Advertentie
sociaal / Nieuws

Max-Huis alternatief voor verzorgingshuis

Veel verzorgingshuizen verdwijnen. Het kabinet wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Of anders in een kleinschalig wooninitiatief. Maar de wachtlijsten daarvoor zijn lang.

22 december 2014

Voor hulpbehoevende ouderen met een smalle beurs is er een alternatief voor een duur verzorgingshuis. Speciaal voor hen heeft zorgondernemer Leo Verhagen zogeheten Max-Huizen geopend.

Wachtlijsten
Veel verzorgingshuizen verdwijnen. Het kabinet wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Of anders in een kleinschalig wooninitiatief. Maar de wachtlijsten daarvoor zijn lang. Vandaar dat Verhagen het nieuwe concept Max-Huis bedacht, waarbij iedere bewoner een eigen onderkomen met slaapkamer, badkamer en toilet heeft. Een centrale keuken en woonkamer maken het huis af. De aanpassingen zijn minimaal: een verhoogd toilet en een traplift.

Zorg op maat
Verhagen startte het project vijf jaar geleden omdat een hoekhuis in Heesch leegstond. Binnen een half jaar verhuurde hij het aan een aantal zorgbehoevende ouderen. De bewoners van het Max-Huis kopen zelf zorg op maat in; zorg die is afgestemd op hun behoeften. ‘Daardoor kan in principe iedere oudere, ongeacht de zorgvraag, in een Max-Huis terecht en kunnen echtparen in een Max-Huis samen blijven, ook als de een intensievere zorg nodig heeft dan de ander. Dat is het mooie ervan’, zegt Verhagen.

Wildgroei
Begin dit jaar richtte Verhagen met een collega ondernemer de stichting Max Huis Nederland op. Met de stichting wil Verhagen nieuwe kleinschalige wooninitiatieven gaan ondersteunen. Daarvan zijn er veel, vorig jaar zo’n driehonderd. Er ontstaat nu een wildgroei, omdat er geen controle is. Aan nieuwe initiatieven is wel behoefte. Hoeveel weet Verhagen niet precies. ‘Heel veel. Hier in Oss zijn ongeveer 290 mensen die straks buiten de boot vallen omdat ze zorg nodig hebben en die niet meer kunnen krijgen.’

Te laat
Gemeenten zijn te laat met handelen, stelt Verhagen onomwonden. ‘Iedereen is te laat. Ze maken zich heel druk over de jeugdzorg, maar dit probleem is er al.’ Mensen die geïndiceerd zijn voor een van de laagste drie zogeheten zorgzwaartepakketten (zzp’s), komen sinds dit jaar al niet meer in aanmerking voor opname in een verzorgingshuis. Zij krijgen thuis de benodigde zorg en ondersteuning. Gemeenten maken volgens Verhagen de fout dat ze zelf het wiel willen uitvinden. ‘Dat kost enorm veel tijd en is echt niet nodig’, stelt hij.

Kleine kernen
Er lopen nu vier initiatieven: twee in Oss, één in Wittem (Limburg) en in Zieuwent (gemeente Oost Gelre). De stichting richt zich met name op leegstaand vastgoed van gemeenten. ‘We krijgen ook veel pastorieën en kerken aangeboden’, zegt Verhagen. ‘Met betrekkelijk kleine aanpassingen kunnen we leegstaand vastgoed, vaak ook cultureel erfgoed, geschikt maken voor de vestiging van een Max-Huis.’ Uiteindelijk wil hij in alle kleine kernen een huis neerzetten. ‘Mensen willen niet weg uit het dorp, daar kennen ze het.’


Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 25 (inlog)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

René
Prachtige initiatieven natuurlijk, maar ere wie ere toekomt. Het is in Oost Gelre niet in Zieuwent maar een burgerinitiatief dat loopt in Mariënvelde.
ronald
Goed iniatief zou mooi wezen in mijn regio Wijk bij Duurstede ook, zie het hier wel, maar dat is echt gericht op rijkere ouderen. En zoals ik dit lees is dit voor iedereen.
henk
Prima initiatieven.... en nu maar hopen dat de lokale wethouders de komende jaren ook zelf!!! initiatieven gaan nemen.
John van weteren
Tja, leuk om te lezen. Maar voor de lezers die niet uit Oss komen is het wellicht handig te weten dat Dhr Verhagen een charlatan is die over de ruggen van ouderen zich ernstig verrijkt. Laat hem eerst al zijn faillissementen eens fatsoenlijk oplossen en vooral de huur te betalen van zijn opvanghuis. Wat hij doet is huizen huren, ouderen erin zetten die verplicht zorg bij Maxzorg in moeten kopen, die vervolgens weer met een zorg dossier werken van inno-zorg (ook van deze meneer) zo niet betekend eruit!Kortom bezin eerst voor je met deze mensen in zee gaat!
Advertentie