Advertentie

Gemeenten willen stem in coronabeleid

Achter die oproep van Breda schaarden zich tijdens de gisteren gehouden extra Algemene Ledenvergadering alle 345 gemeenten. Zij roepen het kabinet op om actiever samen met de maatschappelijke sectoren en gemeenten te werken aan een breder draagvlak voor het coronabeleid. In elk geval moeten rijk en gemeenten als één overheid werken. Dat moet er onder andere toe leiden dat de samenleving weer meer vertrouwen in de aanpak van corona krijgt.

14 januari 2022
Corona-Nederland-shutterstock-1660312966.jpg

De verzamelde gemeenten willen een rol in het coronabeleid, met name in het opstellen van een perspectief voor de lange termijn. Een effectief beleid slaagt alleen als inwoners, bedrijven en organisaties daarin worden meegenomen.

Achter die oproep van Breda schaarden zich tijdens de gisteren gehouden extra Algemene Ledenvergadering alle 345 gemeenten. Zij roepen het kabinet op om actiever samen met de maatschappelijke sectoren en gemeenten te werken aan een breder draagvlak voor het coronabeleid. In elk geval moeten rijk en gemeenten als één overheid werken. Dat moet er onder andere toe leiden dat de samenleving weer meer vertrouwen in de aanpak van corona krijgt.

Economische effecten
Burgemeester Paul Depla, de initiator achter de oproep, zei dat veel gemeenten de laatste periode het draagvlak onder hun inwoners voor de coronamaatregelen zien afnemen en de onrust zien toenemen. Dat komt onder meer doordat veel Nederlanders de grens over gaan om te winkelen en te eten: in de buurlanden zijn de winkels en restaurant wel open.

Bij het gezamenlijk opstellen van het langetermijnbeleid moet volgens hem niet alleen naar het medische aspect worden gekeken, maar dient ook oog te zijn voor de sociale, economische en maatschappelijke gevolgen van de coronamaatregelen.

Handhaving
Depla is voorzitter van de VNG-commissie sociale impact Covid-19, een club bestaande uit wetenschappers, wethouders en burgemeesters. In een zogeheten Oogstrapport pleiten zij voor een meer evenwichtige corona-aanpak. Van groot belang acht de commissie dat nieuwe maatregelen goed en helder worden uitgelegd. Hij stipte met name aan dat de uitvoerings- en handhavingscapaciteit voor de uitvoering van het coronabeleid onder druk staat. ‘Als er maatregelen worden genomen die niet worden begrepen, worden ze ook niet nageleefd’, legde Depla uit.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

B. Janssen / Ambtenaar
Alsjeblieft zeg willen gemeenten dit beleid gaan bepalen? Wat een dom plan, nu al is het bijzonder irritant dat je in Europa een lappendeken aan maatregelen hebt, waardoor je net over de grens wel in de horeca terecht kan, maar in je eigen (grens-)dorp weer niet. Handig als je straks in de ene gemeente wel kan winkelen en 1 km verderop juist niet. Tsjeeh wat een onnadenkende opvatting. Meer Europa en minder ministaatjes s.v.p.:ééndracht maakt macht! Al die tweespalt zaaiende bestuurders moeten zich eens achter de oren gaan krabben: nog los van het standpunt over corona.
Tom / Bestuurlijk jurist
@Bimie Janssen Nergens in de tekst staat dat gemeenten het beleid voor hun eigen gemeente willen bepalen. Ze willen alleen een rol bij het beleid voor de lange termijn. Logisch ook aangezien handhaving op het bordje van gemeenten ligt en daar geen capaciteit voor is.



Wel denk ik dat het niet mogelijk is om beleid voor de lange termijn op te stellen. Dat hebben we namelijk al eerder gezien. Een nieuwe variant met een andere besmettelijkheid en gezondheidseffecten vraagt om nieuw beleid. Het beleid moet juist tussentijds aangepast worden zodat de besmettelijkheid en gezondheidseffecten opgenomen worden in het model. Nu gooiden we alles op slot terwijl we al wisten uit landen om ons heen dat de gezondheidseffecten van Omikron milder zijn dan van de deltavariant.



Als we één ding geleerd hebben van deze pandemie is het wel dat wel veel beter gegevens moeten uitwisselen met andere landen om zo goede beleidskeuzes te maken en niet te wachten op onze eigen ervaringscijfers.
H. Wiersma / gepens.
De Gemeenten komen wel erg laat met dit voorstel. Verstandiger is om het beleid beter af te stemmen op omliggende landen en EU-beleid.

Overigens kan je nu al constateren dat de besmettingen met het omicron-virus toenemen en het aantal IC-opnamen afneemt. M.a.w. voor nieuwe besluitvorming hoef je niet 10 dagen te wachten, maar via snelle besluitvorming is het ook mogelijk om de maatschappij meer open te stellen. Iedere dag is meegenomen in de huidige situatie.
Advertentie