Advertentie

Alcoholverkoopverbod Amsterdamse Wallen wordt uitgebreid

De stad komt met de extra maatregelen omdat de drukte in het bij toeristen populaire gebied nog sneller dan verwacht terugkeert.

ANP
29 april 2022
wallen-amsterdam.jpg

Het alcoholverkoopverbod op de Amsterdamse Wallen wordt uitgebreid om de drukte en overlast in het gebied tegen te gaan. Ook worden terrasuitbreidingen op een groot deel van de Burgwallen-Oude Zijde en de gehele Nieuwmarkt ingetrokken, komt er meer crowdmanagement en meer maatregelen tegen straatdealen.

Beleidsadviseur RO | Publieke Sector | Landelijk | BMC

BMC
Beleidsadviseur RO | Publieke Sector | Landelijk | BMC

Afdelingshoofd Organisatie, Personeel en Financiën (OPF)

Gemeente Nieuwegein
Afdelingshoofd Organisatie, Personeel en Financiën (OPF)

Als de situatie erom vraagt

Dat schrijven de burgemeester Femke Halsema, wethouder Economische Zaken Egbert de Vries en de vervangend voorzitter van het stadsdeel centrum Micha Mos in een brief aan de gemeenteraad. Het alcoholverkoopverbod gaat op 6 mei in en gaat gelden op donderdagen, vrijdagen, zaterdagen en zondagen vanaf 16.00 uur, voor detailhandel, snackbars en slijterijen en niet voor horeca. Er gold al eenzelfde verbod vanaf 22.00 uur op deze dagen.

Naast de nu aangekondigde maatregelen bereidt het stadsbestuur aanvullende maatregelen voor. Als de situatie erom vraagt, kan het alcoholverkoopverbod uitgebreid worden of worden sluitingstijden in het weekend teruggebracht naar 03.00 uur of 02.00 uur, of mogen er na een bepaald tijdstip geen bezoekers meer toegelaten in horecazaken. Ook wordt gedacht aan het afsluiten van de toegang tot het gebied op piekmomenten en het doseren van bezoekersaantallen op 70 procent van het niveau van voor corona, in het uiterste geval door het plaatsen van draaihekken.

Vergelijkbaar met periode voor corona

De tijdelijke terrasuitbreidingen werden toegestaan om horecaondernemers tegemoet te komen in coronatijd. Nu worden de vergunningen, die eigenlijk tot eind oktober liepen, per 6 mei ingetrokken omdat 'met het aanbreken van het zomerseizoen en de terugkeer van de toeristische druk de bereikbaarheid, leefbaarheid en openbare ruimte onder druk komen te staan'.

Per direct gaat de gemeente meer doen aan crowdmanagement, door hosts in te zetten die bezoekersstromen in goede banen leiden. Ook komt er éénrichtingsverkeer in verschillende stegen en op de Oudezijds Achterburgwal.

De stad komt met de extra maatregelen omdat de drukte in het bij toeristen populaire gebied nog sneller dan verwacht terugkeert. Zo waren de bezoekersaantallen en overlastmeldingen tijdens het paasweekend vergelijkbaar met de periode voor corona, toen de toeristische druk een hoogtepunt bereikte. 'Om de situatie op korte termijn te verbeteren achten wij de aangekondigde maatregelen noodzakelijk.' (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie