Advertentie
sociaal / Nieuws

Tilburg experimenteert met aanvullende schuldhulp

De gemeente Tilburg gaat komende drie jaar experimenteren met een aantal aanvullende voorzieningen en instrumenten in de schuldhulp. De bedoeling is dat de aanpak daarmee pro-actiever wordt.

02 maart 2018

De gemeente Tilburg gaat komende drie jaar experimenteren met een aantal aanvullende voorzieningen en instrumenten in de schuldhulp. De bedoeling is dat de aanpak daarmee pro-actiever wordt.

Outreachend element

Manager schuldhulpverlening Joke de Kock: ‘De vernieuwing waarmee we gaan experimenteren is vooral het outreachende element; we gaan mensen daadwerkelijk opzoeken en benaderen. De bedoeling is om daarmee hulp te bieden, voordat schulden ontstaan. Als iemand vanuit de ww-uitkering in de bijstand belandt, gaan we met die persoon kijken of hij of zij optimaal gebruik maakt van toeslagen en tegemoetkomingen. Uiteraard kijken we er daarbij ook naar of cliënten geld ontvangen waarop ze geen recht hebben, zodat ze niet met terugvorderingen te maken krijgen.’

Sociale huurders benaderen

Daarnaast gaat de gemeente Tilburg ook actief inwoners benaderen die een sociale huurwoning krijgen toegewezen. De Kock: ’Deze mensen gaan we benaderen voor een adviesgesprek over de financiën, bijvoorbeeld om te kijken of er nog sprake is van restschulden en om samen met die persoon naar de toeslagen te kijken.

Hulp voor bewindvoerders

Ook gaat Tilburg kosteloos hulp aanbieden aan bewindvoerders, die volgens De Kock vanwege de hoge belasting qua beschermingsbewinden vaak maar weinig tijd per zaak kunnen besteden. ‘Wij krijgen van bewindvoerders maar weinig verzoeken tot schuldsanering. Omdat we vinden dat daarvan meer gebruikgemaakt zou moeten worden, gaan we samen om de tafel zitten om te kijken welke dossiers daarvoor in aanmerking komen en hoe we bepaalde dilemma’s van bewindvoerders kunnen oplossen.’

 

Vindplaatsen

Verder wil de gemeente Tilburg met behulp van het CAK (Centraal Administratiekantoor) mensen in kaart gaan brengen die nog niet bij de gemeentelijke schuldhulpverlening hebben aangeklopt. ‘De kern is dat we meer gebruik willen gaan maken van ‘vindplaatsen’ van mensen met schulden om hen beter te kunnen bereiken. De stap om naar ons te komen is voor velen nog altijd te groot, of de mogelijkheid niet bekend’, aldus De Kock.

Minder stress

Aanleiding voor het schuldenoffensief is dat 10 jaar na het uitbreken van de crisis, veel Tilburgers nog altijd gebukt gaan onder de gevolgen. Bedoeling is dat zij met behulp van de aanvullende voorzieningen minder stress en een verbeterd welbevinden gaan ervaren waardoor zij beter in staat zijn te participeren in de samenleving.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marc verschuren / Zelfstandig ondernemer
Ben iemand tegengekomen en zijn schrijnend verhaal uit verleden aangehoord ! Heeft in het verleden kort in de schuld hulp verlening gezeten door zware geestelijke problemen destijds en opnamen paasafdeling is alles toen misgelopen ! Mijn vraag is kunnen jullie nog iets voor hem betekenen ? Dit is een beknopte omschrijving destijds meerderen hulp verleners mijns inziens zwaar tekortgeschoten Mvg Marc Verschuren
Miranda Lintermans / Juridisch beleidsadviseur
Wanneer gaat outreach over in encroachment? Dit is een vorm van pro-actieve dienstverlening. Een vorm van overheidsbemoeienis die hier ‘outreach’ wordt genoemd, maar die je echter ook kunt kwalificeren als een ‘stretch’. Een oprekking van bevoegdheden waarbij ongevraagd in de data van klanten wordt gegrasduind om goede intenties waar te maken. Ik hoop dat er in het plan waarborgen zijn opgenomen die recht doen aan deze kant van de medaille. Want er is punt waarbij outreach overgaat in encroachment.
Advertentie