Mechtild Rietveld Vanalleskunner

 • sociaal / Column

  Discriminatie (2)

  Wat mij betreft zijn alle mensengroepen gevarieerd min of meer bruin. Genetisch zijn we identiek. De grotere tegenstelling is eerder macht versus onderliggende partij. Macht staat in verband met de tegenstelling arm-rijk. Dat komt in alle groepen voor.

  17 september 2020
  Discriminatie (2)
 • sociaal / Column

  Discriminatie

  Sociale selectie werkt niet zozeer op de hele groep maar telkens op een paar met geringe mutaties behepte bannelingen. Deze verstotelingen vormen op hun beurt groepjes om samen te overleven in het onbekende gebied waar ze noodgedwongen heen trekken, weg van de vertrouwde leefplek.

  19 augustus 2020
  Discriminatie
 • carrière / Column

  Kleur bekennen

  Laatst deed ik een koffie, of eigenlijk een thee, met een oud-collega van me. Zij is van Chinese afkomst, hier opgegroeid, academisch geschoold, goeie baan enzovoorts. We hadden het over de discussie van Black Lives Matter.

  14 juli 2020
  Kleur bekennen
 • sociaal / Column

  Tante Jo

  En dan nu het virus. Ik bel nu bijna elke dag met mijn tante Jo (90) die nog op zichzelf woont. Die is vast van plan om niet naar ziekenhuis te gaan.

  18 juni 2020
  Tante Jo
 • sociaal / Column

  Zondebok

  Ook nu in deze tijd met alle ellende vandien, zijn er makkelijk zondebokken te vinden. Niet alleen machteloze dieren zoals het goeiige schubdier of de vleermuis.

  20 mei 2020
  Zondebok
 • sociaal / Column

  Gedragsstoornis

  Overal waren wel plastic tasjes die je dan weer kon vullen met andere zooi. Was ik eenmaal begonnen, dan kon ik me niet makkelijk beperken. Als je eenmaal iets raapt, ligt er verderop weer vanalles. En er is altijd wel een afvalbak in de buurt.

  21 april 2020
  Gedragsstoornis
 • bestuur en organisatie / Column

  Rockies

  Accepteer én waardeer een kloof, zou ik zeggen. Net als de kloof tussen patiënt en oogarts, de autokoper en de auto-ontwerper. Niks mis mee, toch? Je bent blij dat er iemand is die je oog heelt, je auto ontwerpt. Of blij met iemand die zo gek is om in de politiek te gaan. Dat is echt avond- en nachtwerk. Daarom verbaas ik me wel eens dat raadsleden vaak verrot worden gescholden.

  19 maart 2020
  Rockies
 • bestuur en organisatie / Column

  Azijnzuur

  Piss off. Ik ben maar een ambtenaar die op de achtergrond zich (overigens) het schompes heeft gewerkt om een geschikte zaal te vinden, in die buurt, betaalbaar, groot genoeg, met stoelen en tafels, met koffie en een drankje na afloop en juist vrij beschikbaar op die en die avond. Rot op. Denk ik dan. Dit mag je natuurlijk niet denken.

  19 februari 2020
  Azijnzuur
 • bestuur en organisatie / Column

  De balle verstand

  Die raadsleden, die hebben nu werkelijk ‘de balle’ verstand van zaken. Aldus een ervaren uitzendkracht. Ik hoor het vaker, bij ambtelijke diensten. Inderdaad, raadsleden zijn geen materie-deskundigen. Juist niet. Beter van niet. Worden ze ook niet voor ingehuurd. Dáár hebben ze hun college én hun ambtenaren voor. Dié moeten veel ballen verstand van zaken hebben. 

  23 januari 2020
  De balle verstand
 • sociaal / Column

  Arm en rijk

  Max Gallo (een ex-Europarlementariër) zei eens dat de rijken steeds rijker moeten worden opdat de armen minder arm worden. Deze ‘trickling down’(doorsijpel)theorie werd ook door Amerika’s expresident Reagan aangehangen met desastreuze gevolgen. Hoe moet je de rijken, die inderdaad steeds rijker lijken te worden, afromen?

  19 december 2019
  Arm en rijk
 • sociaal / Column

  Paspoortperikelen

  Een marathon in Kaapstad was voor Pina reden om een paspoort aan te vragen. Ze had een oude allang verlopen paspoort. Ook had ze een ID-bewijs gehad, maar die was ze ooit kwijtgeraakt. Ze deed geen aangifte van vermissing. Geen probleem, want toen reisde ze nog niet zo.  Beetje nonchalant? Maar ach, wat voor kwaad kan het? Destijds was ze jong en had ze geen geld om een nieuwe ID te kopen en een (duurder) paspoort was voor haar niet nodig. 

  20 november 2019
  Paspoortperikelen
 • ruimte en milieu / Column

  Hoger bouwen in ruil voor ‘public space’

  Een tijdje terug had ik het in ‘Picking the jury’ over mijn jaartje New York. Daar mag (mocht?) je niet hoger bouwen dan 12 verdiepingen. Nog hoger zou betekenen dat de zon de straat niet meer bereikt.

  30 oktober 2019
  Hoger bouwen in ruil voor ‘public space’
 • bestuur en organisatie / Column

  Rolstoelen en invalidenparkeerkaarten

  Zo’n 40 jaar geleden werkte ik bij een voorloper van het UWV. Toen waren er ook al invaliden - nu: mensen met een beperking - die iets nodig hadden voor hun vervoer, destijds een rolstoel.

  09 oktober 2019
  Rolstoelen en invalidenparkeerkaarten
 • bestuur en organisatie / Column

  Leiding geven, ook een kunst

  Vorige keer had ik het over een mooi boek, genaamd ‘De kunst van het volgen, over het ontvangen van leiding’. De auteurs legden uit dat er voor ontvangers van leiding (‘volgers’) een risico zit aan de hype van de platte organisatie die bij onze huidige verlichte managers zo populair is. Risico?

  19 september 2019
  Leiding geven, ook een kunst
 • sociaal / Column

  Het ontvangen van leiding: ook een kunst

  Laatst in één-op-één-debatje van onze premier met zijn concullega Wilders, kreeg hij de vraag of hij niet een volger was i.p.v. een leider. Uhhh?

  15 augustus 2019
  Het ontvangen van leiding: ook een kunst
 • sociaal / Column

  Picking the jury

  Ik woonde ooit een jaartje in New York. Via een kennis mag ik een dagje doorbrengen in de rechtszaal. Op deze dag zijn ze onder leiding van de rechter een jury aan het formeren. Dat duurt dagen. Als je vasthoudt aan je onschuld heb je recht op een jury. De Grondwet garandeert dat iemand dan alleen door zijn ‘peers’ oftewel zijn gelijken veroordeeld kan worden. Het gaat nu om een notoire gangster op Manhattan.

  24 juli 2019
  Picking the jury
 • sociaal / Column

  Pasje bij paaltje

  In een vorige column schreef ik over de strijd van drie moeders om hun doodgeboren kindjes in de Basisadministratie te krijgen. Leefwereld dringt door tot systeemwereld, gelukt! Hier nóg een kijkje in leefwereld versus systeemwereld.

  19 juni 2019
  Pasje bij paaltje
 • sociaal / Column

  Hondenbelasting

  Onlangs is er een petitie begonnen over de hondenbelasting. Die moet worden afgeschaft. Want de opbrengst gaat niet naar opruimen van hondenpoep of zo, maar wordt verjubeld in de algemene middelen. En dat is niet eerlijk.

  14 mei 2019
  Hondenbelasting
 • sociaal / Column

  De twee Aagjes

  Onlangs is met unanieme stemmen in zowel de 2e als de 1e Kamer een wetsvoorstel aangenomen waardoor het voor ouders van doodgeboren kindjes mogelijk is om ze te laten registreren bij de burgerlijke stand, waardoor ze automatisch ook in de Basis Registratie Personen komen. Verder heeft het in de systeemwereld geen rechtsgevolg, maar wel in de leefwereld van kennelijk veel mensen - 82.000 ondertekenaars van de petitie om dit te regelen! De borelingen worden nu voortaan met hun naam ingeschreven bij ouders en eventuele broertjes en zusjes.

  16 april 2019
  De twee Aagjes
 • sociaal / Column

  Nog even door op knuffeldieren en zo

  Er was eens een chihuahua, een piepklein hondje met grote oren. Ze werd geadopteerd door Carlijn. Carlijn kreeg er een Chihuahua-karretje bij. Sindsdien kan Carlijn beter lopen dan daarvoor met rollator. De rollator had ze nodig vanwege versleten knieën. Ze woont op een betaalbare bovenwoning, gelukkig. Maar door meervoudige aandoeningen heeft ze extra kosten, zoals haar oude autootje om boodschappen te doen en naar het ziekenhuis te gaan, dus best veel benzinekosten. En cannabisolie, die helpt tegen kanker.

  25 maart 2019
  Nog even door op knuffeldieren en zo