Weinig ruimte
Verhulp bestudeerde het financiële contract tussen Ramadan en Rotterdam. Daarin is opgenomen dat de gemeente de verbintenis met de islamoloog onder meer kan opzeggen als er 'fundamentele argumenten' zijn. De opzegtermijn is twee maanden. Volgens Verhulp biedt dat weinig ruimte voor een procedure.
Aanvechten ontslag Ramadan maakt weinig kans
De ontslagen islamoloog Tariq Ramadan lijkt bij een juridische strijd tegen de gemeente Rotterdam weinig kans te hebben. Dat stelt Evert…
Twee maanden
Verantwoordelijk wethouder Rik Grashoff (GroenLinks, Integratie) zei al eerder dat de opzegtermijn wordt gerespecteerd, maar dat Rotterdam in die periode geen gebruik meer maakt van de diensten van de islamoloog. 'Dat kan hij aanvechten, maar de vraag is wat je er mee wint', aldus Verhulp.
Financieel contract
Grashoff stuurde het financiële contract onlangs naar de gemeenteraad. Daaruit blijkt dat Ramadan in de periode januari 2009 tot en met februari 2011 jaarlijks circa 70.000 euro bruto zou hebben verdiend: circa 16.000 euro voor zijn bijzondere leerstoel aan de Erasmus Universiteit en 55.000 euro voor zijn bijdrage aan het programma Burgerschap en Identiteit voor de gemeente. In de verbintenis waren ook regelingen opgenomen voor onkosten.
Waardigheid
Het college van burgemeester en wethouders besloot half augustus het contract van Ramadan te ontbinden. De gemeente noemde het onacceptabel dat de integratieadviseur een wekelijks tv-programma maakt voor de door de Iraanse regering gefinancierde zender Press TV. Ramadan kondigde direct aan een procedure te beginnen, omdat hij in zijn eer en waardigheid is aangetast. 'Je kan iemand niet zo behandelen', zei hij.