Advertentie
sociaal / Nieuws

Mensen moeten zelf thuiszorg betalen vindt VVD

De thuiszorg niet meer collectief financieren is onontkoombaar om de zorg nog betaalbaar te houden, stelt VVD-politica Edith Schippers in het AD.

23 augustus 2012

De meeste mensen moeten in de toekomst zelf hun thuiszorg gaan betalen, vindt VVD-politica Edith Schippers. Als iemand het echt niet redt zonder thuishulp, mag pas bij de overheid worden aangeklopt.

Kosten
Schippers is minister van Volksgezondheid en maakt zich al langer zorgen over de kosten van de gezondheidszorg, die volgens haar de pan uit rijzen. De thuiszorg niet meer collectief financieren is onontkoombaar om de zorg betaalbaar te houden, stelt ze donderdag in het AD.

Onnodige zorg
Ook moet het systeem op de schop, stelt Schippers. Nu is het zo dat wordt bepaald waar iemand recht op heeft. Aan dat plaatje hangt een budget, dat ook wordt uitgegeven. De VVD-politica stelt dat dit leidt tot het verstrekken van onnodige zorg. Er moet kritischer worden gekeken naar wat iemand nodig heeft, in plaats van naar hoeveel geld er is, stelt ze.

Scootmobiel
Schippers vindt het bijvoorbeeld vreemd dat mensen die al jaren zelf een werkster betalen, als ze ouder worden overstappen op thuishulp omdat die collectief wordt betaald. Ook merkt ze op dat Nederland af moet van het principe dat je een scootmobiel haalt, enkel omdat je er recht op hebt.

Kop in het zand
In het interview stelt Schippers verder dat partijen die zeggen dat er niet hoeft te worden bespaard op de zorg, hun kop in het zand steken. Als de zorg straks onbetaalbaar wordt, is volgens haar de gewone man de dupe.

Ouderenzorg
Schippers zei eerder deze week al dat er vooral moet worden ingegrepen bij de ouderenzorg om de zorgkosten binnen de perken te houden. Zorg zou meer bij mensen thuis moeten worden georganiseerd in plaats van bij instellingen.

Kritiek
De SP en GroenLinks reageerden kritisch op die uitspraken. Volgens de SP wordt het lastig om zorg thuis te organiseren, als de VVD bezuinigt op het budget van huishoudelijke verzorging. GroenLinks stelt dat het ,,wonderlijk'' is dat Schippers tijdens haar bewindstermijn de kans op 'zorg dichtbij huis' niet heeft gegrepen.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ambtenaar / Beleidsambtenaar
Mevrouw Schippers heeft helemaal gelijk.

Degene die het zelf kunnen betalen moeten het ook zelf betalen!. Het is belachelijk dat iemand z'n hele leven lang een huishoudster in dienst heeft en dan ineens overstapt op thuiszorg omdat dat gratis is!

Mensen die prima zelf uit de bank kunnen komen een sta-opstoel bestellen, omdat ze daar récht op hebben. En dat betalen we met z'n allen.

Heel goed om dat nou eens een keertje op te heffen.
A. Wassenburg
De thuiszorgmedewerker verdient ca € 9,- per uur bruto. Het bureau dat de administratie regelt en de mensen inroostert, vangt echter... € 25,- per werkuur per thuiszorgmedewerker. Ik heb de declaraties zelf gezien. Het is dus niet de thuiszorg die te duur is, maar wel het fenomeen dat ik gemakshalve de toonbankschuiverij noem. Het gaat om activiteiten die geen meerwaarde hebben in welk productie of dienstverleningsproces ook, maar die wel veel duurder blijken dan product of dienst zelf. In de zorg en daarbuiten zijn legio andere voorbeelden te noemen. Bijvoorbeeld: voor een simpele liesbreukoperatie moet 2x een afspraak met specialist en anesthesist worden bezocht. Specialist: u heeft en flinke liesbreuk (dat wisten we dus nog niet, haha). Anesthesist: wilt u een ruggeprik of een algehele narcose? Totaal tijd: hooguit tien minuten voor beide afspraken samen. Voor elke afspraak is standaard een half uur ingeroosterd (en dus ook gedeclareerd waarschijnlijk). De operatie zelf kostte 20 minuten (dus de zogenaamde afspraken hadden of in dat proces kunnen meegenomen of waren niet nodig geweest) waarbij bovendien een overbodige dubbele plaatselijke verdoving werd gegeven. Resultaat: 4 uur extra dagopname om deze verdoving te laten uitwerken. Ongetwijfeld zijn deze uren ook gedeclareerd. Ik vraag me dus af hoe duur deze overbodige toonbankschuifacties zijn uitgepakt in het tolale proces, maar dat krijg je als patiënt nooit te zien. En dat is ook weer verkeerd. Want hoe kan zo ooit worden gecontroleerd of een zorgverlener niet zomaar heeft raak gedeclareerd? Conclusie: de directe zorg is eigenlijk niet zo duur. Het zijn de indirecte kosten (zeg maar de marktwerking) die het duur maken. Kan de minister haar pijlen niet eens richten op dit fenomeen in plaats van op de echte zorg?
ellie / ambtenaar
mevrouw Schippers moet niet doen alsof zij het buskruit heeft uitgevonden. Wat zij voorstelt daar zijn gemeenten allang mee bezig onder de Wmo. Niemand krijgt "zomaar" een scootmobiel of huishoudelijke hulp meer. Bekijk de hele zorg als je wilt bezuinigen minister. Genoeg voorbeelden en gratis adviezen alleen al in dit forum. Doe er uw voordeel mee!
henk
BIZAR...... ik krijg hier de rillingen van. We brengen de AOW terug, halen de pensioenen omlaag, zorgen voor flink wat werkloosheid en laten de rijken rijker worden. En dan ook nog het lef hebben om te zeggen dat je de thuiszorg zelf moet betalen. Het begint op een vreemde vorm van sadisme te lijken. Leve de VVD!
True


Het is afgelopen met de verzorgingsstaat, rechtsom of linksom.



Goddank.

Janssen / Boekhouder
Jarenlang hebben mensen premies en belastingen betaald in de veronderstelling dat de sociale collectieve regelingen ook voor hun gelden. Dit wordt ook het sociaal contract genoemd. Je bent geboren in dit land en je moet meedoen (wel automatisch) met dit systeem.

Wat nu gebeurt of zal gebeuren is iets wat al veel langer gaande is. Het sociaal contract wordt ieder jaar verder uitgekleed, vooral als de nieuwe begroting opgesteld moet worden. Iedere politieke partij, straks ook de SP, gaat het sociaal contract steeds verder uitkleden.

De grap is dat mensen nog steeds heil verwachten van onze overheid, stemmen nog steeds op dezelfde partijen. Vaak in de hoop dat het nog goed komt.

En het eindresultaat is altijd hetzelfde: meer betalen en minder krijgen.

De overheid moet weer heel klein worden. De burgers in dit land moeten weer kunnen genieten van politieke en economische vrijheid. Geen overheid in je leven en een scheiding tussen overheid en bedrijven. De rechtspositie tussen consumenten en producenten moet weer gelijkwaardig worden. Door overheidswetgeving - trouwens gemaakt door belangengroeperingen - hebben bedrijven een betere rechtspositie dan consumenten. Dit is ook de redenen waarom de kosten van zorg zo hoog zijn geworden. D.m.v. wetgeving kun je als bedrijf je markt afschermen, hoge opleidingeisen stellen, beperking in toetredingen in de markt en uiteindelijk dus hoge prijzen voor de consument.

De vvd is trouwens al jarenlang geen liberale partij meer. Die jongens hebben de overheidsstoel in de b*lnaat zitten.

(www.libertarischepartij.nl)
Paul / projectleider
Een beetje meebetalen is ook weer niet zo raar, successierechten verhogen kan natuurlijk ook :)

Je hebt het wel precies over de groep die straks geen inkomstenbelasting meer betaald, maar wel een hele groot vraag op het beschikbare budget legt (en ja ze hebben voor de generatie voor het ook betaald, maar dat waren er een stuk minder en die werden minder oud).



Overigens Easymoney heeft wel een punt. Medische bereopen/ services zijn vaak een zeer gesloten markt. Dat maakt een helboel dingen onnodig duur (vergelijk prijs uurconsult van een Belgische arts eens met een Nederlandse)
Verpleegkundige / Verpleegkundige
Als zorgverzekeraars dan ook flexibeler zouden worden, dan komen we tenminste nog eens ergens! Zij bepalen tegenwoordig wat iemand wel/niet vergoed krijgt. Terwijl er genoeg patiënten en zorgmedewerkers zijn die proberen om geen onnodige kosten te maken door zelf met goedkopere alternatieven te komen. Echter dat wordt dan vervolgens weer niet geoorloofd door de zorgverzekeraars, omdat ze met pakketten werken en daar weer niet vanaf willen wijken. Volgens mij ligt het probleem dan niet bij de welwillende patiënt, die nu wel de dupe wordt van dit alles. Of niet te vergeten de verpleegkundigen die nog harder moeten werken (met een zeer minimale personeelsbezetting!) om alles nog rond te kunnen krijgen.

