Vakbonden schorten overleg cao gemeenten op

De vakbonden hebben na het bod van de werkgevers het overleg over de nieuwe gemeentelijke cao’s (Cao Gemeenten en Cao SGO) opgeschort. Dat meldt de VNG op haar website.
Net bod
Volgens de VNG willen werkgevers graag snel een cao waarin de waardering voor de inzet van de medewerkers tot uiting komt. Zij vinden dat ze gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders een ‘net bod’ hebben gedaan.
Structureel 0,5 procent loonstijging
Dat bod houdt voor de looptijd van het jaar 2021 onder meer in dat het loon per 1 april 2021 structureel
een half procent stijgt en er een eenmalige uitkering voor alle werknemers is van 300 euro bruto, tenzij er lokaal al een vergoeding is geweest of toegezegd in 2021. Er komt een thuiswerkvergoeding voor 2021 van 2 euro per thuisgewerkte dag. Ook die kan worden verrekend als er lokaal andere afspraken over zijn gemaakt.
Verlofnorm van zes dagen
Daarnaast beloven de werkgevers onder meer een bovenwettelijke vakantie van zes dagen met ingang van volgend jaar met een opbouw naar de verlofnorm in vijf jaar en een afbouw naar de verlofnorm in zeven jaar. Ook wordt spaarverlof mogelijk met ingang van 2022 onder voorwaarden, onder meer dat het recht doet aan vitaliteit en met een maximale spaartermijn van tien jaar.
Geen tegenbod vakbonden meer
‘Helaas wilden de vakbonden geen tegenbod meer doen. Zij houden vast aan een looneis van 2,75 procent, diverse eenmalige uitkeringen van honderden euro’s, het herinvoeren van een VUT-regeling en een verlofnorm van acht dagen’, schrijft de VNG. ‘Gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders is dat onrealistisch en niet uit te leggen.’
Onderhandelingen cao rijk ook opgeschort
De VNG en de WSGO hopen dat de vakbonden spoedig naar de overlegtafel terugkeren en een serieuze poging doen om de verschillen te overbruggen. De kans daarop lijkt niet zo groot, aangezien de vakbonden donderdag ook al de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren hebben opgeschort, omdat ze het loonbod van de werkgevers (1 procent erbij in 2021) geen serieus bod vonden.
Reactie op dit bericht
Maar los daarvan, ik zou de bonden die namens mij aan tafel zitten graag 2 onderwerpen willen meegeven die wellicht wat onderbelicht zijn gebleven:
1. ik stel al een jaar lang kantoorruimte ter beschikking en ik kan u zeggen dat 2 euro per maand (bruto) niet in de buurt komt van een commercieel all-in tarief.
2. Anders dan marktpartijen komen ambtenaren op geen enkele wijze in aanmerking voor de miljardensubsidies ter stimulering van het elektrisch rijden. Wij krijgen daar wel de rekening van: de misgelopen bpm en wegenbelasting wordt immers op de fossiele brandstofrijders verhaald. Nu wij toch als "gewone" werknemers worden beschouwd, is het logisch zijn dat ook ambtenaren in aanmerking komen voor fiscaal gunstige leaseautoregelingen. De sinds 2005 (!) bevroren reiskostenvergoeding van een paar centen per kilometer kan dan wel vervallen.
Een zeldzame arrogantie om met zo een argument de onderhandelingen tafel te verlaten. Straks zal de VNG ongetwijfeld roepen dat ze van de vakbonden niks meer hebben vernomen en gaan vervolgens eenzijdig een crisis CAO samenstellen.
Bedenk ook dat de rekening van de hogere pensioenpremie al voor rekening van de medewerkers is gekomen.
Onderhandelen mag best op het scherpst van de snede maar enig respect zou wel op zijn plaats zijn.
Onderstaande discussie over de inschaling van de schalen 11 tot en met 15 hoort hier m.i niet thuis. Ik denk dat Drs. L en Claire zich beter eerst kunnen verdiepen in functiewaardering.
https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/fn …
Ik werk bij een 100.000+ gemeente met 850 medewerkers. Ik zal even een sommetje maken:
Er gaat normaliter tussen de 60 a 70.000 (ja echt) euro aan koffie en thee doorheen op jaarbasis, dat is inclusief de plastic en kartonnen bekertjes. Maar exclusief het onderhoud en abonnement van de koffiemachines.
Energiekosten zijn gemiddeld rond de 100.000 euro per jaar.
WC-papier, hou je vast, 20.000 euro per jaar!
Kantoorbenodigdheden, printpapier etc. tussen de 10 en 15.000 euro per jaar.
De schoonmakers komen nog maar 1x in de 2 weken nu ipv elke dag.
Oftewel, een redelijk grote gemeente als die van mij heeft dus afgelopen jaar 2ton aan kosten bespaard en ik heb nog een hoop kostenposten niet genoemd.
Just saying...