bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

MAAT als oplossing voor het doolhof aan raadsinformatie

Bij bijna helft gemeenten ontbreekt van alles in het raadsinformatiesysteem.

22 januari 2024
AI

Op 21 januari jl. publiceerde de NOS dat gemeenteraden burgers nog steeds gebrekkig informeren en dat bij bijna de helft van de gemeenten in het raadsinformatiesysteem van alles ontbreekt: De zoekfunctie werkt niet naar behoren, documenten zijn amper vindbaar of vergaderingen zijn niet te zien of te beluisteren”, aldus de NOS.

“Onnodig want er is met MAAT een oplossing voor dit doolhof aan raadsinformatie“, zegt Mark Verschuren, partner en chief AI van adviesbureau AethiQs. “Dit is de reden waarom onder andere de gemeente Maastricht en de gemeente Zoetermeer hebben gekozen voor ons AI zoeksysteem MAAT“.

“Wij hebben bewust twee jaar geleden gekozen om te starten met MAAT om de vindbaarheid van raadsinformatie te vergroten. Tot op heden hebben wij daar veel plezier van en kunnen raadsleden en burgers nu bijvoorbeeld beter zoeken in documenten, maar ook in onze raads- en domeinvergaderingen”, aldus Jesse Weening, medewerker van de raadsgriffie Gemeente Maastricht.

Wat maakt MAAT uniek?

Mark Verschuren legt uit wat MAAT uniek maakt: “MAAT houdt bij zoeken rekening met semantiek. Dat betekent dat de exacte verwoording van de zoekvraag minder belangrijk is en ook resultaten van een soortgelijke strekking en betekenis worden gevonden. Daarnaast hebben wij een hoogwaardige transcriptieservice die automatisch iedere nacht de laatste vergaderingen – of het nu video of audio is – ophaalt en omzet naar een transcript. Waar vervolgens raadsleden en burgers tot op de seconde nauwkeurig in kunnen zoeken en informatie kunnen terugkijken of luisteren.”

Dit laatste betekent dat ook kleinere gemeenten, die bijvoorbeeld geen video opnames hebben uit kostenoverwegingen, MAAT kunnen inzetten om te voldoen aan de openheid van raadsinformatie aan burgers.

Meldt u aan voor een van onze kennissessies!

Op 5 februari organiseren wij een digitale sessie over MAAT van 13.00-14.30 uur, neemt u ook deel? U kunt zich hier inschrijven. Deelname is kosteloos.

Deze kennissessie is onderdeel uit onze reeks Artificial Intelligence (AI) voor gemeenten. In 2024 organiseren wij in het kader van kennis delen 4 sessies over AI voor gemeenten.

Meer informatie?

Bent u op zoek naar meer informatie en/of een demo van MAAT? Neem dan contact op met Mark Verschuren of bel +31 6 41 06 15 99. Of stuur ons een mail. We gaan graag met u in gesprek.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.