Advertentie
sociaal / Nieuws

Overgangsrecht Wmo en Jeugdwet moet verlengd

Het overgangsrecht voor cliënten met een persoonsgebonden budget (pgb) moet worden verlengd tot 1 juli 2016. Hiervoor pleit Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een pgb. Per Saldo wil niet dat pgb-houders opnieuw de dupe worden van problemen met de pgb’s.

24 augustus 2015

Het overgangsrecht voor cliënten met een persoonsgebonden budget (pgb) moet worden verlengd tot 1 juli 2016. Het gaat om het overgangsrecht voor de Wmo 2015 en de jeugdzorg. Hiervoor pleit belangenvereniging van mensen met een pgb Per Saldo. 

Zorgvuldigheid

Gemeenten dreigen met de herbeoordeling van inwoners met een persoonsgebonden budget (pgb) in tijdnood te komen, nu staatssecretaris Van Rijn de deadline voor de herbeoordeling twee maanden heeft vervroegd. Per Saldo wil niet dat pgb-houders opnieuw de dupe worden van problemen met de pgb’s. ‘Zorgvuldigheid is een absolute vereiste. Er moet de tijd voor worden genomen, zodat budgethouders niet onnodig in de problemen komen, qua zorg maar ook wat betreft goed werkgeverschap.’


Overgangsrecht

Budgethouders met een pgb van de gemeente die voor de decentralisaties Wmo en Jeugdzorg een lopende indicatie hadden, houden via het zogeheten overgansrecht, hun pgb-budget tot uiterlijk januari 2016. In plaats van voor 1 december moeten gemeenten nu voor 1 oktober moeten de herbeoordeling hebben afgerond van in totaal 125.000 mensen. Gemeentekoepels VNG liet vorige week weten het naar voren halen van de deadline door Van Rijn ‘risicovol’ te vinden, omdat dit een ‘zorgvuldige beoordeling van de individuele situatie van de cliënt in de weg staat’. Van Rijn heeft die deadline naar voren gehaald om nieuwe pgb-problemen te voorkomen.


Voorkomen problemen

Per Saldo vreest dat de nu gestelde herbeoordelingstermijn te kort is en pleit daarom voor verlenging van het overgangsrecht tot medio volgend jaar.  ‘Zodat elke herbeoordeling de aandacht kan krijgen die nodig is en het gevaar dat er opnieuw problemen ontstaan bij de uitvoering van het trekkingsrecht, wordt voorkomen’, aldus de belangenvereniging.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie