Advertentie
carrière / Nieuws

Vakbondsleden omhelzen nieuwe cao voor rijksambtenaren

Zeg daar maar eens nee tegen: drie keer een eenmalige uitkering en een salarisstijging van 8,5 procent.

12 april 2024
Vakbondsleden in meerderheid positief over nieuwe cao rijk

Wat de vakbonden betreft kan de handtekening onder de nieuwe cao voor rijksambtenaren. Hun achterban is in grote meerderheid positief over het bereikte onderhandelingsakkoord: een loonstijging van 8,5 procent.

Programmamanager Digitaal

JS Consultancy
Programmamanager Digitaal

Adviseur Procesmanagement

JS Consultancy
Adviseur Procesmanagement

Inflatiecorrectie

De salarissen gaan direct op 1 juli 2024 structureel omhoog met 8,5 procent en 50 euro nominaal. Bovendien krijgen alle rijksambtenaren volgende maand al eenmalig 1.200 euro uitgekeerd als inflatiecorrectie. In november komt daar een eenmalige uitkering van 800 euro bovenop, en in juli 2025 gevolgd door nog eens gevolgd door een eenmalige uitkering van 350 euro.

Zorgverlof

De belangrijkste afspraken in de nieuwe cao, die loopt van 1 juli 2024 tot en met eind volgend jaar, zijn een verhoging van het individueel keuzebudget (IKB) naar 16,5 procent. Daarnaast krijgen werknemers de mogelijkheid hun studieschuld uit het IKB-potje af te lossen met een maximum van 2.000 euro per jaar. Het volledig betaalde zorgverlof wordt met ingang van 1 januari 2025 uitgebreid van twee naar vier weken.

Duurzaam reizen

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt op het gebied van duurzaam reizen. Alle huidige vergoedingen zullen opnieuw worden bekeken en er komt een onderzoek naar manieren om medewerkers duurzamer te laten reizen. Als voorproefje wordt de vergoeding voor medewerkers die per fiets reizen verhoogd naar 0,21 cent per kilometer. Verder wordt de pilot voor leasefietsen omgezet naar een rijksoverheidsbrede regeling vanaf 1 januari 2025.

Gemeenten en provincies

Eerder al werden nieuwe cao’s afgesloten voor gemeenteambtenaren. Die gaan er dit jaar 6 procent op vooruit. Hun collega’s bij de provincies is gemiddeld 7,5 procent extra salaris in het vooruitzicht gesteld (van 1 januari 2024 tot 1 juli 2025). Tot en met zondag 14 april kunnen de vakbondsleden stemmen of ze het met dat onderhandelaarsakkoord eens zijn. De 14.000 medewerkers bij de waterschappen krijgen er op basis van hun nieuwe sector-cao gemiddeld 5,5 procent salaris bij.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. D.
Nu is het voor de volgende gemeente CAO ook weer eens tijd voor wat vooruitgang. Eerlijkere reiskostenvergoeding (want die gecentraliseerde SGO's worden nou nooit eens op een bereikbare plek gehuisvest).
G.J. Vijge
Mooi resultaat en een uitdaging voor de bonden om er iets dergelijks uit te slepen voor de gemeenteambtenaren.
Hielco Wiersma
Een ander geluid: voor gepensioneerden en netto-belastingbetalers zijn dit soort salarisstijgingen moeilijk te verteren.
Deze categorieën worden relatief veel te zwaar belast en bijten over het algemeen al jarenlang op een houtje.
De 'zogenaamde werkenden' worden al jarenlang -ook belastingtechnisch- vorstelijk beloond.
Advertentie