Advertentie
sociaal / Nieuws

Vrijwilligers teleurgesteld in Van Rijn

Vrijwilligersorganisaties krijgen geen geld om zich voor te bereiden op de transities. Daarom doen ze nu een beroep op de politieke partijen.

16 november 2014

Vrijwilligersorganisaties zijn teleurgesteld dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS, PvdA) geen extra budget heeft vrijgemaakt om vrijwilligers voor te bereiden op het toenemend aantal taken als in januari de decentralisaties een feit zijn. Gemeenten en reguliere organisaties krijgen hier wel extra budget voor.

Vraag al groter
‘Met de decentralisaties in de zorg rekent de politiek er steeds meer op dat vrijwilligers en mantelzorgers taken overnemen’, aldus Humanitas. Mensen moeten vaker een beroep doen op hun eigen netwerk. Maar als dat netwerk er niet is, bieden vrijwilligersorganisaties vaak ondersteuning. Volgens Humanitas merken vrijwilligersorganisaties nu al dat de vraag naar vrijwilligers groter wordt. Ook bij complexe problematiek.


Schuldhulpverlening
Een soortgelijke beweging is eerder gezien bij de schuldhulpverlening, aldus Humanitas. ‘Sinds de gemeenten minder mensen toelieten tot de schuldhulpverlening, als gevolg van nieuwe wetgeving in 2012, is het aantal mensen dat ondersteund wordt door Humanitas-vrijwilligers met 25 procent toegenomen. Ook nu kloppen gemeenten aan bij Humanitas om vanaf 1 januari 2015 een gedeelte van de zorg en ondersteuningstaken door vrijwilligers te laten uitvoeren.’

Oproep aan politiek
Maar om vrijwilligers voor te bereiden op de nieuwe taken, is dus geen extra geld uitgetrokken. In de Toekomstagenda Informele zorg en ondersteuning van het ministerie stond zo’n budget wel genoemd. Humanitas roept daarom in een brief politieke partijen op zich sterk te maken voor een transitiebudget.

Het ministerie van VWS was niet bereikbaar voor een reactie op de kritiek van Humanitas. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Vrijwilliger-organisaties willen meer geld, niet de vrijwilligers.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Angelique / bmw
Vrijwilligers komen in contact met privé gevoelige informatie omdat ze taken van medewerkers overnemen op bureau functies. Liever niet denken de managers en bestuurders van de organisatie's, er zou eens tegengas gegeven worden door een vrijwilliger. Dan kan je niet sanctioneren! Lekker goedkoop vrijwilligers dat wel, bureau vulling en goed voor de dagelijkse rot klusjes. Zijn er nu miljoenen nodig om IT op te tuigen zodat vrijwilligers niet alles kunnen zien en lezen met als doel de werkorganisatie verder te monopoliseren? Zo houd je het oude instituut en werkwijze in stand en komt vernieuwing er weer niet doorheen.Bestuurders laten alles graag bij het oude, easy money, werknemers kunnen niets zeggen over misstanden en oneigenlijke zaken binnen de organisatie, worden meteen exit gezet of beknot in hun verder ontwikkeling binnen de organisatie ( geen opleiding geven aan een kritische werknemer is zo'n terugkerende sanctie om iemand te beknotten en later exit te zetten) . Bestuurders denken in stenen en IT en hebben belang bij miljoenen. Wordt tijd dat vrijwilligers uit de school klappen over misstanden binnen de welzijn en zorgsector waar zij zijn en taken verrichten om op te komen voor de cliënten en de uitvoerende medewerkers. Snijd het punt van het monddood zijn van de uitvoerende medewerkers eens aan BB...
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie