Advertentie

Burgemeesters akkoord met extra opvang asielzoekers

Burgemeesters werken mee aan de door het kabinet gevraagde extra opvang voor asielzoekers. Maar het rijk moet dan wel toezeggingen nakomen.

ANP
24 juni 2022
burgemeestersketting.jpg

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad werken mee aan de door het kabinet gevraagde extra opvang voor asielzoekers. Maar het rijk moet dan wel toezeggingen nakomen die deze week gedaan zijn. Als dat in de komende tijd niet gebeurt, dan staken de veiligheidsregio’s hun inspanningen, aldus burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad.

Fragiele afspraak

De burgemeesters verwachten van het rijk dat de beloofde dertig extra ambtenaren per veiligheidsregio die een en ander moeten gaan regelen er snel zijn. Ook moet het kabinet in de komende drie maanden werken aan een langetermijnperspectief voor de asielopvang. Bruls noemde de overeenstemming die vrijdag met bewindslieden is bereikt 'een fragiele afspraak'.

7500 statushouders

De 25 veiligheidsregio’s gaan elk zoeken naar 225 extra noodopvangplaatsen om de overvolle aanmeldlocatie in Ter Apel te ontlasten. Enkele kleine regio’s zullen dat aantal wellicht niet helemaal gaan halen, aldus Bruls. Daarnaast moet er huisvesting komen voor 7500 statushouders. Die kunnen dan het asielzoekerscentrum verlaten, zodat er doorstroming is. Naast extra ambtenaren heeft het kabinet 40 miljoen toegezegd om woonruimte voor deze groep te realiseren.

Flexibeler opvangsysteem

Het Veiligheidsberaad heeft vrijdag benadrukt dat het op 1 oktober weer afgelopen is met de extra crisisnoodopvang. Dan moet er minstens een nieuwe opvanglocatie naast Ter Apel zijn gerealiseerd en liever nog drie, aldus Bruls. Ook moet het opvangsysteem flexibeler worden, want 'we weten al sinds 2015 dat het zo niet werkt', aldus de beraadsvoorzitter.

Inspanningen rijk monitoren

Volgens Bruls werken de burgemeesters na veel aarzelingen in het begin van de week toch mee, omdat ze allemaal snappen dat er iets moet gebeuren. 'Maar het kabinet moet wel vertrouwen terugwinnen. Er wordt alweer iets heel groots van gemeenten gevraagd, terwijl het helemaal niet hun taak is. En ook niet bij de kerntaken van een veiligheidsregio hoort. We willen elke twee weken monitoren hoe het met de inspanningen van het rijk gaat.' De burgemeesters hebben de bewindslieden ook duidelijk gemaakt dat het nu echt de laatste keer is dat er 'zo’n immense vraag' kan worden gesteld.

De ministerraad bespreekt de standpunten van het Veiligheidsberaad vrijdagmiddag. Eind van de middag volgt een brief aan de Tweede Kamer. De veiligheidsregio’s gaan zo snel mogelijk aan de slag met de nieuwe opgave, aldus Bruls. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Als we in dit land nu eens eerst het mondiale vluchtelingenvraagstuk bespraken, dan kwamen we nog eens ergens. Dan kwamen we er al snel achter dat het asielrecht nauwelijks een bijdrage levert aan het mondiale vluchtelingenvraagstuk. De doelmatigheid van het recht op asiel als bijdrage aan het vluchtelingenvraagstuk is zeer zeer zeer ver te zoeken. En dan zouden we stoppen met het recht op asiel. Of het inrichten zoals Denemarken. Dan voldoen we aan de verplichtingen, maar komen er weinig meer. Dan zouden we al dat geld wat we nu over de balk kieperen aan asielprocedures gaan gebruiken om eens een keer echt vluchtelingen te helpen. Eindelijk wat gaan doen aan vluchtelingenhulp, in plaats van geld weggooien aan een procedure die niet functioneert.
Advertentie