Advertentie

Van Rey start Liberale Partij

Jos van Rey heeft met een groot deel van de raadsleden de Roermondse VVD verlaten en is een eigen partij gestart.

17 september 2013

De affaire rond de van ambtelijke corruptie verdachte VVD-politicus Jos van Rey heeft ervoor gezorgd dat een meerderheid van de fractie in Roermond is opgestapt. Tijdens een ledenvergadering werd maandagavond bekend dat zeven van de elf gemeenteraadsleden van de VVD overstappen naar een nieuw geformeerde lokale Liberale Partij.

Lijstduwer
Op die manier willen de VVD'ers zorgen dat Van Rey alsnog aan de gemeenteraadsverkiezingen kan meedoen. Raadslid Dré Peters moet lijsstrekker worden van de kersverse partij en voor Van Rey is een rol als lijstduwer weggelegd. Aanleiding voor de afsplitsing is volgens de Liberale Partij een uitlating van premier Mark Rutte afgelopen vrijdag. Die zei dat mensen die door justitie van corruptie worden verdacht beter niet op een kieslijst kunnen staan. Dat schoot de meerderheid van de VVD Roermond in het verkeerde keelgat.

Ongefundeerd
,,De landelijke VVD is gezien de recente uitspraken van diverse prominente leden blijkbaar tot een partij geworden die er niet voor terugdeinst op de stoel van het Openbaar Ministerie (OM) te gaan zitten en mensen ongefundeerd te veroordelen'', stellen de opgestapte VVD'ers Dirk Franssen en Dré Peters in een toelichting op de breuk namens de nieuwe Liberale Partij.

Grondrechten
Het landelijke VVD-bestuur blijft bij het standpunt van Rutte en laat weten het verstandig te vinden dat Van Rey zich niet verkiesbaar stelt namens de VVD. De fractie in Roermond laat weten dat de partij de splitsing betreurt maar het besluit respecteert. Van Rey zelf, die ruim 50 jaar lid was van de VVD, stelt dat hij met zijn besluit opkomt voor zijn grondrecht. ,,Je kunt van niemand het grondrecht afnemen om op een kieslijst te gaan staan'', zei hij na afloop van de ledenvergadering.

Ingrijpen

Volgens het uit de VVD gestapte raadslid Dré Peters heeft Benk Korthals van het landelijke VVD bestuur zaterdag gedreigd met ingrijpen als Jos van Rey op de kandidatenlijst zou worden geplaatst. Donderdag nog had Korthals volgens Peters laten doorschemeren dat de plaatsing van Van Rey op de kandidatenlijst geen probleem zou zijn. Vrijdag werd hij volgens Peters 'overruled' door premier Mark Rutte. Die zei het onverstandig te vinden als mensen die door justitie verdacht worden van corruptie op een kandidatenlijst komen.

Druppel
Zaterdag draaide Korthals daarop 180 graden, aldus Peters, en dreigde deze met ingrijpen. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Tijdens de ledenvergadering van de VVD Roermond maandagavond in café de Ster in stadsdeel Maasniel was de sfeer overigens goed. ,,We hebben geen ruzie'', zei Peters. ,,Integendeel. We drinken met elkaar een pintje.'' Volgens hem is Jos van Rey zwaar teleurgesteld dat hij uit de VVD moet stappen na bijna 50 jaar lid te zijn geweest van die partij.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arjan
Liberale partij; vrijheid voor het schenden van geheimhouding, vrijheid voor de schijn belangenverstrengeling. Roermond verdient beter dan een Limburgse Berlusconi of Bouterse. Het Openbaar Ministerie wordt onder druk gezet om de zaak te Don Van Rey snel af te ronden. Laat deze zaak van vermeende corruptie en ambtsmisbruik rustig zijn beloop hebben.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie