Advertentie
sociaal / Nieuws

Slechts een op drie gemeenten heeft woonzorgvisie

Een op de drie gemeenten heeft een woonzorgvisie voor de komende jaren. Nul-meting Dit blijkt uit een nul-meting van de Taskforce Wonen en Zorg.

17 juli 2020
woningbouw.jpg

Een derde van de Nederlandse gemeenten heeft een woonzorgvisie voor de komende jaren. Ongeveer de helft van alle 355 gemeenten heeft een analyse van de woonzorgopgaven, maar nog geen concrete visie.

Nul-meting

Dit blijkt uit een nul-meting van de Taskforce Wonen en Zorg. Er moet kortom nog veel werk worden verzet om te komen tot voldoende woonzorgvormen voor ouderen en andere kwetsbare groepen, concludeert de Taskforce. ‘Om lokaal de juiste keuzes te maken, zijn een woonzorganalyse en een woonzorgvisie belangrijke bouwstenen. De nulmeting laat zien dat er nog zo’n tweehonderd woonzorganalyses gemaakt moeten worden. En dat is pas het begin’, stelt Hans Adriani, voorzitter Taskforce. De Taskforce heeft de nul-meting uitgezet onder alle gemeenten en woningcorporaties.

 

Prestatieafspraken

Het hebben van een visie is een. Daarna moeten bindende prestatieafspraken worden gemaakt én de plannen uitgevoerd, stelt de Taskforce. Voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. Gemeenten moeten zich beseffen dat samenwerking tussen het sociaal en ruimtelijk domein essentieel is. Gemeenten moeten bovendien de regie pakken. Het blijkt ingewikkeld om partijen met verschillende belangen bij elkaar te brengen, beschikbare ruimte te vinden en de realisatie nieuwe woonzorgvormen financieel rond te krijgen.

 

Potentie benutten

‘Wij zien in de uitkomsten een bevestiging van onze rol. De Taskforce en onze ambassadeurs gaan na de zomer actief het land in om beweging te organiseren en gemeenten te helpen bij hun opgave’, aldus Adriani. Her en der zijn er volgens de Taskforce goede voorbeelden. ‘Die potentie moeten we benutten.’ Wijk bij Duurstede is een van die goede voorbeelden. Bij sociale woningbouw en renovatie wordt er levensloopbestendig gebouwd. Er is daarnaast een preventieagenda met afspraken rond signalering, zorg en ondersteuning van kwetsbare inwoners. De gemeente werkt daarin samen met woningcorporaties, wijkteams en zorginstellingen.

 

De Taskforce Wonen en Zorg is een initiatief van de VNG, Aedes, ActiZ en de ministeries van VWS en Binnenlandse Zaken. De Taskforce is vorig jaar opgericht en wil in het hele land gemeenten, woningcorporaties en zorgorganisaties met elkaar in gesprek gaan over de omvang en de aanpak van de woonzorgopgaven.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark
Als zo weinig gemeenten dit hebben is het een goed bedoeld initiatief, maar wordt blijkbaar in de praktijk niet als nodig ervaren.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
H. Wiersma / gepens.
Het ontbreken van een gemeentelijke woonzorgvisie heeft veelal tot gevolg dat voor de aanwezige doelgroepen verkeerde accommodaties worden gerealiseerd.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie