bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Samenwerken aan een slimmere burger-overheid interactie

AethiQs draagt bij aan het verbeteren van de interactie.

20 december 2023
hackaton
Beeld: Haydar Cakal

Als burger van het kastje naar de muur. Overheden die weinig leren van eerder contact met burger. De huidige werkelijkheid of toch niet meer? Op 10 november organiseerden de ministeries BZK en VWS daarom een hack- en designathon gericht op het verbeteren van de Burger-Overheid interactie en integratie daarvan in het nieuwe overheid.nl. Met als doel om: “Hét feedback mechanisme van de overheid te ontwerpen”.

Waarom dit event?

Mede-initiator van dit event is Tamas Erkelens, MT-lid Covid-19 bij het ministerie van VWS. Tamas heeft gedurende drie jaren met zijn Corona data & ontwerp team gewerkt aan onder andere burger-feedback interactie. Tijdens de Corona pandemie zijn waardevolle lessen opgedaan over dit onderwerp, waar andere overheden van kunnen leren en lessons learned kunnen worden verankerd. Zelf zegt hij daarover:
'Toen ik mij in mei 2020 ergerde aan “de overheid”, had ik niet verwacht dat 2 weken later ons corona dashboard op het NOS Journaal voorbij kwam. En dat in 2021 een droom data & ontwerp team de stem van Nederlanders zou laten klinken binnen VWS. Zo werd samen met de GGD en RIVM het platform mijn vraag over corona ontwikkeld en een quarantainecheck, dat in het hoogtepunt van de pandemie 1 miljoen bezoekers per week had. Nu 3 jaar later is de fase gekomen om de laatste lessen te verankeren. In plaats van een dik rapport te maken dat niemand leest, gaan we samen “de overheid” maken.'

Dit samen “de overheid” maken refereert naar de 13 teams van data scientisten en designers die op 10 november hebben deelgenomen aan het event en hebben gewerkt aan drie verschillende challenges:

  • Wat is de beste manier om feedback te vragen,
  • Hoe kan de gebruiker makkelijker en sneller de relevante informatie vinden en
  • Hoe kan feedback worden gemanaged binnen de verschillende organisaties van de overheid?

De opbrengst van deze dag? Indrukwekkende proof of concepts! Waaronder een zelflerend zelfsegmentatiesysteem op Overheid.nl, ontwikkeld door het winnende team. Het systeem leert daarbij om relevant antwoord te geven op basis van de veranderende (levenssituatie) van de burger.

Hoe nu verder?

De resultaten en lessen worden geïntegreerd in de het nieuwe programma digitale overheid van BZK. De ambitie is één overheid in plaats van het van het kastje naar de muur, oftewel duizenden websites. De inzichten en oplossingen die tijdens de dag zijn gegenereerd worden door het ministerie van BZK opgepakt om de publieke dienstverlening verder te verbeteren.

Samenwerking Ministeries van BZK, VWS, Valsplat en AethiQs

Vanuit AethiQs hebben we een actieve rol gespeeld in de organisatie van het evenement en hebben we onze expertise op het gebied van data en AI ingezet om de deelnemers te begeleiden. De organisatie hebben we samen met Valsplat opgepakt, die het onderdeel design begeleidde, en de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (hierna: ministerie VWS) en Binnenlandse Zaken (hierna: ministerie BZK), de opdrachtgevers van het evenement. Daarbij is de dag ook mede mogelijk gemaakt door de inzet van de community van Code for NL, de community die meedenkt over design en data uitdagingen van de Nederlandse Overheid.

Bekijk nu de aftermovie voor een sfeerimpressie van het event.

Copyright: Haydar Cakal

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.