Advertentie
sociaal / Nieuws

Kamer eist 'echte oplossingen' voor jeugdbescherming

Volgens minister Weerwind kan het rijk niet alleen de regie nemen - ook gemeenten zijn volgens hem aan zet.

16 september 2022
franc-weerwind-Edk.jpg
Minister Franc Weerwind voor rechtsbescherming

De Tweede Kamer eist dat minister Weerwind van Rechtsbescherming binnen zes weken met effectieve oplossingen komt voor de urgente problemen in de jeugdbescherming. Oplossingen waar de betrokken kinderen - afhankelijk van de bescherming door de staat - daadwerkelijk iets aan hebben.

Lid voor de rekenkamer

Gemeente Kampen
Lid voor de rekenkamer

Strategisch Projectadviseur

JS Consultancy
Strategisch Projectadviseur

Motie

Een motie met deze strekking van coalitiepartij de ChristenUnie - ondertekend door coalitiepartijen VVD, D66 en CDA - nam minister Weerwind donderdag over tijdens een Kamerdebat over de crisis in de jeugdzorg. 

'Doorpakken'

De Tweede Kamer is ontevreden over de brief die de minister woensdag stuurde naar aanleiding van deze crisis. De maatregelen die er in staan komen volgens de Kamerleden te laat, zijn niet vertrekkend genoeg en missen bovenal 'elk gevoel van urgentie.' Alle partijen zijn het erover eens dat er meer nodig is om het tij te keren. 'We moeten eindelijk gaan doorpakken’, zei Ruud Verkuijlen (VVD).

Tarieven

Bij de oppositie liep irritatie tijdens het debat donderdag flink op, vooral over meerdere aangenomen moties die nog altijd niet zijn uitgevoerd. Bijvoorbeeld over reële, kostendekkende tarieven voor jeugdbeschermers en een betere rechtspositie voor kinderen en ouders.

Bezuiniging

‘Al die loze beloften van de afgelopen jaren’, riep Lisa Westerveld (GroenLinks) bijvoorbeeld uit, 'al die moties die niet zijn uitgevoerd en beloften van wetten waar we al vier jaar op wachten.' Nodig zijn volgens Westerveld vooral extra middelen. 'Maar in plaats daarvan komt het kabinet met een bezuiniging van 500 miljoen op de jeugdzorg.’ Songül  Mutluer  (PvdA) onderstreepte dat de oplossingen inmiddels genoegzaam bekend zijn. ‘Nu is het geld nodig om al die aanbevelingen ook uit te kunnen voeren.’

Urgentie

Tijdens het debat probeerde Weerwind de Kamer ervan te overtuigen dat ook hij en VWS-staatssecretaris Van Ooijen zijn doordrongen van de urgentie van de problemen. ‘Het water staat de jeugdbescherming aan de lippen', zo zei hij. 'Wij maken ons grote zorgen over ouders en kinderen die nu niet de bescherming krijgen die ze nodig hebben.’

Gemeenten

Ook maakte de minister duidelijk dat het rijk de regie niet alleen kan nemen - ook de gemeenten zijn volgens hem aan zet. Weerwind: ‘Een derde van alle gemeenten is inmiddels ook al betrokken bij de verbeterplannen die voortvloeien uit het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming’.

VNG

Weerwind vertrouwt er op dat gemeenten - net als het rijk - de komende 4  jaren in totaal 40 miljoen extra zullen  investeren in de jeugdbescherming. De beslissing hierover van de VNG  wordt verwacht in oktober, na de samenstelling van een nieuwe bestuurscommissie. Mocht de VNG besluiten om het bedrag toch niet vrij te maken, dan vervalt volgens Weerwind ook de rijksbijdrage.

Alarmsignalen

Het debat volgde op meerdere recente ‘alarmsignalen’ over de jeugdbescherming. Zo riepen de inspecties Gezondheidszorg en Jeugd en Justitie en Veiligheid het kabinet op om onmiddellijk in te grijpen in de jeugdbeschermingsketen. Zij vinden dat de overheid nu faalt als het gaat om de bescherming van kwetsbare kinderen.  

Ingrijpen

Vorige week riepen onderzoekers - onder wie de Leidse hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning - het kabinet ook al op om direct in te grijpen. In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie evalueerden zij de Wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen. 'Noodgrepen en urgentie actie zijn noodzakelijk', zo staat in hun rapport. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Begin eerst de jeugdbescherming zodanig te organiseren dat mensen erin willen werken, er een toekomst in kunnen vinden. “Marktprikkels” zijn uit den boze. Wie wil een baan die afhankelijk is van een gemeentelijke aanbesteding? Gedaan door mensen die er geen verstand van hebben? Creëer stabiele organisaties, stabiele uitvoering, niet te grootschalig georganiseerd en plat georganiseerd. Zorg ervoor dat er horden met vliegen in deze organisaties komen die ervan willen profiteren. Publieke moraal zal de oplossing brengen.
Advertentie