Uitkering buitenland aangepast aan kostenniveau
Minister Kamp (Sociale Zaken) gaat het mes zetten in uitkeringen aan mensen die buiten de EU wonen. De uitkering wordt aangepast aan het kostenniveau van het land waar de ontvanger woont. Dat meldt de Telegraaf.
Voor weduwes en weduwnaars die in Marokko en Turkije wonen, komt de klap het hardst aan. Zij ontvangen straks jaarlijks ruim 5600 euro minder. Kamp stuurt vandaag een voorstel hierover naar de Tweede Kamer. .„Ons uitkeringsstelsel is bedoeld voor mensen in Nederland. Het is niet de bedoeling uitkeringen over de hele wereld te verspreiden”, zegt de VVD-bewindsman tegen de Telegraaf.
Een eventuele medische controle(bijv: WAO) behoord in Nederland te geschieden maar faciliteerd de uitkeringsinstantie vaak in het thuisland. Alwaar de lokaal ingehuurde controleur met regelmaat door foute lieden onder druk wordt gezet of gecorrumpeerd wordt. Die extra service is een vrije (m.i. naïeve) keuze van de uitkeringsinstantie.
Nederland heeft wel waker de wens om waardeloze overeenkomsten te sluiten met corrupte landen.
Als eerste heeft het überhaupt geen zin om met een corrupt land een overeenkomst te sluiten.
Bovendien heeft zo’n overeenkomst geen enkele toegevoegde waarde daar de uitkeringsinstantie zaken doet met een specifieke rechthebbende en niet met het land zelf.
Een groot deel van de in Nederland verblijvende Turken zijn Koerden en tot dat gebied is geen vrije toegang. Ook niet voor de Nederlandse overheid middels een niet zwaarwegend overeenkomstje.
Een simpele persoonlijke controle hoeft in een land als Turkije echt niet veel meer te kosten dan een ruimte bij de ambassade en maximaal twee personeelsleden. Nog niet eens een druppel aan kosten gezien de grote groep rechthebbenden dus.
Persoonlijk melden dus per vast te stellen termijn als bewijs dat de rechthebbende nog leeft. Niet opvolgen resulteert simpel in niet uitbetalen. Uitzonderingen zijn er binnen redelijke kaders uiteraard wel te maken.
De fout ligt in het verleden maar is met directe ingang simpel te repareren. Zoals de 100% recht niet omschreven stond als zijnde ingaand na 100% afdracht stond het tegendeel er ook niet. Repareren dus en de rechthebbenden hun volle recht laten houden. Of dit nu 30%, 70% of 100% is, doet er niet toe. Dat deze reparatie voornamelijk remigranten treft is dan spijtig voor deze groep maar tenslotte was er nooit voor dat onterecht ontvangen recht betaald.