of 59318 LinkedIn

‘Afschaffing ambtenarenstatus compenseren’

Volgens hoogleraar Bram Steijn zouden overheidswerkgevers er goed aan doen om de normalisatie van de ambtenaar te compenseren.

Wil de overheid in de toekomst goed personeel binnenhalen, zal er iets geboden moeten worden om de normalisatie goed te maken. Dat meent Bram Steijn, hoogleraar Bestuurskunde en Human Resource Management (HRM) in de publieke sector. ‘Dat kan bijvoorbeeld  een aantrekkelijker baan zijn, maar financiële compensatie ligt meer voor de hand,’ aldus Steijn.

Overheid populaire werkgever
Professor Steijn onderzocht samen met twee collega’s de relatie tussen de arbeidsmarkt in verschillende landen en waarom men voor een baan in de publieke sector kiest. ‘In veel arme landen bleek de overheid een zeer populaire werkgever,’ vertelt Steijn. ‘A omdat een ambtenarenbaan redelijk goed betaalt en B omdat je werkzekerheid hebt.’

Ambtenaar voor het leven
Maar ook in sommige rijkere westerse landen zijn overheidsjobs erg populair. ‘Bijvoorbeeld in Frankrijk en ook de EU. Daar ben je bijna ambtenaar voor het leven. Als je eenmaal het examen hebt gehaald mag je toetreden en hoef je nooit meer weg,’ aldus Steijn.
 
80% wil bij overheid 

Bij de Angelsaksische traditie is het net andersom, aldus Steijn: ‘In het Verenigd Koninkrijk en Australië bijvoorbeeld is er veel in- en uitloop. In Nieuw-Zeeland wil slechts 20 procent van de beroepsbevolking bij de overheid werken. Als je kijkt naar Cyprus is dat maar liefst 80 procent.

Meer geld
Overigens hangt Nederland er op dit moment een beetje tussenin. Maar dat gaat veranderen als de ambtenarenstatus is afgeschaft waarschuwt de professor: ‘Die verandering moet gecompenseerd worden, anders trek je niet de nieuwe werknemers aan die je wilt hebben. Het meest voor de hand liggend is een hoger salaris. Maar dat kan ook in niet-materiele zaken zitten. Zo kiezen Nederlandse werknemers ook voor de overheid omdat werk en privé goed gecombineerd kunnen worden. Dat zou je nog meer kunnen uitbouwen. Maar uiteindelijk denk ik dat het erop neer komt dat meer geld bieden het meest effectief is.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door gemeenteambtenaar op
@ Mark:
in zijn algemeenheid bedrijft is de politiek (werkgever) er erg geod in om ambtenaren te "bashen" en salaris als sluitpost te gebruiken. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn uitgekleed, en voor vele motivatiefactoren is er strategisch personeelsbeleid nodig. Mijn werkgever heeft uberhaupt geen personeelsbeleid, laat staan strategisch... Kortom: de overheid als aantrekkelijk werkgever is voor mijn gevoel nog ver weg.
Door Gonny (specialist gegevensbeheer/ambtenaar) op
Maak je niet druk, er solliciteerd geen hond naar een baan bij de overheid, niet om de status of het loon maar om slecht werkgeverschap
Door Mark de Vries (Adviseur Aantrekkelijk Werkgeverschap) op
Ter ondersteuning van de inbreng van enkelen over de beperkte meerwaarde van extra salaris: http://nl.wikipedia.org/wiki/Frederick_Herzberg

Anders gezegd: ga je duurzaam fluitend naar je werk omdat je elk moment van de dag dat extra bedrag ook echt voelt, of ga je fluitend naar je werk omdat je de je prettig voelt in de werkomstandigheden?
Door Een ander geluid op
@yvonne. Een ander deel van dit onderzoek zegt dat financiële beloning wel een dissattisfier is (net zoals als bijvoorbeeld werkruimte). Geld motiveert niet langdurig, maar gebrek aan beloning demotiveert wel. Zou dat de reden zijn dat de reacties van veel ambtenaren zo fel zijn?
Wie durft er op een partijtje te vertellen dat hij ambtenaar is en dat de beloning voldoende is voor de maatschappelijke beloning die het oplevert?
Door dickkorver op
Ik geef je het op een briefje: compensatie gaat niet gebeuren. De post ambtenarensalarissen is een sluitpost en dat is dat al meer dan 40 jaar en dat gaat niet veranderen. In sommige takken van sport in het bedrijfsleven is het trouwens echt sappelen, terwijl in weer andere delen van het bedrijfsleven alles veel rianter is. Niks om je druk over te maken maar ze moeten ophouden met de fabeltjes dat ambtenaren het zo goed hebben......
Door Gemeente (ambtenaar) op
Ik hoop oprecht dat het CDA een keer voor de laffe maatregel wordt afgestraft. Zij zijn de partij die dit heeft migelijk gemaakt. Deze partij is tevens vergeten dat de ambtenaren die nu te pas en onpas slachtoffer kunnen worden van de klagende maatschappij op een zeer eerlijke marktconforme vergoedingen en salarissen te betalen. Kortom ambtenaren afrekenen met deze partij.
Door Yvonne Morselt (zelfstandig ondernemer en overheidsbestuurder/toezichthouder) op
Het denken in compensatie en geld getuigt niet echt van inzicht in huidige arbeidsmarkt en wensen/kansen nieuwe generaties werknemers ben ik bang. Uit regelmatig herhaald onderzoek blijkt keer op keer dat geld slechts kortdurend bevredigend is! Baanzekerheid en perspectief scoren veel hoger, direct gevolgd door ontwikkelingskansen en eigen regie.
Door Willem op
@Adri. Het wachtgeld is al lang geleden afgeschaft. Die regeling geldt alleen nog voor politieke bestuurders. Een ambtenaar krijgt gewoon WW.
Door doeterniettoe (-) op
Met andere woorden: loyaliteit moet je dus kopen. En als je dat doet, zou iemand met verstand beseffen dat je dus niets koopt behalve tijdelijke steun voor een plannetje.

Fijn vooruitzicht voor de samenleving.
Door sivert dieters (jurist / burger ) op
schrijnend dit verhaal nu toch de normale werknemer al jaren al zijn / haar rechten ziet getorpedeerd door de overheid hoe durf je dit beweren, denk ik dan???? ik ken zat mensen die voor lager loon a/d slag willen er zijn nl. zo.n miljoen werkozen in den lande