Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Wet is de wet en iedereen moet gewoon leveren’

Demissionair staatssecretaris Eric Van der Burg snapt de provincies en gemeenten, maar ze moeten asielopvang leveren.

ANP
02 februari 2024
ANP Eric van der Burg
Eric van der BurgANP/Sem van der Wal

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) snapt dat provincies en gemeenten zuchten, puffen en steunen over het aantal opvangplekken voor asielzoekers dat ze moeten gaan regelen. ‘Het is natuurlijk een grote opgave, waarbij Zuid-Holland natuurlijk wel echt een hele grote opgave heeft. Maar de wet is de wet en iedereen moet gewoon gaan leveren’, zei Van der Burg voorafgaand aan de ministerraad.

Principal recruitment consultant

BMC
Principal recruitment consultant

Klantmanager Werk Brabant

BMC
Klantmanager Werk Brabant

Concrete uitvoering

Als eerste concrete uitvoeringsstap van de spreidingswet heeft Van der Burg woensdag in de Staatscourant bekendgemaakt dat er 96.000 opvangplekken voor asielzoekers moeten worden gerealiseerd, met daarbij de verdeling over de provincies. Zuid-Holland moet bijna 20.000 opvangplekken realiseren, Noord-Holland ruim 16.000 en Noord-Brabant een krappe 15.000. Zij vangen al jaren minder asielzoekers op dan wat er aan ze wordt gevraagd.

‘Maar dat komt ook omdat andere provincies de afgelopen jaren al veel verder zijn gegaan’, zei Van der Burg. Zo voldoen Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland op dit moment al aan de opgave voor de komende twee jaar, zei de staatssecretaris. Voor een eerlijker verdeling over het hele land ‘is nou precies de spreidingswet’. Die geldt voor alle twaalf provincies.

Enorme opgave

De Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit noemde na de bekendmaking van de provinciale opdracht om 19.776 opvangplekken voor asielzoekers te realiseren een ‘enorme opgave’. Zijn Noord-Hollandse collega Arthur van Dijk noemde de opgave voor zijn provincie ‘fors’. ‘Het realiseren van de gewenste opvangplekken was al een forse opgave, maar die wordt nu nog forser en complexer’, liet de provincie Noord-Brabant eerder deze week weten.

Provinciale plannen

Elke provincie heeft tot 1 november de tijd om met haar gemeenten die provinciale opgave te regelen. Dan moeten de provinciale opvangplannen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid worden ingeleverd. Voor 1 januari beoordeelt de staatssecretaris de plannen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Hij heeft gelijk hoor, natuurlijk. Maar het gaat uiteindelijk om het grote geheel. Europa maakt een steeds sterkere ruk naar rechts met alle gevolgen van dien. Het EU migratiepact zal rechts de wind niet uit de zeilen halen. Alleen een herijking van het concept van veiligheid voor vluchtelingen zoals dat nu is geregeld in het VN Vluchtelingenverdrag kan de zaak redden. Handhaving van het huidige individuele claimrecht is met 100 miljoen vluchtelingen wereldwijd niet realistisch. Hoe langer we daarom heen blijven draaien, des te groter de schade. Er is helemaal NIETS mis met het concept van veiligheid voor vluchtelingen, maar de bijdrage die westerse wereld nu levert is miniem en ridicuul. En dan zijn er ook nog die zich hiervoor op de borst kloppen. De discussie moet erom gaan hoe de westerse wereld de beste bijdrage kan leveren aan vluchtelingen problematiek wereldwijd. Asielrecht is niet de beste optie. Dat systeem is failliet.
Nico Bos
Die wet is evident niet gerelateerd aan de variabele instroom; het is zonder beheersbare limiet gebaseerd op een concept van een bodemloze put.
Hielco Wiersma
De noodzaak om de instroom terug te dringen wordt steeds urgenter. De nood gaat wetten breken als aan de instroom onvoldoende wordt voldaan.
Advertentie