Alle whitepapers

Hoe scoren wereldsteden op de belofte van welvaart?

De Arcadis Sustainable Cities Index 2022

Veel mensen wonen in steden vanwege de belofte van welvarendheid die dit met zich meebrengt. Duurzame steden zijn vaak beter in het naleven van deze belofte. Ook is financieel gewin op zich geen garantie op welvaart voor iedere inwoner.

In deze vijfde editie van de Arcadis Sustainable Cities Index presenteren we onze meest uitgebreide en diepgaande analyse van stedelijke duurzaamheid tot nu toe. Het thema is deze keer: Welvaart boven winst. We bekijken hoe duurzaamheid de sleutel is tot welvaart in steden en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor iedereen. De Arcadis Sustainable Cities Index onderzoekt 100 wereldsteden op 51 datapunten, verdeeld over 26 thema’s binnen de drie pijlers van duurzaamheid: planet, people en profit. Bekijk de resultaten in het onderzoeksrapport en ontdek de 20 steden aan de top van de algemene index en de steden die het best scoorden op de drie afzonderlijke pijlers.

Amsterdam en Rotterdam koplopers

Amsterdam en Rotterdam doen het relatief goed in de wereldwijde top 100. Amsterdam staat op een tiende plek en Rotterdam op nummer twaalf. Amsterdam krijgt een hoge beoordeling op onder meer basis van de kwaliteit van infrastructuur, transport en digitale connectiviteit, terwijl Rotterdam het goed doet als het gaat om groen in de stad en duurzame mobiliteit. Beide steden staan in de top 5 als het gaat om duurzaam afvalmanagement.

Slim combineren

In Nederland gaat het vooral over betaalbare en schaarse woonruimte. ‘Ook voor belangrijke groepen als politieagenten, onderwijzers en verpleegkundigen moet er woonruimte zijn, maar zij vinden nauwelijks betaalbare huizen in grote steden, legt Verali von Meijenfeldt directeur Amsterdam bij Arcadis uit. ‘Daarom denk ik dat we vooral moeten kijken naar transformatie van bijvoorbeeld kantoren tot woonruimte in combinatie met een circulaire en klimaatbestendige aanpak. Met slim combineren maken we ruimte voor alle aspecten van een duurzame stad. Denk bijvoorbeeld aan meer woningen en kantoren rond openbaar vervoersknooppunten, waardoor we minder parkeerplaatsen nodig hebben en daar leefbare ruimte voor te creëren. Verder kan Amsterdam verbeteren op de energietransitie omdat het energiegebruik hoger ligt dan gemiddeld.’

Gelijke kansen

Dat Rotterdam het in deze editie ook goed doet stemt Arrèn van Tienhoven directeur Rotterdam bij Arcadis tot vreugde. ‘De stad zette meer in op energietransitie, klimaat en digitalisering. Dat is ook terug te zien in de score van de index waarin opvalt dat groen en duurzame mobiliteit het goed doen. De grote opgave is om alle inwoners mee te nemen in de transities en iedereen gelijke kansen te bieden op fijn wonen, werken en verblijven in de stad. Voor nieuwbouw van woningen moeten we scherpe keuzes maken om wonen voor iedereen betaalbaar te houden. Denk aan minder dure wolkenkrabbers en meer gebouwen met maximaal acht verdiepingen.’

Inhoudsopgave

Foreword
Executive Summary
The Arcadis Sustainable Cities Index 2022
The evolution of urban sustainability
A new vision of prosperity
The three pillars of sustainability
Overall results
Planet
People
Profit
Prosperity Beyond Profit
Conclusion
The Path Forward
Methodology
Disclaimer
Overall index rankings
Indicator details

Whitepaper aanvragen

Aanhef