Advertentie
sociaal / Nieuws

Aantal variabele energiecontracten groeit snel

Bij een groeiend aantal huishoudens loopt het vaste energiecontract (met vaste tarieven voor 1, 3 of 5 jaar) af.

30 augustus 2022
Energie wordt duurder
Shutterstock

Het aantal huishoudens met een variabel energiecontract is opgelopen van 50 naar 56 procent. Door het aflopen van vaste contracten komen mogelijk meer Nederlandse huishoudens financieel in de problemen. De stijging is volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de grootste in een half jaar; in absolute zin betreft het circa 400.000 huishoudens in een half jaar.

Maandelijkse aanpassing

Bij een groeiend aantal huishoudens loopt het vaste energiecontract (met vaste tarieven voor 1, 3 of 5 jaar) af. Leveranciers bieden niet of nauwelijks nieuwe vaste contracten aan. Bij een variabel contract stijgen de energielasten sneller dan bij een vast contract, waardoor huishoudens de prijsstijging snel in hun portemonnee voelen. Sommige aanbieders passen nu niet twee keer per jaar, maar zelfs maandelijks hun tarief aan, vanwege de sterk fluctuerende prijzen en de onrust op de energiemarkt.

Ook middeninkomens

Nibud sprak eerder verwachting uit dat 2,5 miljoen huishoudens de komende tijd 'last krijgen van de hoge energierekening'. Sindsdien zijn de energieprijzen alleen nog maar gestegen. Middeninkomens die voorheen redelijk goed rondkwamen, moeten steeds vaker spaargeld aanspreken, zien zich genoodzaakt te bezuinigen of bouwen schulden op.  

Pijn dempen

Om de pijn voor gezinnen met lage inkomens te dempen heeft het rijk de eenmalige energietoeslag verhoogd van 800 naar 1300 euro. Het gaat in totaal om 550 miljoen euro extra bij de septembercirculaire van het gemeentefonds. Daarvan is 500 miljoen euro bedoeld voor de verhoging van de eenmalige energietoeslag en 50 miljoen voor de extra uitvoeringskosten die gemeenten erdoor voor de kiezen krijgen. De energietoeslag kan verstrekt worden aan alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. De financiering wordt verdeeld volgens de reguliere verdeelsleutel voor bijzondere bijstand.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie