of 59318 LinkedIn

Mystery Burger: Windeieren

‘Ik kijk even wie daar over het woord wil voeren,’ zegt burgemeester Otwin van Dijk. Slechts twee sprekers melden zich. Gek, want je zou toch zeggen dat het láátste debat over het windmolenpark in de gemeente Oude IJsselstreek meer politici trekt.

‘Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de besluitvorming wordt gemanipuleerd,’ zegt Gülden Siner (Fractie Siner) als eerste. Volgens Siner beschikt de raad over te weinig informatie. ‘Wat zijn de pro’s en wat zijn de de contra’s,’ vraagt ze. Siner wil beter in kaart hebben waaróm tegenstanders het park, nota bene een bewonersinitiatief, niet zien zitten. ‘Hebben ze echte overlast of willen ze het gewoon niet in hun achtertuin?’ vraagt ze.
 
 ‘De leefbaarheid van Netterden wordt verder aangetast met het windmolenpark,’ vindt Jan Vesters (SP). Ook ziet de meerderheid van de inwoners van het dorp het niet zitten, zo bleek uit een door Vesters’ partij gehouden enquete. ‘De vorige raadsvergadering zijn we diepgaand op onze argumentatie ingegaan,’ legt de SP’er uit. ‘Ik ga me niet verder herhalen,’ zegt hij, en verdwijnt terug naar z’n plaats.
 
Meer sprekers hadden zich niet gemeld, dus dit was het dan, zou je zeggen. Maar burgemeester  Van Dijk wordt al door de griffier aangetikt. ‘Oh,’ zegt deze als hij ziet dat toch nóg een raadslid zich meldt bij het spreekgestoelte.
 
‘Ik kan in ieder geval melden dat we instemmen met het raadsvoorstel,’ zegt deze Memet Tekinerdogan (CDA) met een geruststellende glimlach. ‘Wat ons betreft is de enquete niet doorslaggevend,’ meent hij. ‘En ik vind de draai van honderdtachtig graden van mevrouw Siner opmerkelijk,’ voegt hij toe. ‘Als fractievoorzitter van Lokaal Belang was ze voor.’
 
‘Die opmerking heeft wat los gemaakt,’ merkt burgemeester Van Dijk jolig op. Siner staat al klaar bij de interruptiemicrofoon. Glunderend. ‘Ik kan dat niet plaatsen,’ zegt ze. De riposte klinkt met voorbedachte rade; het is niet uit te sluiten dat ze de opmerking had verwacht. ‘Ik ben nooit woordvoerder geweest op dit onderwerp.’
 
Tekinerdogan kijkt glazig. ‘U was lid van Lokaal Belang,’ zegt hij. ‘Dat is een feit,’ schimpt Siner. ‘Maar u kunt mij niet aanspreken op een titel die niet meer heb. We moeten het inhoudelijk debat centraal stellen,’ meent ze. ‘Ik stel wel voor dat we deze kwestie laten rusten,’ zegt Van Dijk, als beide zijn uitgesproken. ‘Ik ga ook niet dáár op in,’ antwoord SP’er Vesters, die er ook nog stond. ‘Maar wil wel even kwijt dat het CDA in het verleden ook tegen windmolens was. Dus het is wel pot-verwijt-de-ketel.’
Na deze woordenwisseling meldt ook Richard de Lange (VVD) zich nog bij het spreekgestoelte. Gelukkig, want deze beraadslaging kan nog wel een paar argumenten gebruiken. De Lange wil echter alléén melden dat hij de laatste informatie naar zijn smaak te laat heeft gekregen. ‘De nota met adviezen ontving ik gisteren,’ sputtert hij.
 
En hups, daar staat John Haverdil (PvdA) bij de interruptiemicrofoon. Volgens de PvdA’er is dit besluit in 2004 al voorbereid en onlangs nog door de Raad van State bevestigd. ‘Misschien moet u de stukken beter lezen,’ sneert Haverdil.
 
‘U had dat ook wat vriendelijker kunnen vragen,’ merkt burgemeester Van Dijk gelaten op, in een poging te sfeer te verbeteren, maar een inhoudelijk antwoord zit er al niet meer in. Zelfs de uitgebreide procedurele beschrijving van wethouder Henk Hengeveld kan niet verbloemen dat de inhoudelijke argumenten in dit raadsbesluit er magertjes vanaf komen.
 
Al had het voor de onderlinge standpunten niets uitgemaakt, een beetje deliberatie had de inzichtelijkheid van dit besluit ten goede gekomen. Dat het windmolenpark er komt was natuurlijk vóór deze vergadering al afgetekend. Maar waarom, blijft zelfs na deze laatste mogelijkheid tot het afwegen van argumenten nog onduidelijk. 

John Bijl
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.