Advertentie
sociaal / Nieuws

Bonden eisen bijna miljard euro voor jeugdzorg

Het kabinet moet structureel 750 miljoen euro uittrekken voor de jeugdzorg. Dat stellen vakbonden FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn in een ultimatum aan minister De Jonge van VWS. Als de minister niet voor 1 juni akkoord met de eisen van de bonden, dan volgen er acties.

25 april 2019

Het kabinet moet structureel 750 miljoen euro uittrekken voor de jeugdzorg. 300 miljoen daarvan om de toegenomen vraag te bekostigen en 450 miljoen euro om de eerder doorgevoerde bezuinigingen ongedaan te maken. Dat stellen vakbonden FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn in een ultimatum aan minister De Jonge van VWS.

Horrorscenario

De 750 miljoen euro moet worden geoormerkt, stellen de bonden, en worden gebruikt om ‘de financiële tekorten bij de gemeenten op te lossen en om de sector gezond te maken’, aldus de bonden in hun ultimatum aan De Jonge. Daarnaast moet er eenmalig 200 miljoen euro worden geïnvesteerd in een arbeidsmarktfonds. Ook dat bedrag moet worden geoormerkt. ‘Het grootste horrorscenario is nu dat er een eenmalige uitkering komt die op de rekening van gemeenten terecht komt. Buiten dat dit niet voldoende is, is er een groot risico dat het geld zal verdwijnen in de tekorten van de gemeenten. Daar is de jeugdzorg niet mee geholpen’, aldus Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. Als de minister niet voor 1 juni akkoord met de eisen van de bonden, dan volgen er acties.

Tekort van meer dan 40 procent

De bonden reageren hiermee op de onderzoeksrapportoren naar de volumegroei jeugdhulp en een analyse van de tekorten onder 26 geselecteerde gemeenten die woensdag naar de Kamer zijn gestuurd. Uit die analyse blijkt dat een aantal gemeenten tegen een tekort aankijkt van meer dan 40 procent. Slecht 1 gemeente noteerde geen tekort over 2017 en 2018. ‘Het onderzoek laat zien wat vakbonden en jeugdzorgwerkers al die tijd al roepen: er moet nú geld bij. Het is jammer dat de minister nu pas in actie komt’, aldus Van der Aar.

Voorjaarsnota

Minister De Jonge heeft woensdag bij de publicatie van de rapporten laten weten financiële maatregelen te willen nemen. Daarover is hij met de VNG in onderhandeling. Bij de presentatie van de Voorjaarsnota van het kabinet wordt duidelijk hoeveel geld het wil vrijmaken. De VNG wil extra geld, maar heeft nog geen concreet bedrag genoemd. Dat wil ook de G40 niet doen, maar het stedennetwerk liet woensdag wel weten dat het om heel veel geld moet gaan zodat de efficiencykorting van 450 miljoen euro en de volumegroei van 12 procent kan worden gecompenseerd.   

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martijn
Komen deze bonden ooit nog eens met een onderbouwing waar het geld vandaan moet komen of is het adagium 'gratis bier' universeel geaccepteerd?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Vincent
Is dat zo? Misschien moet jeugdzorg eerst eens kijken of de gevallen die zij bewezen achten, inderdaad ook waar zijn en reeel onderbouwd op feiten met aangiften. Niet op meningen en geruchten. Ook kunnen onderzoeken goedkoper als behandelingen. Wat nu makkelijk voor burgers valt te regelen, kan ook voor jeugdzorgmedewerkers en hun gezin geregeld worden.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
H. Wiersma / gepens.
Vakbonden zich beter richten op hun primaire doel, nl. het tijdig (!!) bereiken van redelijke tot goede CAO's in plaats van op alle gebieden de boventoon te willen voeren.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie