Advertentie
sociaal / Nieuws

VluchtelingenWerk: trek maatregel gezinshereniging in

Vluchtelingenwerk roept staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) op de gezinsherenigingsmaatregel weer in trekken of deze uit te stellen.

ANP
03 oktober 2022
Luchtfoto van asielcomplex Ter Apel
Asielcomplex Ter ApelShutterstock

VluchtelingenWerk Nederland laat weten het 'bedroevend' te vinden dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vanaf maandag het nieuwe gezinsherenigingsbeleid uitvoert, 'terwijl maatregelen om meer opvangplekken te realiseren tot nu toe uitblijven'. Eerder werd bekend dat de wet die gemeenten kan dwingen asielzoekers op te vangen, vertraging heeft opgelopen.

Rompslomp

Vanaf maandag kunnen alleen vluchtelingen met een woning hun gezin laten overbrengen. Dat kan dus niet als ze in de opvang zitten. VluchtelingenWerk vreest de administratieve rompslomp die deze maatregel met zich meebrengt, aangezien statushouders een bewijs van het hebben van de woning bij de gemeente moeten opvragen en dit per brief moeten opsturen naar de IND.

Onduidelijk

'Het is op dit moment volstrekt onduidelijk waar vluchtelingen - die passende huisvesting hebben - zo’n document bij de gemeente kunnen opvragen. Van heldere afspraken over waar vluchtelingen een dergelijke verklaring bij hun gemeente moeten aanvragen is geen sprake. Ook de gezinsherenigingen van vluchtelingen die al passende huisvesting hebben voor hun gezin lopen hierdoor vertraging op', aldus VluchtelingenWerk.

Geen extra vertraging

De organisatie roept staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) op de gezinsherenigingsmaatregel weer in trekken of deze 'in ieder geval uit te stellen zodat in de uitvoering geen extra vertraging ontstaat'. Ook vindt de vluchtelingenorganisatie dat het kabinet de 'daad bij het woord' moet voegen en meer en betere opvangplekken moet creëren.

Vuile sporthal

Vorige week hebben er opnieuw mensen buiten geslapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) concludeerde maandag dat de gezondheidssituatie er 'nog steeds schrijnend' is. Mensen zitten dicht op elkaar in een 'koude, tochtige en vuile sporthal'. Dit zorgt voor risico's voor de volksgezondheid. Zeker voor de meest kwetsbaren, zoals baby's, jonge kinderen, ouderen en zieke mensen, is de situatie 'nijpend', aldus de IGJ. Ook worden de risico's vergroot doordat asielzoekers vaak verplaatst worden tussen crisisnoodopvanglocaties.

Noodzakelijk

De inspectie vindt dat staatssecretaris Van der Burg en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) 'al het nodige' moeten doen om de omstandigheden te verbeteren voor mensen in het aanmeldcentrum. Dat is noodzakelijk, schrijft de inspectie na vorige week het voorterrein, de sporthal en de nachtopvang in Ter Apel te hebben bezocht. Ook keek de IGJ naar de locatie in Zoutkamp, waar vluchtelingen worden ondergebracht als ze nog niet aan de procedure in het aanmeldcentrum kunnen beginnen.

Ongezonde situatie

De inspectie heeft de brief vrijdag naar de staatssecretaris en de COA-bestuurder gestuurd. Maandag stelt de IGJ op haar eigen website dat de locatie in Zoutkamp op adequaat niveau was. In Ter Apel kunnen de omstandigheden echter een 'negatieve invloed hebben op de mentale en fysieke gezondheid van mensen'. In augustus zag de IGJ al een 'totaal gebrek aan hygiëne' op het voorterrein, waarna ze een brief schreef aan burgemeester Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, en aan zorgminister Ernst Kuipers. De situatie verbeterde, maar 'nu is opnieuw een ongezonde situatie ontstaan voor een grote groep mensen', aldus de IGJ.

Grote risico's

Daarnaast constateerden de IGJ en de Inspectie Justitie en Veiligheid in september en juni dat de asielopvang voor kinderen ondermaats is. Zeker kinderen zonder ouders lopen daardoor grote risico's, maar ook voor kinderen met ouders is de situatie niet in orde. Bij het laatste bezoek heeft de IGJ wederom gehoord dat er bijna driehonderd alleenstaande minderjarigen in Ter Apel zijn, terwijl hier slechts plaats is voor zorg en begeleiding bij 55 kinderen zonder ouders.

Enorme druk

Het COA reageert dat de druk op de opvang in Ter Apel al lange tijd enorm is, waardoor het 'helaas niet mogelijk is om opvang te kunnen bieden van het niveau waar het COA normaal gesproken voor staat'. Een woordvoerder zegt dat iedereen het eens is dat adequate opvang nodig is. 'We doen onder de huidige omstandigheden wat we kunnen.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Als Vluchtelingenwerk zou oproepen om die twee miljoen kinderen die in Jemen dood gaan van de honger, te helpen, dan zou je respect voor ze kunnen hebben. Daar voltrekt zich nu volgens UNHCR de grootste humanitaire crisis ter wereld. Het aantal “asielzoekers” uit Jemen dat zich in Ter Apel meldt is erg klein. Dat komt, omdat de meeste Jemenieten geen geld hebben voor de “reisagent” casu quo de mensensmokkelaar. Dat is de enige reden. De emoties beginnen bij Vluchtelingenwerk pas als dat handjevol Jemenieten zich in Ter Apel meldt. Tsja, of we daar nu echt iets mee te bereiken door deze groep iets te bieden, dat vraagt men zich niet af bij Vluchtelingenwerk. En maar oh oh schande schande roepen vanuit de villawijk met een exemplaar van de Libelle op schoot. Geloof in de schijnwerkelijkheid van het asielcircus.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie