Advertentie

Acties musea en theaters ‘netjes’ beëindigd

In meer dan zeventig musea is woensdag een of andere vorm van ludiek protest geweest tegen de voortdurende lockdown. Gemeenten reageerden verschillend. Sommige verboden de acties vanaf het begin, anderen stonden het enige tijd toe. Daar waar de acties door gemeentelijke handhavers werden beëindigd, werd netjes gereageerd.

19 januari 2022
Theater.jpg

In meer dan zeventig musea is woensdag een of andere vorm van ludiek protest geweest tegen de voortdurende lockdown. Gemeenten reageerden verschillend. Sommige verboden de acties vanaf het begin, anderen stonden het enige tijd toe. Daar waar de acties door gemeentelijke handhavers werden beëindigd, werd netjes gereageerd.

Boa’s

Kapsalon Theater is een landelijke actie waarbij theaters door heel het land mensen een knipbeurt geven terwijl ze naar een voorstelling kunnen kijken. De culturele sector is ontevreden omdat bijna alle sectoren weer open zijn, behalve zijzelf en de horeca. De meeste musea gaven gymles, omdat sporten wel mag. Anderen openden net als theaters een kapsalon en weer anderen speelden winkeltje, want knippen en verkopen mag ook.

Marathon

Museum Speelklok verplaatste de activiteiten naar buiten. Het museum gaf een orgeldraaioefening voor de spieren. Het Centraal Museum in Utrecht bood in de tentoonstellingsruimten bloembollen en zaadbommen aan, te midden van de expositie Botanische revolutie. ‘Maar toen kwamen er een paar aardige heren vertellen dat dit niet de bedoeling was’, aldus het museum, dat toen is gestopt met de handel. In museum MORE in Gorssel konden dertig mensen deelnemen aan een ‘marathon’ langs de kunst, waarna het museum zoals beloofd de instructies van de autoriteiten volgde en stopte met het protest.

Rug recht

Oyfo Techniekmuseum in Hengelo kreeg de kans om een dance-oefening tussen de geëxposeerde machines af te maken. Een half uur nadat die waren begonnen, verschenen er ordehandhavers, maar die vonden het volgens het museum goed dat de activiteit, die anderhalf uur duurde, werd afgemaakt. Kröller-Müller in Otterlo gaf yogales, maar moest na een ‘vriendelijke’ waarschuwing eerder stoppen dan de bedoeling was, al was het niet meteen. Zo ongeveer verging het ook het Jenevermuseum in Schiedam. ‘De gemeente Schiedam zag zich genoodzaakt de coronaregels te handhaven, ondanks het begrip voor deze actie. Rond 11:45 uur is verzocht de actie om 13:00 uur te beëindigen en dat is vervolgens gebeurd’, aldus de gemeente. De gemeente Maasgouw verbood opening van Museum Thorn. ‘Om 10.00 uur belde de burgemeester dat we alle mensen die zouden komen weg moesten sturen.’ Het museum had een gymnastiekdag gepland, met een roeiapparaat, en been- en rugversterkende oefeningen, ‘om te roeien met de riemen de we hebben, onze rug recht te houden en op de been te blijven’.

Afzien

De theaters in onder meer Emmeloord, Apeldoorn en Nijmegen waren aanvankelijk van plan mee te doen aan de protestactie Kapsalon Theater. Maar omdat de gemeenten aankondigden de coronaregels te handhaven, zagen zij er toch vanaf.  In Delft stonden woensdagochtend boa's voor de deur van het Rietveld Theater, waarop het theater besloot de actie aan te passen. ‘We willen discussie en mogelijk gedoe aan de deur tussen boa’s en publiek, vrijwilligers en artiesten graag vermijden’, aldus het theater. Kapsalonklanten waren vervolgens via een livestream welkom.

In de kou

Ook Pier21 in Leeuwarden annuleerde woensdag een geplande verhalenavond, nadat de gemeente alleen toestemming had gegeven om de actie buiten voort te zetten. Volgens het theater wijkt dat te veel af van het originele plan van de bedenkers van de protestactie. ‘Daarnaast zijn onze spelers al genoeg in de kou gezet.’ In Deventer hebben MIMIK en de Deventer Schouwburg laten weten dat de veiligheidsregio geen toestemming gaf voor de geplande evenementen. ‘Wij respecteren dit besluit uiteraard’, aldus de theaters. De Thiemeloods in Nijmegen schrapte het actieprogramma op het laatste moment, nadat het theater woensdag via de mail nogmaals door de gemeente was gemaand om de deuren niet te openen. ‘Wij kunnen ons een boete van 4000 euro niet permitteren in deze zware tijden. Ik ben heel erg teleurgesteld’, zegt directeur Remy Angel. Theater Orpheus in Apeldoorn besloot woensdag dat een muziekprogramma met kapper en stoelmassage alleen door medewerkers bezocht mocht worden. Orpheus mocht van de gemeente geen publiek toelaten op straffe van een boete.

Ingrijpen

Theater Walhalla in Rotterdam staakte de voorstellingen in het kader van de actie Kapsalon Theater voortijdig. Ongeveer een half uur na het begin verschenen er boa's aan de deur die eerst twee maal een waarschuwing uitdeelden. Daarna werd volgens Walhalla door burgemeester Ahmed Aboutaleb gedreigd met ingrijpen van politie, waarop het theater besloot de kapsalon te sluiten. Directeur Rachel van Olm van het podium noemde de middag ondanks de stopzetting een succes. ‘We hebben ons punt gemaakt. We moesten even laten weten dat we er waren en wat we ervan vinden. Ik voel me verantwoordelijk voor de medewerkers, de artiesten en het publiek. Ik vind het niet tof dat er gedreigd wordt met politie-ingrijpen en vind dat ook geen aardige taal.’

Excessen

Van Olm is boos over een waarschuwingsbrief die het theater dinsdagavond kreeg van de commandant Team Aanpak Ondermijnende Criminaliteit. ‘Ik heb ervan wakker gelegen. Nu worden we beschouwd als criminelen. We blijven open, we voldoen aan alle coronaregels. Wij zijn bezig om hier op Katendrecht van deze wijk de leukste wijk ter wereld te maken. Ik eis excuses over de 'tone of voice' in de brief’, zei ze eerder woensdag. Burgemeester Ahmed Aboutaleb had aangekondigd dat de gemeente zou handhaven. ‘Dat betekent dat overtreders worden aangesproken, gewaarschuwd en er wordt opgetreden bij excessen’, aldus een woordvoerder.\

Netjes

Boa's hebben tijdens de protestactie Kapsalon Theater en de actievoerende musea goed hun werk doen, zegt de vakbond BOA ACP. ‘Mij bereiken geen verontrustende berichten’, aldus voorzitter Richard Gerrits. ‘Het zijn ludieke acties die ook een keer eindigen. Het lijkt erop dat betogers netjes handelen volgens de aanwijzingen van de boa's’, aldus Gerrits. Volgens hem werken de spelregels zo dat overtreders van de coronaregels hierop worden aangesproken en dat het gesprek wordt aangegaan hierover. Niet-naleven kan volgens Gerrits leiden tot een bestuurlijke boete. Berichten dat ergens iets gesloten is door handhavers, heeft hij niet ontvangen. ‘Bij acties hoor ik normaal gesproken altijd wel dat het ergens uit de hand is gelopen jegens boa's. Maar ik heb nu nergens gehoord over dat er moest worden ingegrepen of dat iemand vervelend is gaan doen tegen handhavers.’ (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie