Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen uitstel wijziging woonplaatsbeginsel jeugd

De wijziging van het jeugdplaatsbeginsel wordt niet met een jaar uitgesteld. De Tweede Kamer zal volgende week dinsdag voor de wetswijziging stemmen. De nieuwe systematiek gaat per 1 januari 2021 in.

23 januari 2020
jeugdhulp
Shutterstock

De oproep van Jeugdzorg Nederland ten spijt, wordt de wijziging van het jeugdplaatsbeginsel niet met een jaar uitgesteld. De VNG voelde daar sowieso niet voor. De Kamer zal volgende week dinsdag voor de wetswijziging stemmen. De nieuwe systematiek gaat per 1 januari 2021 in.

Geautomatiseerde tool

De noodkreet is volgens Jeugdzorg Nederland echter niet voor niets geweest, want aan de bezwaren wordt wel tegemoetgekomen, zo stelt de organisatie. Minister De Jonge (VWS) gaat werken aan een geautomatiseerde tool die duidelijk maakt welke gemeente verantwoordelijk is, en dus de rekening moet betalen, zo heeft hij woensdag in het debat met de Kamer toegezegd.

Woonplaats

Jeugdzorg Nederland wilde dat de invoering van de wetswijziging met een jaar zou worden uitgesteld omdat het nu nog niet technisch mogelijk is de daadwerkelijke woonplaats van een jongere met jeugdzorg eenvoudig te achterhalen. Een van de doelstellingen van de wetswijziging van het woonplaatsbeginsel is dat de rekening bij de juiste gemeente terechtkomt. ‘Den Haag’ ging er vanuit dat dit kon in de Basisregistratie Personen (BRP), maar dat blijkt niet het geval. Op aandringen van de Tweede Kamer zegde de minister woensdag toe hier een oplossing voor te vinden. ‘Zo’n digitale tool vind ik mooi. Laten we proberen dat te ontwikkelen. De signalen geven ook aan dat dat kan’, aldus de minister tijdens het debat.

Zendende gemeente

De VNG was van meet af aan tegen uitstel. ‘Verdere vertraging, want de wet zou eerst al per 1 januari 2020 ingaan, vinden wij niet goed’, zo schreef de VNG voorafgaand aan het debat aan de Kamerleden. ‘Als we willen dat kinderen die niet thuis kunnen wonen zo gezinsgericht mogelijk opgroeien, bijvoorbeeld in een gezinshuis, dan is het ook verstandig om de zendende gemeente financieel verantwoordelijk te maken, en niet de plaats waar een gezinshuis staat’, aldus de VNG.

Woonadres

Daarnaast zorgt de nieuwe wet voor een eenvoudigere definitie van het woonplaatsbeginsel, benadrukt de VNG. De gemeente waar een jongere zijn woonadres heeft volgens de BRP moet de rekening van de jeugdhulp betalen. ‘Woonplaatsen van gezagsdragers hoeven nu niet meer te worden uitgezocht. Dit scheelt bureaucratie.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie