Advertentie
sociaal / Nieuws

Renkum verwacht te ontsnappen aan ‘demografische tijdbom’

De verwachting is dat amper 9 tot 27 procent van de bevolking van de Gelderse gemeente Renkum straks nog bestaat uit 20- tot 64-jarigen.

26 december 2022
Oudere man met wandelstok
Shutterstock

De Gelderse gemeente Renkum, een van de tien meest vergrijsde van Nederland, denkt al over de vergrijzingspiek heen te kunnen kijken.

Strategisch adviseur participatie, werk en inkomen

Gemeente Vijfheerenlanden
Strategisch adviseur participatie, werk en inkomen

Manager Wijken

JS Consultancy
Manager Wijken

De groei van het aantal senioren vlakt de komende jaren af, blijkt uit een regionale modellering. In Arnhem ziet de gemeente tot 2030 een verwachte stijging van 36 procent, tegenover 18 procent in Renkum.

Dubbele vergrijzing

Het inwonerstal van Renkum loopt al sinds midden jaren zeventig terug. En het fenomeen ‘dubbele vergrijzing’ doet zich hier al langer gelden. Ouderen vormen niet alleen een relatief groot deel van de lokale samenleving, ook is hun gemiddelde leeftijd hoger dan in veel andere gemeenten. Inmiddels is 28,8 procent van de inwoners van Renkum 65 jaar of ouder (bron: CBS). En 20,3 procent is tussen de 65 en 80 jaar oud. Terwijl 8,4 procent van de inwoners de 80 al voorbij is.

Demografische tijdbom

Volgens sommigen in de politiek een demografische ‘tijdbom’, die kan leiden tot herindeling bij Arnhem. De verwachting is dat nog maar 9 tot 27 procent van de Renkumse bevolking straks bestaat uit 20- tot 64-jarigen. Die grijze druk betekent nogal wat voor de financiën en de leefbaarheid. Volgens wethouder Daniëlle van Bentem (Wonen, Ruimte en Economie) werkt de uit zes dorpen bestaande gemeente aan een integrale woonzorgvisie. Daarbij worden veldpartijen als zorgaanbieders en corporaties betrokken. Veel gemeenten zijn daar nog niet aan begonnen. In dorpsvisies gaat de gemeenten de komende tijd eerst onderzoeken welk type vastgoed gewild is. Op basis daarvan wordt besloten wat er gebouwd zal worden en welke voorzieningen nodig zijn, onder meer op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid.

Afgestemd woningaanbod

De wethouder vertrouwt erop dat een afgestemd woningaanbod de doorstroming op de woningmarkt op gang brengt. ‘Eén verhuizing kan vijf verhuisbewegingen tot stand brengen. Zo komt er lucht in de betaalbare sector. Die eerste beweging, dáár moeten wij in mee met ons beleid.’ Met nieuw beleid wil Renkum 75 procent in de categorie “betaalbaar” realiseren, tot 355.000 euro. Daarvan moet 30 procent sociale woningbouw zijn. ‘Specifiek voor starters, die we nu vaak zien vertrekken naar omliggende gemeenten. Woningen in onze dorpen zijn voor hen onbetaalbaar. Of ze worden opgekocht worden door mensen uit het westen. Daarnaast zien we dat veel senioren die nu in een groot huis zitten, kleiner willen wonen. Dat aanbod moet er dan wel zijn’, aldus Van Bentem.

Teugels laten vieren

Behalve aan nieuwbouw denkt zij aan losser omgaan met regels, bij voornemens om woningen op te splitsen of op eigen grond bij te bouwen voor mantelzorg. ‘Als je daar om vroeg als woningeigenaar, werd je dat erg moeilijk gemaakt.’ Die teugels laat Renkum nu wat vieren. ‘In omstandigheden als de huidige kun je niet blijven hangen in beleid wat je altijd had. Je moet zoeken naar creatieve oplossingen.’

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 24 van deze week. (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie