Advertentie
sociaal / Nieuws

'Wij hebben nu extra geld nodig voor huishoudelijke hulp'

Volgens Integraal Zorgakkoord komt het extra budget pas vanaf 2025.

03 november 2022
huishoudelijke hulp
Shutterstock

Gemeenten moeten nu al het extra geld ontvangen uit het Integraal Zorgakkoord om de wachtlijsten voor de huishoudelijke hulp weg te kunnen werken. Anders stapelen de problemen zich tot 2025 op.

Druk beperken

Dat zegt het Amsterdamse GroenLinks-raadslid Jenneke van Pijpen in een opinie-artikel in Het Parool. In het onlangs gesloten Integraal Zorgakkoord staat dat gemeenten vanaf 2025 jaarlijks structureel 110 miljoen euro extra krijgen om ‘de druk op de Wmo-voorzieningen te beperken’.

Abonnentstarief

Vooral de druk op de huishoudelijke hulp is groot in veel gemeenten, onder meer als gevolg van het in 2019 ingestelde abonnementstarief en de personeelstekorten in de sector.

Wachtlijst

Volgens Van Pijpen kunnen gemeenten ‘met extra middelen een deel van de problemen nu direct al oplossen. Zodat we de wachtlijsten kunnen verminderen en medewerkers beter kunnen waarderen.’ Amsterdammers die huishoudelijke hulp nodig hebben wachten op dit moment gemiddeld 9,4 maanden, zo meldt Het Parool.

Ondersteuning

De wachtlijst in de hoofdstad blijft intussen groeien. In 2020 stonden er ongeveer 500 mensen op,  begin dit jaar waren dat er 1550 en deze maand liep dat verder op tot 1740. Dat is volgens de krant bijna 15 procent van de inwoners die recht hebben op deze ondersteuning vanuit de gemeente.

Nieuwe aanbesteding

Volgens Wethouder Zorg Shula Rijxman heeft de lange wachtlijst onder meer te maken met de recente nieuwe aanbesteding. Hierdoor moeten ruim 2000 inwoners van de hoofdstad voor 2023 overstappen naar een andere aanbieder.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie