Advertentie

De gedeputeerde is vaker een man

Het aantal vrouwelijke gedeputeerden in de dagelijkse besturen van provincies is verder gedaald naar een dieptepunt van nauwelijks een kwart

30 september 2023
Man in pak
Shutterstock

Het aantal vrouwelijke gedeputeerden is na de provinciale collegevorming van 2023 gedaald naar zeventien en komt uit op 25 procent. Dat nauwelijks een kwart van de gedeputeerden vrouw is komt naar voren uit onderzoek van De Collegetafel in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Beleidsmedewerker RO

JS Consultancy
Beleidsmedewerker RO

Directeur 1Stroom

Geerts & Partners
Directeur 1Stroom

Ongelijkwaardige verdeling

In 2007 en 2011 leken de provinciebesturen voorloper te zijn in het streven van het openbaar bestuur en ministerie om richting een gelijkwaardige verdeling van vijftig procent vrouwelijke en mannelijke bestuurders te gaan; toen steeg het aantal vrouwelijke gedeputeerden naar boven de dertig procent, maar die positieve ontwikkeling is teruggedraaid.

BBB

De door BoerBurgerBeweging (BBB) veroorzaakte golf van nieuwe gezichten in de colleges van Gedeputeerde Staten is daar deels debet aan. In deze tijd van diversiteit en inclusiviteit heeft de partij van Caroline van der Plas en Mona Keijzer geen impuls geleverd voor het vergroten van het aantal vrouwelijke provinciale bestuurders. Ondanks de vrouwelijke leiding blijkt BBB een partij te zijn die vooral mannen aan een bestuursplek helpt. Van de achttien BBB-gedeputeerden is het aandeel vrouwen krap een kwart: vijf, te weten Femke Wiersma (Fryslân), Liesbeth Grijsen (Overijssel), Ans Mol (Gelderland), Mariette van Leeuwen (Zuid-Holland) en Elianne Demolin (Limburg).

SGP

Daar mag bij worden opgeteld op dat BBB de weg vrij maakte voor een verdubbeling van de SGP-gedeputeerden –  en dat zijn voor deze partij vanzelfsprekend mannen.

Lees het volledige onderzoek in Binnenlands Bestuur nr. 18 van deze week. (inlog)

Klik om te vergroten

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Dat is vigerende democratie. In dit stukje geen steek onder water naar Jesse en Frans. Natuurlijk niet. Wat voor jou moet, hoeft voor mij niet.
Hans Bakker
Meer vrouwen is geen doel op zich. Ik zou zelfs zeggen: er moet worden geselecteerd op mensen met een goed functionerende linker hersenhelft. Dat is veel belangrijker. Of dat nu vrouwen zijn of mannen. Er moet meer logica en ratio komen in de politiek en minder emotie.
Nico Bos
Aangezien mannen en vrouwen gelijk zijn volgens artikel 1 van de grondwet maakt het hier dus niet uit wat de specifieke m/v verhouding is als je deze observatie reciproque benaderd.
Advertentie