Advertentie

In een dag groeit aantal opgevangen Oekraïners met 1500

Veiligheidsregio's en gemeenten doen alle moeite om noodopvang te zoeken.

ANP
13 maart 2022
vluchtelingen Oekraïne
Shutterstock

Het aantal Oekraïners dat zondag in Nederland werd opgevangen bedroeg volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid ruim 6200. Dat is 1500 meer dan een dag eerder en bijna 3000 meer dan vrijdag. Het aantal opvangplekken is de afgelopen 24 uur gestegen met 3000 en komt uit op ruim 14.000, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het doel is om zeker 50.000 opvangplekken in ons land te creëren.

Op zoek

De veiligheidsregio's zijn naarstig op zoek naar meer opvanglocaties voor de verwachte toestroom van Oekraïners. Zo heeft Breda een crisisopvang voor tweehonderd vluchtelingen voor maximaal 72 uur. In de regio kunnen al duizend mensen tijdelijk onderdak vinden. Komende week komen daar nog eens duizend plekken bij.

Het MECC in Maastricht kan vierhonderd vluchtelingen aan, maar de toestroom is vooralsnog gering. In sporthal de Wielewaal in Rotterdam staan 250 bedden voor kortdurende opvang. Zondag komen er naar verwachting nog eens 150 vrouwen en kinderen aan in een sporthal in Ridderkerk.

Andere oplossingen

Ook gemeenten doen alle moeite om noodopvang te zoeken. Zo kunnen tweehonderd vluchtelingen terecht in de voormalige legerkazerne in Weert. Zondagavond komen 25 vluchtelingen aan in Kapelle. Geleen vangt driehonderd vluchtelingen op in een sportcentrum, Venlo heeft plek voor tientallen Oekraïners in een voormalig verzorgingstehuis. In de crisisopvang in Noordwijkerhout zijn 86 vluchtelingen opgevangen.

'Rotterdam is bezig met schepen voor de opvang van driehonderd mensen', aldus een woordvoerder van Rotterdam-Rijnmond. 'We houden er intussen rekening mee dat het niet bij die tweeduizend blijft. Dat vereist andere oplossingen. Daarover wordt nu al nagedacht.'

De marechaussee verwijst Oekraïners die onderdak nodig hebben bij de grens naar beschikbare locaties. Oekraïners die zich melden bij de gemeente of politie, of op straat mensen aanklampen, worden zoveel mogelijk regionaal aan een opvangplek toegewezen.

Iets meer dan twee weken geleden viel Rusland buurland Oekraïne binnen. Sindsdien zijn al meer dan 2,5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. In Oekraïne zelf zijn bijna twee miljoen ontheemden. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Erg mooi dat mensen bereid zijn om Oekraïeners op te vangen. Opvallend dat dit wel op steun van de bevolking kan rekenen, maar dat er voor de opvang van de gemiddelde asielzoeker (vaak mannen als “vooruitgeschoven” post) geen draagvlak is. Daar moeten we met z’n allen iets van leren en een gevolg uit trekken.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie