of 64707 LinkedIn

Waalrese ambtenaar na ‘onthulling’ ontslagen

De geschorste ambtenaar die eerder deze maand tijdens een kort geding de bestuurscrisis in Waalre noemde is de dag daarop op staande voet ontslagen. Volgens de gemeente heeft ze als medewerker ‘politiek uiterst gevoelige informatie’ naar buiten gebracht en haar ambtelijke geheimhoudingsplicht daarmee zwaar geschonden.

De geschorste ambtenaar die eerder deze maand tijdens een kort geding de bestuurscrisis in Waalre noemde is de dag daarop op staande voet ontslagen. Volgens de gemeente heeft ze als medewerker ‘politiek uiterst gevoelige informatie’ naar buiten gebracht en haar ambtelijke geheimhoudingsplicht daarmee zwaar geschonden.

Belangen gemeente 'zwaar geschaad'
Dat meldt het Eindhovens Dagblad (ED). Een journalist van deze krant woonde de zitting bij waar de ambtenaar de bestuurscrisis onthulde. Daarop stuurde het college een vertrouwelijke brief naar de gemeenteraad, waarin het de bestuurscrisis bevestigde. De gemeente rekent het de ambtenaar zwaar aan dat zij de onthulling over de bestuurscrisis deed in het bijzijn van de journalist. Het zou de belangen van de gemeente Waalre en haar bestuurders ‘zeer zwaar hebben geschaad’.

Complot
Volgens de krant, die haar advocaat sprak, zou de ambtenaar van een direct betrokkene hebben gehoord dat een hoge ambtenaar en een wethouder een plan hadden om de burgemeester weg te krijgen. Toen ze dit ‘complot’ als klokkenluider binnen het gemeentehuis aankaartte moest ze weg, aldus de vrouw. Ze werd geschorst op de dag dat de bestuurscrisis ontstond (10 juli) en spande het kort geding aan, omdat ze dat onterecht vindt en weer aan het werk wil. Volgens haar advocaat is het logisch dat ze de gevoelige informatie tijdens de zitting noemde, want het was essentieel voor haar verweer. ‘De vertrouwensbreuk was de bevestiging van het complot tegen de burgemeester.’

Angstcultuur
Maar volgens de gemeente wordt er helemaal geen maatschappelijk belang geschaad en is de vrouw dus ook geen klokkenluider, citeert het ED de advocaat van de gemeente. Volgens hem moest de ambtenaar al na korte tijd (ze was pas sinds eind maart in dienst) vertrekken vanwege een ‘ernstig verstoorde arbeidsrelatie’. Ze zou vanaf dag één een angstcultuur onder haar medewerkers hebben veroorzaakt. Volgens de advocaat van de ambtenaar is er wel sprake van een klokkenluidersmelding. ‘Het gaat om de positie van de burgemeester.’ De rechter heeft de gemeente gevraagd om de vrouw weer toegang te geven tot haar apps, mails en personeelsdossier. Daar komt de gemeente op terug.

Provincie
Maandagavond is er een openbare raadsvergadering over de bestuurscrisis, nadat erover afgelopen donderdag al een besloten vergadering heeft plaatsgevonden. Naar verluidt zou daar zijn gezegd dat de wethouders en de burgemeester toch samen verder willen, maar dan onder externe begeleiding. Volgens het ED was de chef kabinet van de commissaris van de koning bij de vergadering aanwezig en zou een deel van de raad voor de vergadering, onder begeleiding van de provincie, op een locatie buiten het dorp zijn bijgepraat over de mogelijke opties om de crisis te bezweren.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Dus 'de belangen van de gemeente Waalre en haar bestuurders zijn zeer zwaar geschaad' maar er is 'geen maatschappelijk belang geschaad'


Ja ja, wat is het nou?
Door Spijker (n.v.t.) op
Waalre onderbrengen bij een gemeente met voldoende bestuurskracht lijkt ook een oplossing.
Door Opmerker (orig) op
Geachte reageerders, bij u rust de verantwoordelijkheid.
Of moet ik schrijven: u heeft de verantwoordelijkheid? Want zo te lezen is uw verantwoordelijkheid inderdaad in rustende zin, dusdanig, dat de intonatie der reacties zeer matig van gehalte is.
Eens met @Jan: eigenlijk dient hier geschrapt te worden. De redactie is te mild.
Door Eric de Kluis (Hoofdredacteur) op
Dames en heren, kunnen we de discussie op enig niveau houden? Dank u.
Door Jan op
Lekker niveau van de reacties tegenwoordig. Is er bij BB geen beheerder die onzin en beledigingen kan schrappen?
Door Rood Hesje (Avondgenieter) op
@Carol (hilarische aan)Stel(ller): knikkeren! Wat leuk en origineel van je. Ga jij dan in de dakgoot fietsen?
En waarom mag ik hier niet reageren op flauwekulberichten?.
Door Carol Stel op
Rood Hesje, de betweter van BB, weet het weer beter.

Irritant reageerdertje, ga toch met je knikkers spelen.
Door Rood Hesje (Prof mr dr drs ing ir) op
@E Nabled: joh doe ons allen een lol en ga ergens anders je onzin spuien
Door drs. E. Nabled op
(Volgens wiki: 17 raadsleden en 4(!) wethouders. Dat heet georganiseerd wantrouwen....
Door Rood Hesje (weer aan het werk) op
@Hans en ben(geen jurist): Nou nou, poe poe, we trekken weer een grote broek aan over dit artikel. Laten we eerst maar eens afwachten wat de rechter vindt, lijkt me.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers