sociaal / Partnerbijdrage

Energietoeslag 2022

Handreiking en modelteksten

21 juli 2022
Energietoeslag

Het wetsvoorstel Eenmalige energietoeslag lage inkomens is op 12 juli 2022 aangenomen door de Eerste Kamer. De energietoeslag is een vorm van categoriale bijzondere bijstand. De gemeente heeft de beleidsvrijheid om te bepalen hoe zij de energietoeslag precies vormgeeft.

Handreiking en modelteksten Energietoeslag

In opdracht van het ministerie van SZW heeft Stimulansz een handreiking Energietoeslag samengesteld en modelbeleidsregels, modelbeschikkingen en -brieven en een modelaanvraagformulier geschreven. Om te zorgen dat gemeenten de energietoeslag zoveel mogelijk op een eenvoudige en uniforme wijze uitvoeren heeft het ministerie van SZW in overleg met de VNG een richtlijn voor de uitvoering gemaakt.
In onderstaande documenten wordt deze richtlijn gevolgd.

Handreiking energietoeslag versie 6

In deze handreiking versie 6 is de verhoging van het richtbedrag van de energietoeslag met € 500 naar in totaal € 1.300 opgenomen. De handreiking bevat ook informatie over de wijziging in de looptijd van de regeling en de verhoging van het budget voor de gemeenten. Ook is een toelichting van het ministerie van SZW over ondersteuning aan studenten met hoge energiekosten opgenomen.
Ook de modelbeleidsregels, – beschikkingen en het modelaanvraagformulier energietoeslag zijn aangepast.

Inzicht Sociaal Domein

Abonnees van Inzicht Sociaal Domein kunnen de handreiking Energietoeslag en de modelteksten ook downloaden in onze juridische kennisbank.

Online kennisbank Inzicht Sociaal Domein

Heeft u behoeft aan praktische, inhoudelijke en actuele ondersteuning bij vraagstukken rondom inkomen? Dan is Inzicht Inkomen de oplossing. Naast een actuele en juridische kennisbank ontvangt u de nieuwsbrief en kunt u onder meer gebruikmaken van de helpdesk en 1 dagdeel advies op locatie. Lees meer.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.