of 64621 LinkedIn

Gros ambtenaren stemt in met cao gemeenten

Ruim de helft van de gemeenteambtenaren kan leven met de nieuwe cao. Een peiling van Binnenlands Bestuur wijst uit dat het bereikte principeakkoord tussen vakbonden en werkgevers bijval geniet van 57 procent van de ambtenaren.

Ruim de helft van de gemeenteambtenaren kan leven met de nieuwe cao. Een peiling van Binnenlands Bestuur wijst uit dat het bereikte principeakkoord tussen vakbonden en werkgevers bijval geniet van 57 procent van de ambtenaren.

37 procent tegen

De peiling werd gestart daags na de bekendmaking van het principeakkoord, vorige week donderdag. Van de bijna 600 respondenten (582) gaf 57 procent aan in te stemmen met het akkoord. 37 procent van de respondenten vindt het bereikte resultaat te weinig. De rest, 6 procent, geeft aan het (nog) niet te weten.

 

Loonsverhoging

Het principeakkoord houdt onder andere in dat gemeenteambtenaren per 1 december 2021 een loonsverhoging krijgen van 1,5 procent. Per 1 april volgend jaar stijgt het loon nog eens met 2,4 procent. Daarnaast komt er een eenmalige uitkering van 1.200 euro. Daarvan is 300 euro een corona onkostenvergoeding. Anders dan rijksambtenaren krijgen gemeenteambtenaren geen thuiswerkbudget van 750 euro. Dat bedrag zit verstopt in de ‘bonus’ van in totaal 1200 euro. 

Van 1 januari 2022 tot 1 januari 2023 gaan medewerkers een thuiswerkvergoeding ontvangen van 2 euro netto per dag. Het minimum uurloon gaat naar 14 euro. Daarvan profiteren volgens de bonden zo'n 10.000 gemeenteambtenaren.

 

Lokale feestdagen

Daarnaast is in het principeakkoord afgesproken het bovenwettelijk verlof te harmoniseren. Daarmee komt er een einde aan de verschillen tussen gemeentelijke organisaties en tussen verschillende (groepen) medewerkers. Vanaf 1 januari 2023 heeft elke medewerker 6 bovenwettelijke vakantiedagen per jaar. Die 6 dagen in de cao komen in de plaats van lokale bovenwettelijke vakantie-uren, lokale feestdagen en lokale vormen van verlof. Lokaal kunnen er straks geen extra bovenwettelijke uren meer worden afgesproken.

 

VNG-bestuur

De bonden hebben het principeakkoord met een positief advies voorgelegd aan de leden. Die kunnen er van 22 november tot en met 19 december over stemmen. Daaraan voorafgaand organiseert FNV Overheid nog een drietal online informatiebijeenkomsten over het principeakkoord. Aan de kant van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wordt het principeakkoord overigens pas op 27 januari 2022 voorgelegd. Dan pas namelijk is de vergadering van het VNG-bestuur.

 

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 21 van deze week

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Geert (Stafadviseur ) op
Minimum loon gaat voor iedereen naar €14 staat er vandaag in de media….komt door Macron ??
Door Geert (Stafadviseur ) op
Minimum loon gaat voor iedereen naar €14 staat er vandaag in de media….komt door Macron ??
Door Pietje (HR) op
@ Arnold, kun je de 900 euro onderbouwen? Zeker ook in relatie met de 2 euro netto per dag en de coronabonus die er in de cao staat?
Door Arnold (inkoopadviseur) op
De titel klopt niet: 'gros ambtenaren stemt in met de CAO.' Het blijkt slechts een peiling volgens het magazine.

Veel vakbondsleden zijn negatief. Ze voelen zich enorm bedonderd doordat VNG pas vanaf december wil indexeren met een deel van het koopkrachtverlies. Daarnaast wordt mooie sier gemaakt met bruto bedragen die honderden euro's te weinig zijn voor inrichten werkplek en thuiswerkverwarming. Dat kost gemiddeld 900 euro.

Door Willem de Horde (Bestuurder FDO-MHA (CMHF)) op
JOUW STEM TELT PRINCIPEAKKOORD CAO GEMEENTEN 2021-2022
Op 3 november 2021 hebben de gezamenlijke bonden en de VNG een principeakkoord gesloten voor de cao gemeenten 2021 – 2022, zie di@LOog 26-2021 verzonden 4 november 2021.

Om meer uitleg te geven over de inhoud van het principeakkoord organiseren de bonden drie digitale bijeenkomsten. We geven dan uitleg over het proces, het principeakkoord en er is ruimte voor vragen, zoals bijvoorbeeld over het hoofdstuk Vitaliteit & Verlof en de € 14,-.

Je kunt aansluiten bij één van de volgende digitale bijeenkomsten:
18 november, 23 november en 25 november 2021.
Alle online bijeenkomsten zijn van 09.30 tot 11.30 uur.

Je kunt je hier registreren voor één van de drie bijeenkomsten. Uiterlijk 1 dag voor de door jou gekozen bijeenkomst ontvang je de link naar de bijeenkomst.

En dan is het aan onze leden! Van 22 november tot 19 december kunnen leden van de vakbonden hun stem uitbrengen. Alleen met een meerderheid van stemmen is er sprake van de nieuwe cao en kan je rekenen op alle (financiële) voordelen die zijn overeengekomen. Laat deze kans dus niet voorbij gaan, word lid en stem mee!

Graag tot bij één van de online bijeenkomsten!

Gezina ten Hove CMHF
Marieke Manschot en Fred Bos FNV Overheid
Juan Schot CNV Overheid
Door A.Molenaar (Adviseur) op
Prima bod. Lekker veel vrije dagen voor jonge ambtenaren en de jongste bedienden gaan er helemaal hard op vooruit met stijging minimumloon. Jammerende boomers die krampachtig aan hun 'verworden' rechten vasthouden hebben het echt helemaal verkeerd begrepen. Wees blij dat je lekker je dikke pensioen vast mag houden. De generatie na jullie trappen jullie daar al goed na, nu wordt er even omhoog getrapt ;)
Door Co op
Is het wachten tot 27-1-2022 dat het VNG-bestuur bij elkaar komt om eventueel het principeakkoord definitief te maken? Valt me nog mee dat het in 2022 is en niet nog later. Kom op zeg, dat moet eerder kunnen.
Door Nico uit Loenen (gepensioneerde rijksambtenaar) op
Met de huidige inflatiecijfers (3,42%) gaat de gehele Nederlandse bevolking er zwaar op achteruit komend jaar. Leve de ECB die dit allemaal (indirect) voor ons regelt. zie https://www.homefinance.nl/economie/inflatie/inf …
Door Spijker (n.v.t.) op
En.....dan nog even dit. De grondslag voor je aanvullend pensioen is, net als voor de gepensioneerden, ook al 13-20 jaar niet meer geïndexeerd (terugslag ca. 20%). De vraag of het aanvullend pensioen per 1 januari 2022 eindelijk omhoog gaat is afhankelijk van een dekkingspercentage van 105%. Tel uit je winst.
Door doeterniettoe (-) op
@Arjen: die supermarkt-cao is ook een feest voor de werkgevers: de weekend-/zondagtoeslag wordt minder. Leuk dat ze er 9% bij krijgen, maar veel jongeren werken in het weekend en die gaan er dus zwaar op achteruit.
Je kan er vergif op innemen dat bij andere sectoren dit nu wordt gebruikt om daar ook de weekend-/zondagtoeslag te verlagen of af te schaffen. Verworven rechten moet je simpelweg niet weggeven.

En dat is wat met de nieuwe gemeente-cao ook gaat gebeuren: de landelijke verlofregeling maakt het voor de werknemers overal even slecht. Voor de werkgevers wordt het gunstiger.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers