Advertentie
sociaal / Nieuws

Zorginstelling stak 1 miljoen van de gemeente in eigen zak

De gemeente Nijmegen heeft aangifte gedaan tegen De Rigtergroep, een instelling die kwetsbare mensen huisvest en begeleidt. De zorginstelling heeft volgens de gemeente meer dan een miljoen euro van de gemeente niet aan de cliënten besteed, maar weggesluisd.

11 juli 2017

De Rigtergroep in Nijmegen, die beschermd wonen verzorgt voor kwetsbare groepen, heeft naar schatting 1,1 miljoen euro zorggeld niet besteed aan de cliënten. Dat staat dinsdag in een rapport van de gemeente Nijmegen. De gemeente is een procedure gestart om het geld terug te vorderen.

Onverantwoorde zorg
Volgens de gemeente heeft het management van de instelling ,,zorggeld voor zeer kwetsbare mensen'' willens en wetens misbruikt. De zorg voor cliënten was onverantwoord. Er is meer geld voor zorg gedeclareerd dan er in werkelijkheid aan zorg werd besteed. Pgb-geld is tevens voor andere kosten gebruikt.


Andere huisvesting
Begin vorig jaar eiste de Inspectie voor de Gezondheidszorg al verbeteringen bij de instelling. Bij de instelling wonen op dit moment veertig mensen op verschillende locaties in de stad. Zij zijn dinsdag door de gemeente ingelicht over andere huisvesting. De Rigtergroep mag geen nieuwe cliënten meer aannemen.

'Verkeerde conclusies'

Volgens advocaat Gert Jan Pulles van de Rigtergroep snapt de gemeente niet hoe het persoonsgebonden budget (pgb) bij begeleid wonen werkt en zijn daarom verkeerde conclusies getrokken, zei hij dinsdag. Pulles noemt de handelwijze van de gemeente ,,zorgelijk overheidsoptreden.'' De Rigtergroep heeft geen tijd gekregen voor een reactie op het onderzoeksrapport en mocht geen uitleg geven, zegt hij. Maandag heeft Nijmegen aangifte wegens fraude tegen de Rigtergroep gedaan. Die instelling overweegt nu stappen tegen de gemeente. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nanno Ymus / schrijver jeugdroman Bevriend met Bram of met een utist
Dit is het topje van de ijsberg. Zorginspectie is nog niet op gang i.v.m. verdeling WLZ en WMO en het stukje wat alleen WLZ betreft wordt door hen gedaan. Dumpen van WLZ B geïndiceerden door instellingen in de WMO zonder CIZ indicatie is nu schering en inslag. De veiligheidsmechanismen die de regering heeft ingebouwd worden nu massaal ontweken en de controle is nihil. Deze mensen krijgen niet meer adequate zorg en dat is mishandeling. Het terug krijgen naar de WLZ wordt door wethouders en ambtenaren van de gemeente tegengewerkt en gebagatelliseerd voor noodzaak. Overigens gebeurd het omgekeerde ook: dat gemeentes zoveel mogelijk WMO'ers probeert te dumpen in de WLZ op oneigenlijke gronden. De financiële geldstromen zijn ook hierin niet duidelijk ( en dus krijg je géén cliëntondersteuning). Ook hier tiert de zorgfraude welig. Ze hadden nooit de verdeling WLZ en WMO moeten maken, maar gewoon bij de AWBZ regeling moeten blijven!!
Adriaan
Dit is pas topje van de ijsberg van de zorgfraude.
Powell / kijk eens op faillissementsdossier
@Door Adriaan op 11 juli 2017 17:47

Dit is pas topje van de ijsberg van de zorgfraude.

++Inderdaad! Helaas leven we in een tijd waarin man en paard noemen kwalijke gevolgen kan hebben voor iemands carriere. Tip: http://www.faillissementsdossier.nl/nl/brancheco …
Advertentie