Advertentie
sociaal / Nieuws

Tilburg sleept Rijk voor rechter om uitkeringen

Gemeentes hebben een budget voor uitkeringen. Door de crisis zitten meer mensen in de bijstand en kost die afspraak de gemeentes 350 miljoen euro.

21 november 2011

De gemeente Tilburg en het Rijk staan op 14 december tegenover elkaar bij de bestuursrechter in Breda. Tilburg vindt dat het Rijk 6,5 miljoen euro meer moet vergoeden aan uitkeringsgelden dan het nu doet.

Crisis

In 2007 spraken de overheden met elkaar af dat gemeentes een budget zouden krijgen voor uitkeringen. Als het budget ontoereikend was, zouden gemeentes daar zelf voor opdraaien. Omdat er door de crisis meer mensen in de bijstand zitten, kostte die afspraak de gemeentes in 2010 350 miljoen euro. Over 2011 moeten ze 669 miljoen euro zelf betalen.


Bezwaarschrift afgewezen

De Tilburgse wethouder Jan Hamming vindt dat te veel. In 2010 diende hij een bezwaarschrift in, maar dat werd afgewezen. Daarom stapt Tilburg nu naar de rechter. Het bezwaarschrift over 2011 loopt nog. Over dat jaar hebben volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) 25 tot 30 gemeenten bezwaar aangetekend. Volgens een woordvoerster van de VNG is Tilburg de eerste gemeente die een rechtszaak aanspant.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het moet niet gekker worden. In tijden van hoogconjunctuur profiteert de gemeente Tilburg en in tijden van laagconjunctuur, als de gemeente moet bijbetalen, stapt ze naar de rechter. Deze actie lijkt meer ingegeven door politieke motieven dan enig hout te snijden. Gemeenten behoren dit soort zaken via het periodieke overleg VNG en Rijk te spelen. Daarnaast kan worden getwijfeld aan de genoemde kosten voor Tilburg. De burgers van Tilburg gaan via hun OZB aanslag de juridische kosten van deze onzinnige actie betalen.
Deborah Avilda / jurist
Gezien de bezuinigingen met betrekking tot Welzijn, die veel welzijnsinstellingen treft, heb ik moeten vaststellen dat veelvuldig bij de aldus getroffenen geen wil voorhanden is om juridische stappen te nemen tegen de gemeente uit angst de onderlinge verhouding met die gemeente - hun subsidiegever - te verslechteren. In de praktijk heb ik ook gemerkt dat gemeenten het de welzijnsinstellingen kwalijk nemen als er wel geprocedeerd wordt en dat zien als een vertrouwensbreuk. De scheiding van machten en art. 17 van de Grondwet lijkt op gemeentelijk niveau niet meer al te zeer van belang te zijn.
Advertentie