Nathan Ducastel

Nathan Ducastel is directeur-bestuurder bij VNG-Realisatie. In Binnenlands Bestuur schrijft hij over de transitie naar een digitale samenleving.
 • sociaal / Ingezonden

  Fraudebestrijding en oog voor mensen hoort bij elkaar

  De fraudebestrijding was doorgeschoten. Maar laten we er voor waken dat we nu niet radicaal de andere kant op gaan.

  21 maart 2024
  Fraudebestrijding en oog voor mensen hoort bij elkaar
 • bestuur en organisatie / Ingezonden

  Pareltjes

  De focus van bestuurders ligt vaak op de grote zaken. Maar laten we de pareltjes niet uit het oog verliezen. Die doen ertoe.

  21 november 2023
  Pareltjes
 • digitaal / Ingezonden

  Voorkom wensbeleid

  Er is niet meer geld, arbeidskracht of technologische ondersteuning mogelijk dan beschikbaar is.

  18 september 2023
  Voorkom wensbeleid
 • digitaal / Column

  Samen vallen en opstaan

  Hoe onwaarschijnlijk groot de mogelijkheden zijn die technologie ons biedt, ervoer ik laatst weer aan den lijve bij een werkbezoek bij Microsoft. Nadat een interactief scherm mijn uiterlijke kenmerken duidelijk in beeld bracht, werd ik ook nog gevleid met een inschatting van mijn leeftijd: circa tien jaar jonger dan mijn werkelijke kalenderleeftijd. Een paar uur later klikte ik met mijn vingers in het luchtledige. Voor omstanders een gek gezicht, ik zelf zag in de Virtual Reality-bril een hart open en dichtgaan met tal van mogelijkheden en belangrijke info.

  11 juni 2019
  Samen vallen en opstaan
 • digitaal / Column

  Tussen twee uitersten

  Onlangs was ik op uitnodiging van Geonovum met een Nederlandse overheidsdelegatie op werkbezoek in Silicon Valley. Loop je daar rond, dan raak je haast overweldigd door de enorme groei van data en de toepassingen ervan.

  06 mei 2019
  Tussen twee uitersten
 • digitaal / Column

  Digitalisering is leuker dan u denkt

  Als u denkt aan digitalisering binnen de overheid, wat komt er dan in u op? Zijn het de kansen om de dienstverlening aan onze inwoners te verbeteren, fraude makkelijker op te sporen en de zorg aan kwetsbare groepen te optimaliseren? Of ziet u vooral problemen, zoals de hoge kosten, ingewikkelde discussies rondom privacy, de dreiging van cybercriminaliteit?

  01 april 2019
  Digitalisering is leuker dan u denkt