Advertentie
sociaal / Nieuws

Van Rijn zoekt naar oplossing voortbestaan Kindertelefoon

De Kindertelefoon blijft bestaan. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Hoe het voortbestaan van de Kindertelefoon bekostigd gaat worden, is nog niet duidelijk, maar Van Rijn belooft een oplossing.

19 mei 2017

De Kindertelefoon blijft bestaan. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Hoe het voortbestaan van de Kindertelefoon bekostigd gaat worden, is nog niet duidelijk, maar Van Rijn belooft een oplossing.

Centraal gefinancierd
Tot 2015 werd Sensoor gefinancierd door de provincies. Sinds januari 2015 is het de wettelijke taak van iedere gemeente om anonieme hulp op afstand aan te bieden. Sensoor voert deze opdracht namens bijna alle gemeenten uit via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG stopt echter vanaf 2018 met de 'centrale' uitvoering en financiering van een aantal taken in het sociaal domein waaronder de diensten van Sensoor, de Kindertelefoon en AKJ (klachtencentrum in de jeugdhulp). De organisaties waarom daarom bang met 388 gemeenten afzonderlijk te moeten onderhandelen over contracten. 


Geen twijfel
Van Rijn heeft nu aan de Kamer laten weten niet alleen de toekomst van Sensoor te garanderen maar ook te gaan zorgen voor een structureel antwoord op de vraag hoe dit gefinancierd moet worden. Volgens Van Rijn bestaat er ‘geen enkele twijfel’ dat de Kindertelefoon blijft bestaan. ‘Over de praktische uitvoering is nauw contact tussen de betrokken partijen.’ Er zal nog voor 1 juni een overleg zijn met de VNG over de financiering voor 2018 van de Kindertelefoon, Sensoor en het AKJ en over een structurele financiering.

Meer gesprekken
Vorig jaar is het aantal gesprekken met de Kindertelefoon is weer gestegen. In 2016 zijn er via de telefoon of via de chat in totaal 242.355 gesprekken geregistreerd. Met bijna 39.000 gesprekken meer dan het jaar daarvoor, is dat een stijging van 19 procent. Een jaar eerder zag de hulplijn voor kinderen van 8 tot 18 jaar die in moeilijkheden verkeren het aantal telefoontjes ook al flink toenemen, met bijna 23.000. Kinderen belden het vaakst met vragen over pesten, seksualiteit en relaties. Een op de twintig gesprekken gaat over mishandeling.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber
Jammer dat er niet bij staat waarom dit een probleem is gworden. De VNG kreeg geld uit het Gemeentefonds en kocht namens de gemeenten deze zorgdienst in. Mooi en simpel. Tot er iemand bij het rijk zei: geld uit het Gemeentefonds mag volgens de wet alleen maar aan gemeenten uitgekeerd worden. De VNG is geen gemeente en dus is het uitkeren vam geld uit heg Gemeentefonds aan de VNG onrechtmatig. Mag niet. Dus: 388 gemeenten ktijgen het geld en moeten met z'n 388-en een contract met de kindertelefoon sluiten. Dan zitten er altijd een paar tussen die het te duur vinden of per telefoontje van kinderen uit de eigen gemeente willen betalen. Lang leve de decentralisatie en rechtmatigheidpolitie.
Advertentie