Advertentie
sociaal / Nieuws

Van Rijn haalt deadline niet

Voor 3 november wordt een totaaloverzicht over de voortgang van het inkoopproces jeugdhulp aan de Tweede Kamer gestuurd. Ook wordt dan duidelijk welke vervolgstappen het kabinet neemt bij de vier achterblijvende regio’s, en welke dat zijn. Dat is later dan de Kamer had geëist.

29 oktober 2014

Een totaaloverzicht over de voortgang van het inkoopproces jeugdhulp wordt voor 3 november aan de Tweede Kamer gestuurd. Ook wordt dan duidelijk welke vervolgstappen het kabinet neemt bij de vier achterblijvende regio’s, en welke dat zijn. Dat is later dan de Kamer had geëist. D66-Kamerlid Vera Bergkamp neemt daar geen genoegen mee. 

Zo mogelijk wordt de voortgang op gemeenteniveau bekend gemaakt, schrijft staatssecretaris Van Rijn (VWS) vandaag in een brief aan de Kamer. De Kamer had op 14 oktober via de motie Bergkamp gevraagd om de gegevens binnen twee weken te leveren. De Kamer wilde vooral weten wie de vier regio’s zijn die de inkoop jeugdhulp niet voor 1 november rond hebben. Van Rijn wil die namen vooralsnog niet bekend maken.

Wetgevingsoverleg

Die door de Kamer gestelde termijn om met namen en rugnummers te komen, haalt Van Rijn dus niet. ‘Momenteel laat ik mij via een uitvraag door de VNG onder alle gemeenten/regio’s goed informeren over de stand van het inkoopproces in alle andere 38 regio’s. Deze resultaten zijn eind oktober beschikbaar’, aldus Van Rijn in zijn Kamerbrief.  Op 3 november heeft de Kamer een Wetgevingsoverleg met Van Rijn en staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie). D66-Kamerlid Vera Bergkamp neemt daar geen genoegen mee. 'Ik wil transparantie over de vier regio's per ommegande', laat ze desgevraagd weten. Wat betreft het totaaloverzicht dat voor 3 november naar de Kamer komt, is Bergkamp content. Gezien de deadline van 1 november voor gemeenten om inkoopcontracten te sluiten, is dat het meest realistisch, aldus het D66-Kamerlid.

Achterblijvers

De regio Eindhoven heeft zijn inkoopcontracten alsnog rond gekregen. Naar verluidt zou zij een van de vier regio’s zijn die de wettelijke termijn van 1 november niet zou halen. De 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant hebben de specialistische jeugdzorg dinsdag - voorlopig - gegund. Definitieve gunning gebeurt, onder voorbehoud van bezwaar, op 10 november (jeugdzorg verblijf) en 18 november (specialistische ondersteuning). 


Worsteling

In Brabant Noord-Oost worden contracten voor flexibele en specialistische jeugdhulp getekend wanneer alle 18 gemeenten in de regio de gemeentee Den Bosch daarvoor hebben gemandateerd. De meeste colleges hebben dit dinsdag gedaan; een aantal doet dit op 4 november, zo laat een woordvoerder van de gemeente Den Bosch weten. De aanbieders jeugdhulp hebben de contracten al ontvangen. Met enkele grotere aanbieders worden nog gesprekken gevoerd, omdat zij zich beraden op de wijze waarop zij de bezuinigingen kunnen doorvoeren. Den Bosch verwacht dat zij wel zullen tekenen, maar iets later. De regio heeft flink geworsteld met de inkoopcontracten.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

esther
Eindhoven valt onder de regio zuid oost brabant...de contracten daar zijn nog NIET rond in tegenstelling wat hier bericht wordt. Er is sprake van een voorlopige gunning in deze regio die pas over enkele weken officieel wordt. Er is dus nog niets getekend het enige wat er is is een intentie...niets meer niets minder.
henk bongers / burger
Ach wat jammer voor van Rijn, hij haalt het niet.

Waarom verbaast me dat nu niet!!!
Bert
Staatssecretaris Van Rijn: Regels voor anderen en uitzonderingen voor jezelf. Hiermede krijg je geen medewerking van regio's die je de maat neemt. Wanneer onderneemt de 2e kamer actie omtrent het uitstelgedrag van deze staatssecretaris. Uitstel is er om onvoorziene problemen op te lossen. 5 keer uitstel en je eigen deadline niet halen lijkt op incompetentie. Het lijkt er al langer op, gezien zijn uitspraken, dat hier een staatssecretaris is die geen idee heeft waar hij het over heeft. Dat is de conclusie van vele jeugdzorgwerkers op de werkvloer. De 2e kamer controleerd en heeft dit ook al ter sprake gebracht. Laat deze staatssecretaris vervangen door iemend die wel weet waar hij/zij over praat.
Advertentie