Advertentie
carrière / Nieuws

Limburgse ex-gedeputeerden strafrechtelijk onderzocht

De Limburgse ex-gedeputeerden Herman Vrehen en Ger Koopmans (beiden CDA) zijn onderwerp van strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie in twee integriteitsaffaires. Justitie heeft twee dossiers opgevraagd bij de provincie Limburg.

31 augustus 2021
gouvernement-maastricht-limburg-provinciehuis.jpg

De Limburgse ex-gedeputeerden Herman Vrehen en Ger Koopmans (beiden CDA) zijn onderwerp van strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie in twee integriteitsaffaires. Justitie heeft twee dossiers opgevraagd bij de provincie Limburg.

Vrehen
Bronnen rond het onderzoek hebben dat gemeld aan NRC Handelsblad. De beide ex-gedeputeerden spelen een prominente rol in beide dossiers. Bij Vrehen gaat het om het jarenlang wegsluizen van subsidiegeld naar zijn eigen bv’s, als directeur van landschapsstichting IKL. Vrehen huurde voor de stichting medewerkers in via eigen uitzendbureaus, producten van eigen ondernemingen via de stichting in te kopen en zichzelf te laten inhuren tegen een hoog tarief.

Koopmans
Bij Koopmans gaat het om een nevenfunctie. Tijdens zijn periode als Limburgs gedeputeerde was hij commissaris bij het Limburgse baggerbedrijf Terraq. NRC meldde eerder dat Koopmans zich destijds als gedeputeerde bemoeide met een miljoenenproject, waar Terraq belang bij had. Toen Koopmans gedeputeerde was, ontving Terraq een ontgrondingsvergunning van de provincie. De kwestie wordt ook onderzocht door een enquêtecommissie van Provinciale Staten.

Veroordelingen
Zowel het Limburgse provinciebestuur als het Openbaar Ministerie willen geen commentaar geven op de overdracht van de integriteitsdossiers. Er lopen intussen nog een tiental onderzoeken, onder meer in opdracht van de provincie Limburg. Zowel in de jaren ’90 als in de jaren daarna deed het Openbaar Ministerie al onderzoek naar corruptie en vriendendiensten in het Limburgse openbaar bestuur. Dat leidde tot een aantal veroordelingen van burgemeesters, wethouders en ambtenaren.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De Majjem
Betreffende dossiers en onderzoeken zijn nog niet de helft van wat er in Limburg allemaal mis is. Daarbij is men tot nu toe ook nog niet tot op de bodem gegaan.



De focus op het CDA is terecht, maar mag zich nu weleens verschuiven naar die andere machtspartij die dezelfde werkwijze erop nahoudt. Dat geldt evenzeer voor het noorden van de vlaai- en friet-ei republiek.



Maar dat komt J.R. dan wellicht niet zo goed uit.



K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Is de paus katholiek?
De Majjem
O, de VVD wil J.R. weghalen uit Maastricht, dan kan die niet meer verder spitten richting zijn eigen partij. Zal wel vervangen worden door een lichter gewicht met veel zand erover en plasjes doen.



Op naar de gemeenteraadsverkiezingen!
pieter / wegkijker
ons mooie limburg bashen?
Advertentie