sociaal / Partnerbijdrage

De combinatie van data-analyse en maatschappelijk relevante thema’s

De combinatie van data-analyse en maatschappelijk relevante thema’s.

10 oktober 2019
Kim-I-150x150.jpg

Collega Kim Samuels is sinds maart 2019 werkzaam als junior adviseur bij Van Dam & Oosterbaan. Hoe blikt zij terug op de afgelopen maanden en wat heeft Van Dam & Oosterbaan haar tot nu toe gebracht? Je leest het in dit interview.

Hoe ben je bij Van Dam & Oosterbaan terechtgekomen? En waarom heb je ervoor gekozen om bij Van Dam & Oosterbaan te gaan werken?

Via LinkedIn kwam ik op de pagina van Van Dam & Oosterbaan. De combinatie van data-analyse en maatschappelijk relevante thema’s maakte dat ik hen mijn cv doorstuurde. Al snel waren we twee gezellige gesprekken verder. De sfeer maakte dat het voor mij direct aanvoelde als een prettige werkomgeving. Daarnaast staat ontwikkeling op zowel professioneel als persoonlijk vlak erg centraal binnen van Dam & Oosterbaan en is er oprechte interesse in iedereen. Dat is fijn om te merken.

  

Hoe sluit je opleiding aan bij de werkzaamheden binnen Van Dam & Oosterbaan?

In 2017 heb ik mijn master Jeugdstudies afgerond. Deze master richt zich op kwantitatief onderzoek gericht op maatschappelijke jeugdvraagstukken en het ontwikkelen van beleid en interventies. Het omzetten van data naar bruikbare informatie vond ik enorm leuk om te doen. Dit is ook hetgeen waar ik veel energie uit haal in mijn dagelijks werk. Waar er tijdens mijn studie nog vaak met fictieve data werd gewerkt, en de resultaten enkel belangrijk waren voor mijn studiepunten, kan ik nu als adviseur inzichten opdoen en aanbevelingen doen op basis van échte data. Dit heeft impact op organisaties en een positief effect op de maatschappij.


Wat voor projecten heb je gedaan de afgelopen periode?

In mijn eerste weken bij Van Dam & Oosterbaan heb ik meegeholpen aan de ontwikkeling van een vernieuwde kwartaalrapportage Jeugd. Deze moest zowel financieel als zorginhoudelijk ingestoken worden. Hierbij heb ik mij beziggehouden met data-analyse en het schrijven van de rapportage. Op dit moment ben ik bezig met het afronden van een soortgelijke rapportage voor een andere opdrachtgever, waarin we op basis van data inzicht geven om tot beheersmaatregelen te komen voor de tekorten in de Jeugdzorg.

Daarnaast heb ik verschillende rapportages in Power BI gebouwd. Voor wijkmanagers van een gemeente heb ik per wijk en buurt inzichtelijk gemaakt hoe hun populatie eruit ziet. Door gebruik te maken van deze data zijn zij in staat om hun beleid zo te schrijven dat het is afgestemd op de situatie in de verschillende wijken. Opvallend was dat sommige wijkmanagers dachten enigszins een beeld te hebben van de situatie in hun wijk, maar cijfers sprake dit beeld soms tegen. Data gaf hen dus nuttige informatie!

Op dit moment ben ik bezig met het bouwen van een beleidsdashboard Jeugd voor 13 gemeenten. In de afgelopen weken heb ik samen met een collega informatie- en gebruikersbehoeften omtrent het dashboard opgehaald bij de beleidsmedewerkers van de verschillende gemeenten. Ook hebben we een bijeenkomst georganiseerd waarbij we hen de vraag hebben gesteld aan welke informatie zij het meeste behoefte hebben. Op basis van deze informatie gaan we de aankomende weken deze behoeften en informatie omzetten in KPI’s, gaan we de data verzamelen en zullen we een eerste versie van het dashboard bouwen in Power BI.


Wat zijn je ambities bij Van Dam & Oosterbaan?

Deze vraag heeft mij erg bezig gehouden het afgelopen half jaar. Zoals ik al zei heb ik me in de afgelopen maanden met verschillende opdrachten bezig gehouden. Door deze uiteenlopende opdrachten heb ik de kans gekregen om te ontdekken welke werkzaamheden bij mij passen. Zo heb ik in de eerste maanden kennis gemaakt met Power BI en heb ik geleerd BI-rapportages te bouwen. Begin oktober start ik, samen met onze andere BI-ontwikkelaars, met het volgen van MCSA cursussen omtrent Power BI en Excel voor gevorderden. Hierdoor hoop ik mijn PowerBI-skills naar een hoger niveau te tillen!

Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik de informatie die in zo’n dashboard staat, duidelijk kan overbrengen aan de opdrachtgever. Wat staat hier nou? Wat betekent deze informatie en wat kun je met deze informatie? Ik zou me de komende maanden dus verder willen ontwikkelen als adviseur. Samen met een groep collega’s volg ik op dit moment een adviesvaardigheidstraining via Van Dam & Oosterbaan. Ik hoop dat deze training ertoe bijdraagt dat ik mijn inzichten uit data-analyse, overtuigend leer overbrengen bij onze opdrachtgevers en hen in beweging kan brengen.


Contactgegevens

Kim Samuels, Junior Adviseur

 / 0638680604

Meer over Kim Samuels

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.