Advertentie

Aanwijzing asielopvang volgens VNG ‘een aanfluiting’

Het aanwijzen van asielopvangplekken is een ‘paardenmiddel’ en het is niet hoe het rijk moet omgaan met gemeenten, vindt de Tilburgse burgemeester Theo Weterings die namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) spreekt. Deskundigen die met Nieuwsuur spraken denken dat dit middel de verhoudingen onder druk kan zetten.

30 december 2021
Aanwijzen-shutterstock-146536856.jpg

Het aanwijzen van asielopvangplekken is een ‘paardenmiddel’ en het is niet hoe het rijk moet omgaan met gemeenten, vindt de Tilburgse burgemeester Theo Weterings die namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) spreekt. Deskundigen die met Nieuwsuur spraken denken dat dit middel de verhoudingen onder druk kan zetten.

‘Jojobeleid’

‘Wat het rijk steeds doet: locaties afbreken als de stroom afneemt en dan weer versneld willen opbouwen bij een nieuwe toestroom’, zegt Weterings tegen Nieuwsuur. ‘Dat jojobeleid moet stoppen.’ De burgemeester zou graag een meer structurele oplossing zien. Hij hoopt dat het rijk niet vaker gebruik gaat maken van de bestuurlijke aanwijzing en dat het voornemen om dat wel te doen, wordt geschrapt uit het regeerakkoord.

 

Onvoldoende onderbouwing

De bestuurlijke aanwijzing is een uitzonderlijk middel dat niet vaak wordt ingezet, zegt Geerten Boogaard, hoogleraar decentrale overheden aan de Universiteit Leiden. De vraag is volgens Boogaard bovendien of het nu terecht wordt ingezet, omdat er onvoldoende onderbouwing is. Hoogleraar staatsrecht Win Voermans denkt niet het opleggen van verplichtingen een goed middel is, maar dat het rijk met gemeenten in gesprek moet gaan.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ab / beleidsmedewerker
De hoeveelheid asielzoekers hangt tegenwoordig af van de hoeveelheid push-backs. Politici kijken weg. NRC spreekt over een rechtsstatelijk deficit, maar is het geen democratisch deficit? Politici moeten een verdrag evalueren en als het niet meer werkt of we willen het niet meer, dan moeten we het opzeggen. Er is geen maatstaf aan te geven voor het aantal opvangplekken dat er nodig is, met 80 miljoen vluchtelingen wereldwijd. Rutte en Kaag herhaalden de versleten woorden: “In Nederland moet altijd ruimte zijn voor echte vluchtelingen”. Maar wat betekent dat? Betekent dat, dat we de sterkste, de rijkste en de slimste personen die door alle barrières heen breken asiel moeten verlenen? Zijn dat dan die 300 Oegandezen die zich voordeden als homo en ten onrechte een status kregen? Ophouden met die onzin. Politiek, stelletje laffe figuren, doe je werk. Ga er ieder een jaar een aantal halen op basis van een quotum, stop met het idiote asiel loket waar iedereen een aanvraag kan doen, gebaseerd op de Algemene Wet Bestuursrecht.
Piet / Jeugdzorg
Als de politiek nu net zo slagvaardig was als in de jaren ‘50 van de vorige eeuw toen het VN Vluchtelingenverdrag erdoor werd gedrukt, dan was dit verdrag er nu niet meer. Dan was er misschien wel een verdrag tegen honger. Wie honger heeft en daarom naar een ander land reist, kan dan niet worden teruggestuurd. Kan nu wel. Alleen als er gevochten wordt om een zak meel, dan kan het niet volgens het VN Vluchtelingenverdrag. De politiek draait nu met name om de politiek en niet meer om het oplossen van problemen. Dat is het verschil met toen. Geen gezamenlijk streven meer, maar alleen de eigen politieke belangen. Angst om buiten het establishment te geraken. Dus politici handhaven uit eigen belang een verdrag dat weinig van doen meer heeft met het bijdragen aan vluchtelingenproblematiek. En kijken weg bij push backs. Triest. En gemeenten moeten maar even komen opdraven om de opvang te regelen. Bekijk het maar, landelijke politiek.

H. Wiersma / gepens.
Door een permanent gebrek aan visie bij de respectievelijke kabinetten en het Rijk is het asiel- en vluchtelingenbeleid is al 10 - 15 jaar een aanfluiting. Dus ...........de komende 4 jaar ???????
Advertentie