bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Bent u al gestart met het uitbreiden van uw AI-kennis?

Meld u aan voor de kennissessie AI voor gemeenten op 13 mei a.s.

26 februari 2024
kennisreeks

Wanneer hadden we het in de laatste vergadering ook alweer gehad over” of “Wat hebben we eigenlijk allemaal besproken over de begroting”...

Slechts een tweetal situaties die u vast herkent. Vragen die eenvoudig te beantwoorden lijken, maar dat in de praktijk vaak niet zijn. Dat komt omdat de informatie zich bevindt in de video of audio van vergaderingen. Gelukkig kan AI tegenwoordig helpen om deze informatie op een goede manier te ontsluiten en benutten!

Een succesvolle kennissessie over de inzet van AI bij vergaderingen voor gemeenten

Op maandag 5 februari 2024 hebben wij bij dit dilemma en de bijbehorende oplossingen op basis van AI stil gestaan tijdens de eerste sessie van de kennisreeks AI voor gemeenten. Wij kijken terug op een succesvolle en volgeboekte kennissessie voor griffie medewerkers, beleidsmedewerkers, informatiebeheerders, raadsleden, wethouders en meer. Gericht op het samen kennis delen én met de titel ‘Ontgrendel met AI het informatiepotentieel uit uw video’s’.

Ontgrendel met AI het informatiepotentieel uit uw video’s

Tijdens de kennissessie is stilgestaan bij een informatiebron waar iedereen in het dagelijks leven mee te maken heeft: video’s. Een complexe informatiebron vanwege zijn ongestructureerde karakter en met een uitgebreid eigen proces:

Figuur 1. Een regulier proces rondom video's
Figuur 1. Een regulier proces rondom video's

Een proces waarin zaken als het uitwerken van letterlijke verslagen (transcripten), het zoeken in én over vergaderingen heen en het maken van notulen tijdrovende klussen zijn. De aanwezigen beaamden dit en “meer dan 85% geeft aan dat de huidige vindbaarheid van (raads-)informatie uit video’s “Matig” of zelfs “Slecht” is”. De meeste prangende oplossing waar behoefte aan is, is dan ook een goede zoekfunctionaliteit.

Een praktijkvoorbeeld: raadsinformatie

Om aan te tonen wat AI nu al kan betekenen voor gemeenten, is tijdens de kennissessie stilgestaan bij een praktijkvoorbeeld: het verbeteren van de raadsinformatie uit vergaderingen. Een actueel thema gezien de recente publicatie van NOS en Nieuwsuur.

AI kan helpen bestaande problemen van vindbaarheid van raadsinformatie uit vergaderingen op te lossen. Ons systeem MAAT maakt bijvoorbeeld iedere nacht na een vergadering automatisch hoogwaardige transcripten, zodat vervolgens in en over vergaderingen heen gezocht kan worden. Vervolgens kunnen raadsleden en burgers tot op de seconde nauwkeurig zoeken en informatie terugkijken of beluisteren. Dit is geen toekomstmuziek, maar een toepassing die nu al bij meerdere gemeenten draait.”, aldus partner en Chief AI bij AethiQs, Mark Verschuren.

Bent u al begonnen uw AI kennis op te bouwen? Meld u nu aan voor één van onze kennissessies

De recente kennissessie heeft niet alleen de deelnemers geïnspireerd en geïnformeerd over de mogelijkheden van AI, maar de aanwezigen ook geholpen hun kennis op het gebied van AI verder uit te bouwen. 

Op maandag 13 mei organiseren wij weer een digitale sessie. Neemt u ook deel? U kunt zich hier inschrijven. Deelname is kosteloos.
Deze kennissessie is het tweede deel uit onze reeks Artificial Intelligence (AI) voor gemeenten. In 2024 organiseren wij in het kader van kennis delen vier sessies over AI voor gemeenten. Kijk hier voor meer informatie over de diverse onderwerpen.

Meer weten?

Bent u op zoek naar meer informatie over AI en/of een demo van AI zoeksysteem MAAT? Neem dan contact op met Mark Verschuren of bel +31 6 41 06 15 99. U kunt ons ook mailen. We gaan graag met u in gesprek!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.