Advertentie

Genomineerden Beste Bestuurder 2022 bekend

Opvallend veel vrouwen en gedeputeerden onder de genomineerden.

13 januari 2023
Winnaar bekers
Shutterstock

Wie is de Beste lokale bestuurder van 2022? Lezers van Binnenlands Bestuur kunnen vandaag hun stem uitbrengen op één van de dertien genomineerden voor deze jaarlijkse titel. Dit jaar is het de veertiende keer dat de verkiezing wordt gehouden. Met acht nominaties zijn vrouwen dit jaar sterk vertegenwoordigd.

Directeur Huisvesting & Facilitair - Tweede Kamer der Staten-Generaal

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Tweede Kamer der Staten-Generaal
Directeur Huisvesting & Facilitair - Tweede Kamer der Staten-Generaal

Directeur

De Omgevingsdienst Groningen (ODG) via Hunter Select
Directeur

Genomineerden noorden en zuiden

Uit de eerste ronde van Beste Bestuurder 2022 zijn dertien genomineerden naar voren gekomen: vanuit elke provincie de beste bestuurder (12) en de beste waterschapsbestuurder (1). Dit jaar worden de noordelijke provincies vertegenwoordigd door: gedeputeerde Henk Brink (provincie Drenthe), Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder (provincie Fryslân) en wethouder Ellen Van Klaveren (gemeente Pekela). Genomineerden in het zuiden zijn: burgemeester Petra Dassen-Housen uit het Limburgse Kerkrade, wethouder Rik Thijs (gemeente Eindhoven) en wethouder Jon Herselman uit de Zeeuwse gemeente Kapelle.

Genomineerden midden van het land

Decentrale overheden uit het midden van het land worden vertegenwoordigd door burgemeester Ank Bijleveld (gemeente Almere), gedeputeerde Peter Drenth (provincie Gelderland), wethouder Marjolein Moorman, gemeente Amsterdam, gedeputeerde Monique Van Haaf (provincie Overijssel), wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh (gemeente Amersfoort) en wethouder Ashley North (gemeente Leiden). De waterschappen hebben als kandidaat heemraad Marjan Leijen van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Jonge bestuurder en kleine gemeente

Voor de titel Beste jonge bestuurder zijn wethouder Ufuk Kâhya van de gemeente ’s-Hertogenbosch, wethouder Axel Boomgaars van de gemeente Hoorn en wethouder Sonny Spek uit Katwijk genomineerd. Voor de titel Beste bestuurder van een kleine gemeente komen wethouders Ted Kok uit Aalten,   Miguel Ririhena uit Tynaarlo en Davy Jansen uit Bladel in aanmerking.

Onderzoek

Om tot de genomineerden te komen, voerde Necker in opdracht van Binnenlands Bestuur een onderzoek uit onder alle bestuurders, volksvertegenwoordigers, secretarissen en griffiers van gemeenten, provincies en waterschappen. In november en december zijn zij benaderd om deel te nemen aan een online vragenlijst. Daarin kreeg de doelgroep de kans om de eigen bestuurders te typeren en een van hen te nomineren. Ook kregen zij de kans om bestuurders uit andere decentrale overheden in hun provincie te nomineren.

Vrouwen en gedeputeerden

Bij de nominaties voor de Beste bestuurder van dit jaar valt op dat het aantal gedeputeerden is verviervoudigd ten opzichte van vorig jaar, toen er slechts 1 gedeputeerde op de lijst van 13 stond. Het aantal genomineerde burgemeesters viel juist terug van 5 naar 2. Ook het aantal vrouwen in de top 13 verdubbelde. Vorig jaar stonden 4 vrouwen in de lijst, wat overeenkomt met de man-vrouwverdeling onder decentrale bestuurders in het lokale bestuur. Toch staan er dit jaar 8 vrouwen in de top, waarmee de ondervertegenwoordiging van vrouwen in het lokaal bestuur niet meer lijkt door te werken in de verkiezing voor Beste bestuurder.

Bekendmaking

Vanaf vandaag kan er worden gestemd op genomineerden voor alle categorieën. De stemming sluit op zondag 29 januari. De bekendmaking is op woensdag 1 februari, tijdens het Binnenlands Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas 2023 in Tilburg.

Bekijk hier de profielen van de genomineerden en breng uw stem uit

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie