Advertentie

Afsprakenregister moet misverstanden voorkomen

Raadslid Emiel van der Herberg uit Lelystad wil dat er een afsprakenregister komt, om afspraken tussen de overheid en burgers transparant en inzichtelijk te maken.

25 november 2011

Raadslid Emiel van der Herberg uit Lelystad heeft een idee: in een afsprakenregister afspraken vastleggen tussen burger en lokale overheid.

Meer duidelijkheid tussen burger en overheid, en geen misverstanden meer over wat nu wel of niet is toegezegd. Een nieuw concept, het zogenoemde afsprakenregister, moet voor transparantie zorgen en een einde maken aan verschillende verwachtingen tussen bewoner en gemeente. Lelystad is de eerste gemeente die het idee in onderzoek heeft.

Het afsprakenregister is momenteel nog in de laboratoriumfase. Het moet uiteindelijk een online instrument worden waarbij voor iedereen inzichtelijk is welke afspraken over bepaalde onderwerpen door gemeente en burgers gemaakt zijn. In de praktijk zal het voornamelijk gaan over veranderingen in de openbare ruimte. Het college van B en W onderzoekt de uitvoerbaarheid van het afsprakenregister, zo is afgesproken.

Verwachtingen

 

Het plan komt van raadslid Emiel van der Herberg (PvdA). Hij ziet al jaren zaken misgaan, die te herleiden zijn tot communicatiestoornissen. ‘Ik denk dat elke gemeente het fenomeen herkent dat burgers soms afwijkende verwachtingen hebben ten opzichte van wat ambtenaren in het gemeentehuis dénken dat burgers verwachten. Ik heb vaak de klacht gehoord van inwoners van Lelystand dat de gemeente hen iets zou hebben beloofd. Dat bleek achteraf niet zo te zijn. Een afsprakenregister is een simpel instrument om achteraf te kunnen controleren wat er precies is toegezegd tijdens bijvoorbeeld een bewonersbijeenkomst.’

Of aan het afsprakenregister als dat eenmaal een formele status heeft ook rechten ontleend kunnen worden, is nog niet duidelijk. Maar volgens Van der Herberg is dat ook niet het primaire doel van zijn idee. ‘Eerlijk gezegd denk ik dat zo’n afsprakenregister niet juridisch waterdicht is. Wanneer een gemeente uiteindelijk ergens onderuit wil, dan kan dat waarschijnlijk. Maar de burger heeft dan in ieder geval wel iets in handen waarmee hij naar de gemeenteraad kan.’

Meer papier

 

Het bijhouden van afspraken in een afsprakenregister is een extra handeling in een gemeentelijke procedure. Maar Van der Herberg is er niet bang voor dat zijn idee alleen maar tot meer bureaucratie leidt in het stadhuis van Lelystad. ‘Het bespaart juist veel tijd en geld denk ik. Als afspraken duidelijker en te checken zijn, hoeft de gemeente geen brieven meer te beantwoorden of extra bewonersavonden te organiseren.’ 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet Westland / Geen
Belachelijk idee. Welke overheid wil zich binden aan een afspraak. Een volgende bestuurder, wethouder of raad begint immers opnieuw en voelt zich nooit gebonden aan enige afspraak.
Kritikus / Geen Hagenees
Inderdaad, een belachelijk idee. Waar is de tijd gebleven dat je gewoon kon vertrouwen op gemaakte afspraken. "Een man een man, een woord een woord". Nu wordt er weer een bureaucratische oplossing bedacht. Door een PvdA-er, dat zegt al genoeg. Die rooien zijn sowieso niet te vertrouwen.
ed voigt / amateurhistoricus werkeiland
Zeker belachelijk, op een overheid die je te kunnen vertrouwen (Afspraak=Afspraak).

De PvdA motie was slechts symbolisch en diende ter bescherming van de wethouder.

Het gehele College werd echter in haar/zijn hemd gezet.

Overigens de ex-wethouder, thans burgemeester van een grote stad in het noorden des lands bevestigde mij, de veroorzaker/ontdekker van vele onzorgvuldigheden, gisteren tijdens zijn bezoek aan zijn voormalige woonplaats Lelystad dat de afspraak wel degelijk gemaakt was.

Dus meneer van den Herbergh steek de hand in eigen partij-boezem.
Advertentie