Misschien moeten ze in Den Haag eens een keer uit dat torentje klimmen en gaan kijken wat er daadwerkelijk in de zorg speelt. En dan bedoel ik niet bij het bestuur en de managers etc. Want ach wat hebben die te vrezen als de inspectie voor de gezondheidszorg regelmatig dingen door de vingers blijft zien...
John / Adm. medewerker
Zelf laatst naar het ziekenhuis geweest voor een kleine operatie aan de neus. Bleek, dat er een onwaarschijnlijk kleine kans was op hartfalen tijdens de operatie. De narcoseur weigerde verantwoordelijkheid voor zijn narcose te dragen. Het gevolg was een duizenden euro's kostend nucleair onderzoek. Resultaat: geen afwijking. Moet je elk risico tegen elke prijs uitsluiten? Door de technische mogelijkheden wordt te veel geld uitgegeven. En dan al die verwijzingen naar bevriende commerciële collega's! En schaf die bureaucratie eens echt af. Meer personeel in de uitvoering en weg met de top.
Ans
Beste mevrouw Schippers, als u nu eerst eens kijkt in de twee naastgelegen landen. In Belgie kost een ligdag nog geen 250 euro. Hier is dat rond de 1.000 euro. In Belgie heb je geen heen en weer gepingpong tussen artsen en dus hoge ziekenhuisdeclaraties. Beetje efficienter werken en minder managementlagen zorgen waarschijnlijk lagere zorgkosten.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Sprak onlangs op doorreis een Nederlander die noodgedwongen in Frankrijk een hartoperatie moest ondergaan. Kosten ca. 20.000 euro. Diezelfde operatie moest in Nederland ca. 40.000 euro kosten. Gelukkig mocht de man niet meer worden vervoerd, zo vertelde hij, want als het aan de ziektekostenverzekeraar had gelegen zou hij in Nederland moeten worden geopereerd. Ook een voorbeeld van waar het goed mis is in de zorgsector.

NB. De man was uitermate tevreden over zijn operatie in Frankrijk.
Merkelin
Het wordt hoogtijd dat we onze zorg zelf gaan betalen. zo is het bij de bakker ook. Geen geld geen brood. De tarieven vrijlaten en gezonde marktwerking is goed voor iedereen. Mevrouw schippers van de VVD spreekt naar mijn hart.
O. ten Hove
Als ik een vvd-inkomen had zou ik het graag zelf betalen. Ook als ik een bonus-of graai-inkomen zou ik het zelf betalen, Maar veel mensen kunnen dat dank zij de vvd het niet zelf betalen. En het is schandalig dat een directeur van de sociale dienst in Den Haag (topsalaris en tweeverdiener) WMO aanvraagt omdat zijn vrouw als gehandicapte moet werken en daardoor het huishouden niet kan doen. en het daarom afwentelt op de gemeenschap. Als het nu een alleenstaande vrouw was geweest... Dit zijn de onder meer de misstanden, en de beslissers dorsten het niet af te wijzen want dan is de gram van de directeur dodelijk...
pieter / wegkijker
Ik denk dat de VVD wel een punt heeft. We kunnen niet op de huidge weg doorgaan. Het (financiele) draagvlak wordt te smal.

En met het alleen terugdringen van de bureaucratie en de topsalarissen in de zorg (goedkop argument van sommige partijen) kom je er echt niet.
Flip Zolderman
Het wordt nu toch echt hoog tijd dat iemand zich eens verdiept in de oorzaken van de krankzinnige kosten van de gezondheidszorg. Waarom loopt het zo idioot uit de hand? Het zit hem bijvoorbeeld echt niet in de salarissen van de mensen aan het bed, want die verdienen schandalig weinig. Ga dus eerst eens rustig kijken waar het hem wel in zit.

Een tip: zoom eens in op de kinderopvang, waar je als ouder alleen geld van de belasting kunt terugkrijgen als je via een gastouderbureau kinderopvang inhuurt. Je kunt dus niet rechtstreeks een gediplomeerd iemand inhuren. En kijk dan eens hoe ondoorzichtig het financiele spel is tussen die drie partijen. Daar verdwijnt een klein kapitaal in de zakken van iemand die er helemaal niets voor hoeft te doen. En zo kun je in de hele gezondheidszorg vele knelpunten aanwijzen. Haal managemenstslagen weg en je bezuinigt meteen enorm - alleen, daar zitten helaas ook de beslisssers... En daar zit de kern van het probleem.
Advertentie