of 62236 LinkedIn

D66 verdeeld over #MeToo-onderzoek gemeenten

In Den Haag mag D66 interne onderzoeken bij de Tweede Kamer, Eerste Kamer en op alle ministeries naar seksuele intimidatie willen, in den lande loopt de partij niet warm voor dergelijke onderzoeken.

In Den Haag mag D66 interne onderzoeken bij de Tweede Kamer, Eerste Kamer en op alle ministeries naar seksuele intimidatie willen, in den lande loopt de partij niet warm voor dergelijke onderzoeken.

Enquêtes

Volgens D66 Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma hebben ruim 134.000 mensen in Nederland per jaar op de werkvloer te maken met ongewenste seksuele aandacht van collega’s of leidinggevenden. De overheid is een van de grootste werkgevers. ‘We kunnen ons niet veroorloven hier niet naar te kijken.’ Tegen het AD zei Sjoerdsma gisteren dat het onderzoek in de Tweede Kamer door middel van anonieme enquêtes zou kunnen worden uitgevoerd. De resultaten zouden op Internationale Vrouwendag (8 maart) bekend moeten zijn. Kamervoorzitter Khadija Arib ziet het onderzoek volgens het AD wel zitten. ‘Ik kan me niet voorstellen dat je hierop tegen bent’, meent Sjoerdsma.

 

Zinloos

Gevraagd naar de wenselijkheid van een onderzoek naar seksuele intimidatie bij de gemeente Leiden (D66 is er de grootste partij), zegt raadslid Anneloes Wassenaar (vanaf nu ‘woordvoerder #MeToo’): ‘Laat ik netjes blijven en zeggen dat het mij een zinloze exercitie lijkt. Op alle niveaus van de overheid hebben we protocollen en leefregels, waarvan we verwachten dat mensen zich eraan houden. Als ze zich er niet aan houden, dan ligt dat aan de cultuur. Die haal je niet boven tafel met een onderzoekje. Als je echt iets wilt veranderen, dan moet je een betere afspiegeling van de samenleving binnen de gemeente nastreven. Dan zul je zien dat die dingen besproken worden.’

 

Ingebakken

In Groningen, waar D66 eveneens de grootste partij is, zit de partij ook niet te wachten op een onderzoek naar seksuele intimidatie, zegt fractievoorzitter Jetze Luhoff. ‘De gemeente werkt met tevredenheidsonderzoeken en een intern klachtensysteem en vertrouwenspersonen. Ik weet niet wat je daar nog eens aan zou kunnen toevoegen. Ik zie ook geen aanleiding voor een onderzoek naar seksuele intimidatie in de gemeenteraad. We hebben een open en collegiale cultuur. We houden specifieke bijeenkomsten op het gebied van integriteit. Die cultuur is hier ingebakken. Ik kan mij niet voorstellen dat een geval van seksuele intimidatie niet aan de orde zou komen.’

 

Baan

Ook in Tilburg is D66 de grootste partij. Peter van Gool (fractievoorzitter) vindt het goed dat er aandacht voor seksuele intimidatie is. Al ziet hij geen directe aanleiding voor een onderzoek, het onderwerp verdient volgens hem ook bij gemeenten extra aandacht: ‘Het punt is natuurlijk juist dat zaken niet naar boven komen. Dat je er niet over hoort, wil niet zeggen dat het niet gebeurt. Uit angst om hun baan te verliezen, houden gemeenteambtenaren misschien hun mond. En ook raadsleden kunnen represailles vrezen. Misschien is het een idee om er met de VNG naar te kijken en een landelijke aanpak te kiezen.’

 

Incidenten

D66-fractievoorzitter in Arnhem (met de SP de grootste partij) Sabine Andeweg heeft naar aanleiding van de #MeToo-discussie op 17 november mede namens SP, CDA en PvdA vragen gesteld aan het college over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze zegt: ‘Iedereen heeft recht op een veilige werkomgeving. De #MeToo-discussie kan de gemeente verder helpen. Misschien gaat Arnhem er heel goed mee om, want in Arnhem zijn mij geen incidenten bekend, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Het is de moeite waarde om te kijken wat er gebeurt binnen de gemeente. Voor de gemeenteraad ligt het anders. Kamerleden zien elkaar bij wijze van spreken iedere dag, in Arnhem vergaderen we op maandag, voor de rest van de week zijn we in de stad en werken we.’ Andeweg heeft nog geen antwoord gekregen op haar vragen.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rick op
We kunnen dus rustig stellen dat alle protocollen, leefregels, tevredenheidsonderzoeken, intern klachtensystemen, vertrouwenspersonen en een collegiale cultuur, niet hebben gewerkt binnen D66, gezien de situatie nu met Frans van Drimmelen.
Door Petra op
Kennelijk denkt D'66 in het Haagse nog wel wat te vinden, anders ga je niet op zoek.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
‘Laat ik netjes blijven en zeggen dat het mij een zinloze exercitie lijkt. --Het lijkt niet maar is een zinloze exercitie. We missen de mening van Pechtold over dit onderwerp, die is kennelijk irrelevant te achten; hij komt althans niet on stage. Maar in maart as. trompettert Jan Klaassen wel weer. Of gaat hij heel toevallig op stap met Eurlings?