In een ander kerkdorp doorlopen we een lastige procedure om een nieuwe mast te plaatsen. Zouden we daarmee niet ook Netersel kunnen dekken, vroeg ik. Nee, dat kon niet, want dan werd de mast te hoog en te duur.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

En de leefbaarheid staat toch al op de tocht in de kleine dorpen.
Precies. Je doet als gemeentebestuur van alles. Je bouwt een gemeenschapshuis, steunt verenigingen in Netersel, dat een rijk verenigingsleven heeft, je maakt woningbouwprogramma’s en dan blijkt op nummer 1 in de ergernissenlijst van de bewoners niet de hondenpoep maar de mobiele onbereikbaarheid te staan.

 

En nu?
Ik zal alles doen om Netersel weer bereikbaar te maken. De kerktoren kan zo in gebruik worden genomen. Een provider zou netjes met een gemeente moeten praten als hij besluit te vertrekken. Ik ga niet meteen met de portemonnee wapperen, maar in procedurele zin hadden wij wel iets kunnen doen. De huur die providers aan het kerkbestuur betalen, zou ook geheel of gedeeltelijk gedragen kunnen worden door de gemeente. Op korte termijn gaan de burgemeester en ik bij de providers langs. Zoveel zijn het er niet, dat is wel gemakkelijk. Aan de andere kant, als er meer providers waren geweest, was Netersel wellicht niet onbereikbaar geweest.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in