Advertentie
sociaal / Nieuws

Ombudsman: Teeven handelt in strijd met geest van kinderpardon

Kinderombudsman Marc Dullaert en VNG-voorzitter Jantine Kriens willen dat Teeven ook de kinderen die bij gemeenten in beeld waren op het kinderpardon kunnen terugvallen.

20 november 2013

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie voert het kinderpardon niet ruimharig uit, ondanks zijn toezegging dat wel te doen. Dat vinden Kinderombudsman Marc Dullaert en VNG-voorzitter Jantine Kriens. Vandaag komt het onderwerp aan bod tijdens de begrotingsbehandeling van V en J.

300 kinderen
Een kind dat in aanmerking komt voor het kinderpardon moet minstens vijf jaar in Nederland hebben verbleven en onder toezicht van het rijk hebben gestaan, zo staat in het pardon. Voor ongeveer 300 kinderen geldt echter dat zij niet onder toezicht van het rijk maar onder toezicht van gemeenten hebben gestaan. Teeven vindt dat ze daarmee niet aan de voorwaarden voldoen maar Dullaert en Kriens zijn het daar niet mee eens.


Coulant
‘Het gaat erom dat deze kinderen al die tijd in het zicht van de overheid zijn geweest, het maakt niet uit of dat het Rijk of de gemeente is geweest. Feit is dat deze kinderen langer dan vijf jaar in Nederland zijn en hier zijn geworteld. Deze uitvoering is in strijd met de geest van het pardon', aldus Dullaert. Hij vindt dat Teeven coulant moet zijn voor deze groep. Het gaat om kinderen die in gemeentelijke opvanglocaties gewoond hebben. Ze zijn hier naar school gegaan en een deel is in Nederland geboren.


Dennis
Het kinderpardon, dat een oplossing leek voor in Nederland gewortelde gezinnen, blijkt dat nu toch vaak niet te zijn, vindt ook VNG-voorzitter Kriens. Vorige week kwam de zaak van de in Nederland genoren 8-jarige Dennis in de publiciteit die hoorde Nederland te moeten verlaten. ‘De gezinnen zoals die van Dennis zijn geworteld in de lokale gemeenschap. De gemeente heeft Dennis en de andere kinderen al die tijd in het zicht gehad. Dat betekent wel degelijk dat ze in het zicht van de overheid zijn geweest en zij zich daaraan niet hebben onttrokken, vindt Kriens. 


Reactie Teeven
Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie V en J. Daarbij komt ook het onderwerp van het kinderpardon aan de orde. Teeven lijkt niet van plan zijn beleid aan te passen. Hij heeft al meerdere keren aangegeven dat aan alle voorwaaren van de regeling voldaan moet worden. 'Het feit dat kinderen bij gemeenten wel bekend waren, is dus niet voldoende', meldt zijn woordvoerder.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
De geest van het Pvda/VVD pardon: iedereen mag blijven.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het probleem zit aan de voorkant en niet aan de achterkant. Als je gewoon niemand meer toelaat schep je ook geen verwachtingen en hoef je aan de achterkant niemand meer teleur te stellen. Opvang in de regio en daaraan meebetalen. Waarom komt iemand uit Verweggistan naar Nederland?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie